Sarmale de post umplute cu ciuperci și orez

Dacă te numeri printre iubitorii de sarmale tradiționale, îți oferim o rețetă de sarmale de post umplute cu ciuperci și orez, perfectă pentru această perioadă.

Publicat: 1 aprilie 2021, 14:45
Actualizat: 14 martie 2024, 15:00

Dintre preparatele tradiționale adorate de români, sarmalele ocupă un loc fruntaș, chiar și în varianta de post. Chiar dacă nu au carne în compoziție, pot fi mai gustoase și mai sănătoase în această variantă. Există mai multe variante de umplutură pentru sarmalele de post. Nelipsit este orezul care poate fi combinat cu mai multe legume, cu prune uscate, cu stafide, etc.

Îți oferim mai jos una dintre variantele de rețete de sarmale de post, alături de lista completă de ingrediente și pașii pe care trebuie să îi urmezi în prepararea lor.

Sarmale umplute cu ciuperci și orez – Ingrediente

  • 1 varză murată
  • 2 cepe
  • 1 morcov
  • 500 gr ciuperci champignon
  • 250 orez pentru sarmale
  • 250 gr suc de roșii
  • 1 crenguță de cimbru uscat
  • 1 lujer de mărar uscat, cu floare
  • piper boabe
  • sare și piper măcinat
  • 50 ml ulei

Rețetă de sarmale de post – Mod de preparare

Pentru început, pregătește foile de varză pentru a le umple. Desfă foile de varză și decupează cu un cuțit ascuțit nervura groasă de la capăt. Dacă foile de varză sunt mari, taie-le pe jumătate, pe lângă nervură. Dacă sunt mai mici, taie doar partea capătul cu nervura groasă. Alege doar foile de varză frumoase, fără fisuri. Pe celelalte, tocă-le în fâșii subțiri (franjuri).

Decupajele și nervurile nu se aruncă, se folosesc tocate și așezate printre straturile de sarmale. Acum pune foile de varză murată și decupajele în apă rece și le lăsați acolo până pregătiți umplutura.

Cum se pregătește umplutura de ciuperci si orez

Curăță legumele și toacă ceapa mărunt, iar morcovul dă-l pe răzătoare. Pune uleiul la încins și călește mai întâi ceapa, până devine sticloasă. Presară și puțină sare peste ea pentru a-i intensifica gustul dulce. Adaugă morcovul răzuit și continuă călirea.

Șterge ciupercile cu un prosop de hârtie, umezit cu apă și toacă-le mărunt. Nu este recomandat să speli ciupercile sub jet de apă, pentru a nu intra apa în ele. Adaugă ciupercile peste ingredientele călite și continuă prepararea acestora. Ciupercile vor lăsa lichid în vas, dar acesta se va evapora treptat. Când se evaporă jumătate din lichid, adaugă orezul și amestecă bine toate ingredientele. Lasă orezul să se prepare 1-2 minute, nu mai mult. Apoi presară puțin piper măcinat și lasă ingredientele la răcit.

Cum pregătești sarmale de post umplute cu ciuperci și orez

Pune foaia de varză în mâna stângă și așază o lingură de umplutură la unul dintre capete. Rulează foaia de varză, împachetând-o la un capăt ca pe plic. Marginile de la celălalt capăt le introduci ușor în interior, presându-le cu degetul. Strânge ușor sarmalele în mână, să se mai creeze goluri, pentru a lăsa loc orezului să se dezvolte.

După ce ai umplut toate sarmalele, pregătește o tavă de cuptor încăpătoare. Toacă mărunt nervurile de la foile de varză și foile rupte taie-le frumos în franjuri. Așază o parte din aceste franjuri și nervuri la baza tăvii. Pune și crenguța de cimbru și lujerul de mărar uscat, rupt în bucăți mai mici.

Peste acestea, așază una lângă alta sarmalele. Presară printre ele și piper boabe. Deasupra presară restul de varză tocată și toarnă sucul de roșii. Completează cu puțină apă, atât cât să fie lichid până la jumătatea sarmalelor. Mai poți adăuga și 1-2 linguri de ulei.

Pune tava cu sarmale de post la cuptor, la 170 de grade Celsius și lasă-le acolo aproximativ 3 ore. Pe la jumătatea timpului, mai agită tava puțin pentru a se așeza bine sarmalele în lichidul în care fierb. Dacă observi că se rumenesc prea tare la suprafață, redu intensitatea focului la 160 de grade Celsius.

Sunt delicioase sarmalele de post cu ciuperci și orez, mai ales servite cu mămăliguță și ardei iute!

Sarmale de pot cu ciuperci și orez preparate la cuptor / Shutterstock
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Divertisment
Serena Williams a pozat într-un costum sexy de baie. Corpul sportivei a trecut printr-o transformare neașteptată în ultimul an
Serena Williams a pozat într-un costum sexy de baie. Corpul sportivei pare că a trecut printr-o transformare neașteptată în ultimul an. Fosta jucătoare de tenis a reușit să piardă mai multe kilograme, iar acum...
2
Horoscop
Zodii care sunt destinate succesului. Nativii care au parte de recunoaștere din partea celor din jur
Există unele zodii care sunt destinate succesului. Acești nativi au pate de recunoaștere din partea celor din jur și se bucură de reușite ori de câte ori își propun să înceapă un nou proiect....
3
Divertisment
Jennifer Lopez s-a fotografiat în compania unui bărbat chipeș la un restaurant de lux. Artista e fericită, în ciuda criticilor după concertul din Dubai
Jennifer Lopez s-a fotografiat în compania unui bărbat chipeș la un restaurant de lux. Artista părea într-o dispoziție bună în Dubai, iar pozele cu ea și domnul misterios sunt pe primele pagini ale tabloidelor....
4
Horoscop
Nativii care pot trăi o perioadă de abundență până în noiembrie 2025. Cine sunt zodiile norocoase ale anului
Jupiter, planeta abundenței, este în mișcare directă până în noiembrie 2025. Ai mai jos lista cu nativii care pot trăi o perioadă de abundență până în noiembrie 2025. Vezi dacă te numeri printre ele....
5
Divertisment
Cum a fost surprinsă Shiloh după finalizarea divorțului părinților săi. Fiica Angelinei Jolie și a lui Brad Pitt și-a găsit un refugiu
Vezi mai jos cum a fost surprinsă Shiloh la câteva săptămâni după finalizarea divorțului părinților săi. Bătălia legală dintre cei doi foști soți a durat ani de zile și s-a lăsat cu acuzații grave....
PARTENERI