Contrastul de gusturi și arome din acest desert delicios va cuceri instant orice pofticios. Foaia de bezea dulce se completează perfect cu aroma de vanilie. Iar gustul acrișor al căpșunilor și gustul amărui al ciocolatei vor echilibra gustul dulce al foii de bezea.
Căpșunile adăugate atât la interior cât și ca decor vor conferi un plus de gust, dar și de culoare delicioasei ruladei.
Ruladă de bezea cu cremă de vanilie și căpșuni – Ingrediente
Urmărește mai jos lista completă de ingrediente și pașii necesari pentru a-i răsfăța pe cei dragi cu un desert de senzație.
Pentru foaia de bezea:
- 5 albușuri de ouă medii
- 275 gr zahăr pudră, fără amidon
- 1 praf de sare
Pentru cremă de vanilie:
- 500 ml lapte
- 5 gălbenușuri
- 200 gr zahăr
- 1 praf de sare
- 100 gr făină
- 100 gr unt cu peste 80% grăsime
- 1 păstaie de vanilie
- 30 gr zahăr vanilinat
Pentru decor:
- 400 gr căpșuni proaspete
- 100 gr ciocolată amăruie
- frunze de mentă
Rețetă de ruladă de bezea cu cremă – Mod de preparare
Începe prin a porni cuptorul la 180 de grade Celsius și a tapetat tava clasică de cuptor cu hârtie de copt. În acest timp, lasă albușurile la temperatura camerei, cel puțin 10 minute, pentru reușita sigură a bezelei.
Cum se prepară foaia de bezea
Foaia de bezea se prepară din două ingrediente principale, fără adaos de făină. Este o foaie de bezea pregătită ca la rețeta de tort Pavlova.
Albușurile odihnite la temperatura camerei se presară cu puțină sare și se mixează până devin spumoase. Sarea adăugată ajută la obținerea unei bezele ferme. După ce ai obținut o bezea cristalină adaugă treptat zahărul, în timp ce mixezi energic. Întinde bezeaua în tavă și niveleaz-o uniform cu ajutorul unei spatule de tort.
Coace foaia de bezea pentru 10 minute la 180 de grade Celsius. Apoi micșorează intensitatea focului la 140 de grade Celsius și mai coace foaia de bezea pentru 20 de minute.
Cum prepari crema de vanilie pentru ruladă de bezea cu cremă
Pune gălbenușurile într-un vas și amestecă-le cu un praf de sare și zahărul. Diluează amestecul cu 100 ml de lapte rece, apoi adaugă făina și omogenizează compoziția. Pune restul de lapte la fiert împreună cu păstaia de vanilie și adaugă-l fierbinte peste compoziția din vas, în timp ce amesteci energic. Poți adăuga laptele și rece, însă adăugându-l fierbinte scurtezi timpul de fierbere al cremei de vanilie. Fierbe crema de vanilie la foc mediu, amestecând continuu. Când se îngroașă ca o budincă, stinge focul, acoperă crema cu folie de prospețime și las-o la răcit. După răcire, spumează untul cu zahărul vanilinat, folosind mixerul și adaugă-l treptat, în cremă. Poți opta pentru o cremă de lămâie, mai acrișoară și mai aromată.
Cum asamblezi minunata ruladă de bezea cu cremă de vanilie și căpșuni
Întinde crema de vanilie peste foaia de bezea bine răcită. Răzuiește fin puțină ciocolată amăruie deasupra, pentru contrast de gust și culoare. Adaugă felii de căpșuni pe toată suprafața cremei și rulează foaia de bezea cât poți de strâns. Folosește hârtia de copt de sub foaia de bezea, pentru a te ajuta la rulat.
Nu uita să oprești puțină cremă și pentru decor. Dă rulada la rece pentru minim 30 de minute înainte de a o porționa.
Pentru decor, topește restul de ciocolată la bain marie și glazurează cu ea rulada, turnând-o în fir subțire pe deasupra. Creează și câteva rozete din cremă pe deasupra, folosind un posh cu dui și așază frumos câteva felii de căpșuni. Mai presară și frunze de mentă și obții o ruladă de bezea cu cremă de vanilie și căpșuni, spectaculoasă și apetisantă.
Spor și poftă bună!