Sparanghelul este una dintre cele mai sănătoase legume, datorită conținutului de vitamine și nutrienți.
Sparanghelul este o legumă cu un conținut bogat în fibre, în vitaminele A, C, B1, B2, și E, dar conține și minerale precum calciu, fosfor, potasiu, cupru, magneziu, fier și zinc.
Printre beneficiile consumului de sparanghel se numără detoxifierea organismului, proprietăţile anti-îmbătrânire, efect afrodiziac, protecție împotriva cancerului, precum și ameliorarea durerilor şi inflamaţiilor din corp.
Așadar, nu ezita să incluzi sparanghelul în dieta ta! îți oferim mai jos lista de ingrediente și pașii de urmat pentru a prepara rețeta celui mai cremos orez combinat cu sparanghel și parmezan.
Risotto cu sparanghel și parmezan – Ingrediente
- 250 gr orez pentru risotto;
- 150 gr sparanghel verde;
- 2 linguri cu ulei de măsline;
- 1 ceapă;
- 100 ml vin alb;
- 1200 ml supă de pui sau de legume;
- 50 gr unt cu peste 80% grăsime;
- câteva crenguțe de cimbru proaspăt;
- sare și piper după gust;
- 100 gr parmezan;
- 200 gr șuncă sau bacon.
Rețeta de risotto cu sparanghel și parmezan – Mod de preparare
Important pentru reușita unei rețete perfecte de risotto este, în primul rând, alegerea tipului de orez. Există în magazinele alimentare orez special pentru fiecare preparat în parte. Alege-l pe cel pentru risotto și reușita rețetei va fi sigură.
Înainte de a da startul preparării rețetei, pregătește sparanghelul. Îndepărtează-i partea lemnoasă și opărește-l pentru 1 minut în supa de pui sau de legume, fierbinte. Apoi îl scoți pe un tocător și îi tai tulpina în bucăți mici. Lasă vârfurile întregi pentru un aspect mai plăcut. Curăță ceapa și toac-o mărunt.
Feliază jumătate din cantitatea de șunca în felii cât mai subțiri, iar cealaltă jumătate toac-o în cuburi mici. Așază feliile de șuncă într-o tavă, pe hârtie de copt și rumenește-le în cuptorul încins la 200 de grade până când devin crocante. Când ai toate aceste ingrediente pregătite poți aprinde aragazul pentru a prepara rețeta de orez.
Cum prepari rețeta celui mai cremos orez
Pentru a prepara rețeta de risotto cu sparanghel și parmezan, pune uleiul de măsline într-o cratiță. Pune cratița pe flacăra aragazului aprinsă la intensitate medie. Adaugă cubulețele de șuncă și rumenește-le bine pe toate părțile. Apoi adaugă ceapa tocată mărunt. Amestecă bine ingredientele în tigaie până când ceapa devine sticloasă. Adaugă orezul și din nou amestecă ingredientele timp de 2 minute.
Toarnă vinul peste ingrediente și lasă-le să fiarbă până când se evaporă alcoolul, iar orezul începe să se hidrateze. Adaugă și câteva crenguțe tinere de cimbru și începe să torni, treptat, din supa fierbinte, în timp ce amesteci continuu să nu se lipească orezul de pereții vasului.
Când orezul este suficient de hidratat și devine cremos, adaugă parmezanul răzuit, apoi untul. Amestecă să se omogenizeze bine și adaugă sparanghelul. Potrivește gustul cu sare și piper și stinge focul. Pune un capac peste cratiță și lasă orezul să-și continue hidratarea până în momentul servirii.
Servește deliciosul risotto cu sparanghel și parmezan alături de feliile de șuncă crocante.
Dacă ți-am deschis apetitul de rețete cu sparanghel îți mai recomandăm și rețeta de cușcuș cu legume la cuptor. Este o rețetă hrănitoare și foarte rapid de preparat, iar legumele le poți alege după preferințe.