Cușcușul este un aliment din categoria pastelor făinoase ce se obține din grâu dur, numit şi semolină. Este perfect pentru a da consistență mâncărurilor, ca și orezul, sau pastele. Este un aliment cu un conținut bogat în fibre, minerale și vitamine. Dintre acestea amintim seleniu, tiamina, niacina, acid folic și mangan.
Seleniul este un mineral esențial pentru sănătatea organismului, greu de găsit în sursele de hrană. O porție de cușcuș asigură aproximativ 60% din doza zilnică de seleniu, necesară corpului uman. Seleniul are un puternic rol antioxidant care protejează organismul de afecțiuni precum ateroscleroza, infarct miocardic sau accident vascular cerebral.
Un alt mineral, potasiul conținut de cușcuș, are rolul de a regla tensiunea arterială. Acestea sunt doar câteva din beneficiile consumului de cușcuș, deci ai toate motivele să îl incluzi în alimentație.
Urmărește mai jos lista de ingrediente și modul de prepararea al delicioasei rețete pe bază de legume și cușcuș.
Cușcuș cu legume la cuptor – Ingrediente
- 250 gr cușcuș
- 350 ml supă de legume
- 1 lingură cremă de oțet balsamic
- 250 gr ciuperci
- 1 dovlecel
- 1 ardei gras, roșu
- 2 morcovi
- 1 ceapă
- 200 gr roșii cherry
- 3 fire de sparanghel verde
- sare și piper
- 1 lingură ulei de măsline
- 30 gr unt
- 1 crenguță de rozmarin
- 4-5 frunze de busuioc
Rețetă de cușcuș cu legume – Mod de preparare
Începe prin a curăța legumele și a le tăia în bucăți mai mari. Ciupercile șterge-le bine cu prosoape de hârtie umezite și taie-le în jumătăți. Pornește cuptorul la 200 de grade Celsius.
Pune toate legumele într-o tavă încăpătoare, unsă cu unt și stropește-le cu ulei de măsline. Poți renunța la unt și dubla cantitatea de ulei. Presară peste legumele din tavă sare, piper și oregano uscat. Adaugă și o crenguță de rozmarin și dă tava la cuptor pentru 30 de minute.
Între timp, pune cușcușul într-un vas. Încălzește supa de legume până la punctul de fierbere și toarn-o peste cușcuș. Acoperă vasul și lasă cușcușul să se hidrateze până absoarbe toată supa. Poți folosi supă de pui sau de vită, dar la fel de bine poți folosi și apă fiartă, ușor sărată. Mai amestecă din când în când cușcușul pentru a-l aera.
După ce au stat legumele la cuptor 20 de minute, amestecă cușcușul cu crema de oțet balsamic și frunze de busuioc rupte mărunt. Adaugă peste legumele din tavă, cușcușul hidratat. Amestecă bine toate ingredientele. Mai lasă tava cu cușcuș cu legume la cuptor 10 minute, cu intensitatea redusă la 175 de grade Celsius.
Poți servi preparatul pe bază de cușcuș și legume simplu, la masa de prânz sau la cină.
Însă poți adăuga și sos de roșii, ketchup dulce sau picant. Dacă nu ești la dietă, poți servi preparatul cu o lingură de smântână, sau un sos din brânzeturi.
Iar dacă după așa masă delicioasă poftești și la ceva dulce, poți pregăti rapid o rețetă de trandafiri din mere cu aluat foietaj.
Spor și poftă bună!