Brioșele ies fragede și pufoase, se prepară rapid din ingrediente extrem de simple. Sunt perfecte savurate la mic dejun cu unt și dulceață, alături de un ceai bun sau cafea.
Pot fi preparate atât în variantă dulce, cât și în cea sărată, și pot constitui baza gustării din pauza de masă de la birou.
Îți oferim mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a te convinge singură de gustul delicios al acestor delicii simple și rapid de preparat.
Brioșe scoțiene pentru mic dejun – Ingrediente
- 1 ou de mărime medie
- 75 gr de unt
- 300 gr de făină
- 100 ml de lapte
- 50 gr de zahăr
- 7 gr de praf de copt
- 50 gr stafide sau merișoare, opțional
- 1 vârf de linguriță cu sare.
Rețetă de scones – Mod de preparare
Nu ai nevoie de foarte multe ingrediente pentru a prepara un mic dejun delicios sub formă de brioșe. Însă, pentru reușita deplină a brioșelor, este necesar să alegi ingrediente de calitate. Optează pentru un unt cu peste 80% coeficient de grăsime.
Alege și făină de calitate, specială pentru produse de patiserie și panificație. Apoi, trece făina prin sită pentru a deveni mai pufoasă și aerată. Îți oferim în acest scop și un articol despre cum să păstrezi făina și sfaturi pentru depozitare corectă.
Înainte de a da start preparării aluatului pentru brioșe, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius. Adună pe masa de lucru toate ingredientele necesare, pentru a le avea la îndemână. Adună și ustensilele, astfel îți ușurezi din start munca și reduci din timpul alocat preparării.
Cum prepari aluatul pentru scones
Amestecă într-un bol făina cu praful de copt, sarea și zahărul. În alt bol, amestecă bine oul, apoi toarnă laptele rece și omogenizează ingredientele. Hidratează stafidele sau merișoarele în puțină apă caldă.
Taie untul rece în cuburi mici și adaugă-l peste făina din bol. Frământă cu vârfurile degetelor, ca pentru aluatul fraged de tartă, până când untul este încorporat în făină. Vei obține niște firimituri mai mari. Peste acestea, toarnă câte puțin din amestecul de ou cu lapte. Amestecă intens cu o spatulă, un tel sau mixer până când aluatul devine omogen.
Transferă aluatul pe masa presărată cu făină. Adaugă stafidele sau merișoarele bine scurse și continuă să-l frămânți doar până când nu se mai lipește de mâini. Dă formă sferică aluatului și împachetează-l în folie de prospețime. Pune-l la frigider pentru 30 de minute.
După acest interval de timp, transferă aluatul pe masa presărată cu făină, Cu ajutorul unui sucitor de aluaturi întinde-l într-o foaie de 7-8 mm grosime. Decupează cercuri din aluat, cu un pahar sau un inel metalic, cu diametrul de 7-8 cm.
Vezi mai multe imagini din timpul preparării brioșelor în GALERIA FOTO!
Transferă decupajele într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Coace delicioasele scones pentru 15 minute, la 180 de grade Celsius. Apoi le poți scoate pe un grătar de răcire.
După răcire, poți savura brioșele simple, sau decupate în jumătăți și tartinate cu un și dulceața preferată.
Dacă nu ai niciun borcan cu dulceață în cămară și ai timp de preparat, îți oferim și o rețetă de dulceață de gutui, plină de savoare și culoare.