Rețeta tortului Tiramisu este inspirată din bucătăria italiană, și este apreciată în toate bucătăriile lumii. Gustul aromat al tortului pe bază de pișcoturi este adorat de toți iubitorii de dulce.
Dar nu doar gustul este cel apreciat ci și aspectul și, mai ales, simplitatea preparării. Face parte din categoria torturilor rapide, fără coacere și foarte gustoase.
Este un tort delicat, răcoritor, foarte aromat și foarte ușor de preparat. Nu necesită cuptor și nici ingrediente multe.
Urmăriți mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și voi celor dragi acest simplu și spectaculos tort.
Tiramisu clasic – Ingrediente
Din ingrediente puține, la îndemâna oricui, fără costuri mari, puteți pregăti un desert demn de orice ocazie specială.
Pentru baza tortului:
- 400 gr pișcoturi Savoiardi
- 250 ml cafea fiartă și îndulcită
Pentru cremă:
- 6 gălbenușuri
- 200 gr zahăr pudră
- 500 gr mascarpone
- 40 ml vin Marsala
- 1 vârf de linguriță cu sare
- 20 gr pudră de cacao pentru decor
Rețetă de Tiramisu clasic – Mod de preparare
Modul de preparare al acestui tort este unul rapid și simplu, perfect și pentru un începător. Nu trebuie decât să pregătiți o cafea clasică, la filtru sau espressor și o cremă rapidă de gălbenușuri cu mascarpone.
Cum se prepară siropul de cafea pentru pișcoturi
Pentru a prepara cafeaua, nu este o rețetă standard. Fiecare o prepară după propriul gust, mai slabă sau mai tare. de asemeni, o îndulcește după propriul gust.
Însă, dacă există cineva care nu consumă cafea și dorește să pregătească o cafea clasică, la 300 ml de apă se adaugă două lingurtițe rase de cafea și o linguriță de zahăr.
Se fierbe cafeaua și se lasă la răcit.
Cum se prepară crema pentru Tiramisu clasic
Dacă dorim să respectăm rețeta clasică italiană, crema se prepară la rece din gălbenușuri crude. Se separă gălbenușurile de albușuri și se pun în bolul mixerului. Se adaugă puțină sare cu rol de intensificare a gustului și zahărul. Se mixează gălbenușurile cu zahărul până se deschid bine la culoare și se transformă într-o compoziție spumoasă.
Separat, se mixează mascarponele, scurs de lichid, pentru a căpăta cremozitate. Apoi se încorporează, treptat, mascarponele în crema de gălbenușuri. Se adaugă vinul Marsala, se omogenizează crema și se dă la rece pentru aproximativ o oră.
Cum procedăm dacă nu agreăm gălbenușurile crude în cremă
Punem un vas cu apă la fiert. Deasupra lui, așa încât să intre 3/4 în el, punem un alt vas cu gălbenușurile, sarea și zahărul. Amestecăm bine gălbenușurile cu zahărul pe baia de aburi până își dublează volumul. Amestecăm energic cu mixerul la treaptă superioară. Astfel gălbenușurile vor fi gătite și nu mai avem probleme. le lăsăm să se tempereze bine înainte de a le amesteca cu mascarponele.
Cum asamblăm deliciosul tort Tiramisu clasic
După ce s-a răcit cafeaua și crema s-a odihnit la rece, asamblăm tortul.
Trecem pișcoturile pentru o fracțiune de secundă prin cafea și așezăm un rând din ele pe platou. Cu ajutorul unui posh cu dui le decorăm cu cremă. peste cremă așezăm un alt rând de pișcoturi însiropate în cafea și din nou cremă. repetăm procedeul până terminăm pișcoturile.
Avem grijă ca ultimul strat să fie din cremă. Peste cremă presărăm un strat generos de cacao.
Lăsăm minunatul tort de pișcoturi la rece pentru cel puțin 2 ore înainte de a-l secționa, să se așeze frumos straturile.