Fructele sunt fierte într-un sirop aromat, apoi legate ușor cu amidon. Textura este delicat gelatinoasă, ca o budincă moale, în care fructele își păstrează forma și savoarea.
Budinca este servită de regulă rece, alături de frișcă neîndulcită, lapte condensat, smântână dulce sau, cel mai frecvent, sos de vanilie. Contrastul dintre gustul dulce-acrișor al fructelor cu finețea vaniliei și prospețimea oferită de frișcă este absolut irezistibil.
Ideală vara, dar excelentă și iarna cu fructe congelate, budinca este genul de desert pe cât de simplu, pe atât de spectaculos, datorită culorii rubinii și gustului curat de fructe.
Descoperă și o rețetă de budincă de orez, cu mere caramelizate. Mai jos poți urmări lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu budinca din fructe roșii.
Rote Grütze – Ingrediente
- 500 g fructe roșii proaspete sau congelate (de exemplu: zmeură, vișine fără sâmburi, căpșuni tăiate, coacăze, afine roșii)
- 100-120 g zahăr (după cât de dulci sunt fructele)
- 200 ml suc de fructe roșii sau apă (poți folosi și suc de vișine, rodie sau coacăze)
- 2-3 linguri amidon alimentar (aprox. 25 g)
- 1 plic zahăr vanilat sau 1/2 linguriță extract de vanilie (opțional)
- coajă rasă de lămâie sau câteva picături de suc de lămâie (opțional)
- frișcă naturală bătută ușor îndulcită, pentru servire.
Rețeta de budincă din fructe roșii – Mod de preparare
Începe cu pregătirea fructelor. Spală fructele și curăță-le de codițe sau sâmburi, dacă sunt proaspete. Dacă folosești fructe congelate, nu le dezgheța complet, se pot folosi direct.
Urmează fierberea fructelor. Pune într-o crăticioară fructele împreună cu 150 ml de suc (păstrează restul pentru amidon), zahărul și vanilia. Fierbe-le la foc mediu timp de 3–5 minute, până când încep să își lase zeama și se înmoaie ușor, dar fără să se destrame complet.