Cremșnit, cremes sau kremschnitte sunt denumirile unei prăjituri cu multă cremă între foi de aluat coapte pe dosul tăvii.
Rețeta aparține bucătăriei germane, dar este foarte des preparată și apreciată în toate bucătăriile lumii. Crema se prepară pe bază de vanilie, iar foile de aluat sunt foietate și crocante.
Este una dintre cele mai irezistibile prăjituri, pe care nu o poți ignora atunci când o vezi în vitrinele cofetăriilor. Prepar-o și tu în propria bucătărie, urmărind lista de ingrediente și pașii necesari, oferite mai jos.
Cremșnit cu căpșuni – Ingrediente
Pentru prepararea acestei prăjituri, ai nevoie de două liste de ingrediente. O listă este pentru aluatul foietaj, iar a doua listă, pentru crema de vanilie îmbogățită cu căpșuni.
Pentru aluat de foi:
- 250 gr făină + 30 gr pentru masa de lucru
- 1 ou
- 100 gr iaurt sau smântână
- 100 gr unt cu 82% grăsime
- 1 lingură oțet
- 1 praf de sare.
Pentru uns aluatul:
- 150 g unt cu 82% grăsime
- 150 g făină.
Pentru cremă:
- 4 ouă
- 150 gr zahăr
- 50 gr zahăr vanilat
- 1 praf de sare
- 1 l lapte
- 200 gr făină
- 2 lingurițe cu extract de vanilie
- 250 gr unt cu 82% grăsime
- 500 gr căpșuni.
Cremșnit cu căpșuni – Mod de preparare
Începe cu prepararea aluatului, care necesită un timp de frământare, dar și un timp de relaxare la rece.
Cum prepari aluatul pentru foi de cremșnit
Pune într-un bol oul, un praf de sare, untul moale, iaurtul și oțetul. Amestecă-le rapid cu mixerul sau cu un tel. Apoi, adaugă făina trecută prin sită și frământă aluatul mai întâi în bol, apoi pe masa presărată cu făină, până când nu va mai fi lipicios.
Aluatul nu va fi unul foarte ferm, doar compact și nelipicios.
Pentru uns aluatul, amestecă într-un bol untul moale cu făina, până când obții o compoziție moale.
Presără făină pe masa presărată cu făină și întinde aluatul într-o foaie subțire, folosind sucitorul de aluaturi. Unge foaia de aluat cu 2/3 din compoziția de unt cu făină, cât mai uniform.
Apoi, împăturește aluatul în trei, astfel încât să ai trei straturi de aluat, iar între ele compoziția de unt cu făină. Trece cu sucitorul peste pachetul de aluat și întinde-l din nou într-o foaie, dar nu la fel de subțire ca prima dată. Unge din nou foaia de aluat cu restul de compoziție de unt cu făină. Împacheteaz-o în trei ca la pasul anterior. Apoi, împachetează aluatul într-o folie și pune-l la rece pentru 2 ore.
După acest interval de timp, împarte aluatul în două. Coace din el două foi pe dosul unei tăvi de 27/35 cm. Coace-le pe rând pentru 15-20 de minute, la 200 de grade Celsius. Apoi, lasă-le la răcit. Este indicat ca a doua foaie de aluat să o crestezi în pătrate sau dreptunghiuri, în funcție de cum dorești să porționezi cremșnitul.
Cum prepari crema de vanilie pentru cremșnit cu căpșuni
Amestecă într-o cratiță ouăle cu sarea si zaharul, pana când devin spumoase. Adaugă puțin lapte rece și pe urmă adaugă făina. Omogenizează bine compoziția și dilueaz-o cu laptele fierbinte, amestecând intens.
Pune cratița pe foc și fierbe crema de vanilie amestecând continuu, până când capătă textura unei budinci. Stinge focul, acoperă crema la contact cu o folie și las-o să se răcească. După răcire, amestecă crema cu untul moale și vanilia.
Spală căpșunile și taie-le în cuburi sau în jumătăți.
Pentru a monta cremșnitul, așază prima foaie de aluat în tavă și întinde peste ea jumătate din cremă. Presară căpșunile peste cremă, apoi acoperă-le cu restul de cremă și așază a doua foaie de aluat, cea porționată.
Acoperă prăjitura cu o folie alimentară, apoi așază o greutate deasupra ei. Pune tava cu deliciosul cremșnit cu căpșuni la rece pentru 4-5 ore sau chiar de pe o zi pe alta. Apoi, poți porționa cremșnitul și îl servești cu poftă alături de familie.
Dacă mai dorești o altă rețetă interesantă de cremșnit, îți recomandăm să încerci rețeta de cremșnit cu blat de nucă la interior.