Valter Longo studiază longevitatea în Italia de aproape 20 de ani. A crescut în regiuni ca Molochio sau Calabria și a analizat obiceiurile care, odată implementate în stilul de viață, pot prelungi durata acesteia.
În 1989, Longo a demarat o amplă cercetare care vizează secretul atingerii unei vârste cât mai înaintate, în unele cazuri analizate de acesta fiind vorba chiar de 100 de ani. În prezent, acesta este director al Laboratorului de Longevitate și Cancer din cadrul Institutului IFOM de Oncologie moleculară din Milano.
Ce e recomandat să mănânci ca să trăiești mai mult
Longo este și director al Institutului Longevității din cadrul Școli de Gerontologie Leonard Davis a Universității din California de Sud, Los Angeles, notează CNBC.
Italia este locul perfect pentru obiectul cercetării specialistului, căci aici oamenii trăiesc mai mult. În special în zone ca Sardinia, recunoscută de comunitatea științifică internațională ca una dintre primele regiuni din lume campioane la longevitate.
Una dintre cele mai mari provocări ale lui Longo a fost demonstrarea faptului că dieta este cel mai important factor care determină durata vieții. Află concluziile specialistului italian referitor la modalitatea ideală de a mânca pentru a-ți creste speranța de viață.
În viziunea lui Longo, acesta recomandă ca așa-numita dietă a longevității să includă elemente combinate din două diete celebre în acest sens, respectiv dieta Okinawa și dieta mediteraneană. Află de ce dieta mediteraneană te ajută să trăiești mai mult.
În mod ideal, dieta care atrage longevitatea sugerată de Longo are aceste caracteristici:
- Preponderent vegană
- Aport de fructe relativ scăzut, dar aport mare de legume
- Nucifere (alune, nuci, migdale, nuci de macadamia, caju, nuci pecan etc.)
- Cereale integrale
- Pește de 3-4 ori pe săptămână
De la vârsta de 20 de ani și până la 70 de ani, acesta recomandă evitarea cărnii roșii, a celei albe. Dieta ar trebui să conțina 2-3 ouă săptămânal, foarte puțină brânză și o cantitate redusă de produse de origine animală
Limitează consumul acestor 5 alimente problematice
Ce să mănânci ca să trăiești mai mult. Pe „lista neagră” a lui Longo există câteva alimente al căror consum ar trebui evitat pe cât posibil. Aceste alimente problematice sunt cartofii, pastele, pizza și pâinea. Deși specialistul admite că acestea conțin ingrediente de calitate, impactul lor este nefast pe termen lung pentru sănătate.
Mai ales dacă le consumi frecvent, iar conținutul lor se transformă rapid în zahăr, “aproape la fel de rapid ca zahărul de masă”, observă acesta.
Postul intermitent practicat regulat crește longevitatea
O altă modalitate pe care Longo o susține cu convingere este postul intermitent (fasting). În viziunea sa, postul intermitent poate contribui la creșterea longevității. Acesta recomandă 12 ore de pauză în alimentație zilnic.
De exemplu, poți lua masă între orele 8 și 20, sau 7 și 19. Dacă nu poți practica postul intermitent, este importantă recurgerea periodică la o dietă de acest timp. Intervalele de pauză alimentară trebuie menținute timp de 5 zile consecutiv pentru a avea efect, punctează expertul.
Această dietă implică un aport consistent de grăsimi nesaturate și un consum total redus de calorii, proteine și carbohidrați, potrivit lui Leonard Davis, colegul lui Longo la Școala de Gerontologie Leonard Davis.
Un studiu recent publicat în revista Nature Communications, semnat tot de Valter Longo, a descoperit că o dietă de tipul postului intermitent, aplicată la șoareci, a fost asociată cu o scădere a vârstei biologice și un risc mai mic de dezvoltare a unor boli precum cancer, diabet și afecțiuni cardiace.
„Acele perioade de post au fost probabil cheia menținerii funcționalității (organismului) și a tinereții”, a concluzionat specialistul pentru sursa citată.
Mâncatul responsabil și mișcarea completează șansele de a trăi mai mult
Un articol recent citat de YahooLife menționează mai multe obiceiuri aparent banale, care au un efect dovedit în țările unde se află cei mai longevivi oameni de pe planetă, Japonia, Suedia și Norvegia.
Astfel, potrivit dr. Rashi Aggarwal, profesor asociat de psihiatrie la Rutgers New Jersey Medical School, aceste persoane au în comun o serie de obiceiuri sănătoase, legate în primul rând de rutina alimentară.
Cercetările arată că o dietă bazată pe plante și reducerea consumului de carne susțin o durată de viață mai mare. ”Pe cât puteți, evitați carnea roșie, evitați alimentele procesate și fast-food-urile”, subliniază Aggarwal.
Specialistul apreciază că mâncarea nu înseamnă doar calitatea alimentelor, ci și relația pe care o ai cu mâncarea.
„Mâncatul ar trebui să fie momentul în care te oprești și mănânci cu bucurie și conștient”, explică acesta. Această viziune, dacă este implementată corect, scade riscul mâncatului excesiv sau compulsiv, una din capcanele stilului de viață contemporan.
În egală măsură, adoptarea unui program regulat de mișcare fizică crește sensibil șansele de longevitate. „Exercițiul fizic este cel mai la îndemână medicament miraculos”, observă medicul geriatru Scott Kaiser din Santa Monica (California). Acesta recomandă cel puțin 150 de minute de activitate fizică de intensitate moderată, dar și două zile de activitate de întărire a mușchilor săptămânal. Însă chiar și plimbările practicate regulat sunt de ajutor în creșterea speranței de viață.