Denumirea vine de la cuvântul „ser”, adică „brânză” în polonă. Este o prăjitură densă, dar fină, făcută în mod tradițional cu twaróg – o brânză de vaci grasă, bine scursă, ușor acrișoară, dar și cremoasă. În afara Poloniei, se înlocuiește cu ricotta, brânză de vaci foarte bine scursă, sau chiar cremă de brânză.
Pasca este coaptă lent, cu grijă, ca un cheesecake clasic, iar gustul este plin, dar aerat, delicat vanilat, ușor citric și cu o aromă subtilă de rom sau stafide înmuiate.
Descoperă mai jos lista completă de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu delicioasa pască poloneză.
Sernik – Ingrediente
Dacă decizi să prepari pasca cu aluat, ai nevoie de ingrediente pentru umplutura de brânză și de alte ingrediente pentru aluatul fraged, după cum poți constata mai jos.
Pentru umplutura de brânză:
- 800 g brânză de vaci grasă bine scursă (sau ricotta / cream cheese)
- 200 g zahăr
- 4 ouă
- 100 g smântână grasă
- 2 linguri griș
- 1 linguriță esență de vanilie
- coaja rasă de la o lămâie
- 1 praf de sare
- 50 g stafide (opțional)
- 1 lingură de rom pentru stafide (opțional).
Pentru blat fraged (opțional):
- 150 g făină
- 100 g unt rece tăiat cubulețe
- 1 gălbenuș
- 2 linguri zahăr pudră
- 1 praf sare
- 1 lingură smântână
- zahăr pudră sau glazură albă pentru decor
- fructe confiate, feliuțe de migdale, coajă de lămâie (opțional).