Căpșunile sunt printre cele mai iubite fructe care se folosesc în deserturi. Oferă acestora atât gust și aromă, cât și culoare și aspect spectaculos. Pot fi folosite întregi, jumătăți sau tocate în cuburi, fiind foarte versatile. În plus, pot fi transformate și în jeleuri delicioase și frumos colorate sau incluse în creme, sub formă de piure.
Poți include căpșunile și în blaturile de prăjituri sau torturi sau le poți folosi doar la decorul acestora. Descoperă și o rețetă de pandișpan cu căpșuni, simplă și ușor de preparat. Mai jos, îți oferim rețeta detaliată a șarlotei cu căpșuni.
Șarlotă de căpșuni – Ingrediente
- 500 gr căpșuni proaspete
- 150 gr zahăr
- 500 ml smântână pentru frișcă cu peste 30% grăsime
- 1 linguriță extract vanilie
- sucul de la o lămâie
- 15 gr gelatină foi sau granule
- 24 de pișcoturi
- un praf de sare
- frunze de mentă pentru decor.
Rețeta șarlotei de căpșuni – Mod de preparare
Chiar dacă rețeta acestui desert nu necesită ingrediente multe sau complexe, este importantă calitatea acestora, pentru reușita deplină a desertului.
În special, smântâna pentru frișcă necesită atenție deosebită în alegerea sortimentului. Optează pentru acel tip de smântână cu procent de peste 30% grăsime. De asemenea, calitatea gelatinei este importantă pentru reușita cremei. Descoperă și o rețetă de cheesecake cu căpșuni si ciocolată.
Cum prepari șarlotă de căpșuni
Mai întâi, spală bine căpșunile, pune-le la scurs, apoi îndepărtează-le frunzele și codițele. Folosește jumătate dintre ele pentru decor și cealaltă jumătate pentru cremă. Pe cele pentru decor le poți lăsa întregi sau le poți secționa în jumătăți. Pe cele pentru cremă toacă-le în cuburi.
Următorul pas constă în hidratarea gelatinei. Pune gelatina într-un bol și adaugă apă rece peste ea, cât să fie acoperită. Las-o să se hidrateze bine până când te ocupi de celelalte ingrediente.
Pregătește o formă de tort de 24 cm, pe care o îmbraci la interior în folie de prospețime. Pe marginile laterale ale formei adaugă pișcoturile așezate unul lângă altul, vertical.
Scoate smântâna pentru frișcă de la rece și pune-o în bolul mixerului. Amestec-o până când capătă volum și consistență. Adaugă treptat zahărul și amestecă energic până când obții o frișcă fermă și voluminoasă. Scurge gelatina, dacă folosești foi, și amestec-o cu frișca. Dacă folosești granule, mai întâi dilueaz-o pe baie de aburi, las-o să se tempereze și amestec-o cu frișca.
Adaugă în crema de frișcă vanilia, un praf de sare și căpșunile tocate cuburi. Amestecă ușor pentru ca acestea să se dispună uniform în cremă. Apoi, întinde crema de șarlotă cu căpșuni în interiorul horei de pișcoturi din tava de copt. Nivelează-i uniform suprafața și pune tava cu șarlota în frigider. Las-o acolo pentru 3-4 ore, timp în care gelatina își va îndeplini rolul, iar crema va deveni fermă.
Decorează șarlota cu căpșunile oprite și frunze de mentă, apoi o poți porționa.
Dacă dorești și alte rețete de deserturi cu căpșuni, mai poți încerca și rețeta de cremșnit cu căpșuni, delicios și spectaculos.