Rețetele de desert Tiramisu, au devenit foarte versatile, putând fii adaptate în funcție de gustul bucătarilor, dar și de ingredientele de sezon sau locale.
Pe lângă ingredientele clasice, specifice rețetei originale, precum pișcoturile, cafeaua cu lichior și crema de mascarpone, se mai pot adăuga multe altele, pentru un plus de gust și de aspect.
Iar pe lângă adaosul de ingrediente, rețeta de Tiramisu a suferit modificări și din punct de vedere al prezentării. Poți prepara desertul sub formă de tort rotund, pătrat sau dreptunghiular. Îl poți monta în pahare, cupe sau boluri de sticlă transparente. Îl mai poți prepara sub formă de brioșe, rulade, clătite sau praline.
Descoperă și rețeta de clătite Tiramisu. Iar în continuare îți oferim rețeta ruladei Tiramisu, detaliată pas cu pas.
Ruladă Tiramisu – Ingrediente
Rulada se prepară la rece, fără coacere, din două elemente: baza ruladei pentru care se folosesc clasicele pișcoturi și crema.
Ingrediente pentru baza ruladei:
- 30 pișcoturi
- 350 ml cafea fiartă tare
- 1 linguriță de lichior Amaretto
- 1 lingură pudră de cacao pentru decor.
Ingrediente pentru cremă:
- 500 gr brânză mascarpone
- 400 ml smântână pentru frișcă( 30% grăsime)
- 100 gr zahăr pudră
- 2 lingurițe de lichior Amaretto
- 1 praf de sare.
Rețetă de ruladă Tiramisu – Mod de preparare
Chiar dacă rețeta este simplă și se prepară rapid, pentru reușita ei deplină va trebui să optezi pentru ingrediente de calitate.
Smântâna pentru frișcă este unul dintre ingredientele de bază, care oferă gust și textură cremei. Optează pentru o smântână de calitate cu cel puțin 30 % procent de grăsime. De asemeni, crema de brânză mascarpone ocupă un rol important în reușita rețetei. Și aceasta trebuie aleasă de calitate.
Cafeaua contribuie la gustul aromat al desertului. Pe aceasta o poți prepara după propriul gust.
Descoperă și rețeta de Tiramisu clasic.
Cum prepari ruladă Tiramisu
Începe cu prepararea cafelei care necesită fierbere și răcire. După răcire, adaugă lichiorul pentru un plus de aromă.
În timp ce cafeaua se răcește prepară crema. Pune smântâna pentru frișcă în bolul mixerului și amestec-o până când capătă consistență. Adaugă treptat zahărul și continuă amestecarea până când începe să capete fermitate. Adaugă brânza mascarpone, un praf de sare și lichiorul și omogenizează amestecul.
Pune crema la rece până când vei forma rulada.
Pentru a forma rulada, pregătește o folie de prospețime pe care o așezi pe masa de lucru. Apoi trece câte un pișcot prin cafeaua cu lichior, doar pentru o fracțiune de secundă. Așază pișcoturile însiropate pe folia pregătită. Pune-le unul lângă altul pe două rânduri și întinde crema de mascarpone cu frișcă și lichior peste ele.
Rulează pișcoturile începând de la unul din capete, folosindu-te de folia alimentară.
Apoi împachetează delicioasa ruladă Tiramisu în folie și pune-o la rece pentru 4-5 ore. După ce o desfaci din folie și o transferi pe platou, presară peste ea pudră de cacao, din belșug. Secționeaz-o frumos în felii rotunde.
Iar o altă rețetă de Tiramisu, interesantă și delicioasă pe care ți-o recomandăm, este rețeta de praline Tiramisu.