Ai la dispoziție o mulțime de modalități prin intermediul cărora te poți simți mai plină de energie: de la schimbarea stilului de viață prin includerea unor exerciții fizice și a unei diete echilibrate până la păstrarea conexiunilor emoționale cu persoanele apropiate. Găsești destule variante eficiente.
Sfaturi pentru a scăpa de oboseală
Oboseala recurentă poate fi cauzată de mai mulți factori: anemie, stres, hipotiroidism, deficiență de vitamina B12 sau sindromul de apnee. Majoritatea cazurilor de oboseală sunt cauzate de stres, somn insuficient, alimentație proastă și alți factori ai unui stil de viață neechilibrat.
Dacă senzația se înrăutățește pe termen lung, fără a avea o cauză clară, este indicat să consulți un specialist în domeniul sănătății. Uneori poate fi un simptom al unei afecțiuni medicale, potrivit NHS.
Expune-te la lumina naturală când te trezești
Este important să adormi și să te trezești la aceleași ore. Acestea sunt printre cele mai eficiente sfaturi pentru a scăpa de oboseală, care te ajută să-ți echilibrezi ceasul biologic și să-ți reglezi nivelurile de energie din organism.
Expune-te la lumina naturală imediat ce te trezești. Îți poate oferi energie pe tot parcursul zilei și îți poate îmbunătăți calitatea somnului.
Bea multe lichide
Adulții aflați la vârste mai înaintate sunt mai predispuși la deshidratare. Pe măsură ce înaintezi în vârstă, senzația de sete începe să se diminueze. Prin urmare, ai mai puține șanse să bei suficiente lichide. În cazul femeilor tinere, chiar și o deshidratare minimă poate cauza oboseală. Medicii recomandă să bei 3 litri de apă pe zi pentru a te hidrata suficient, conform The Washington Post.
Mănâncă mai des
Dacă vrei să aplici unul dintre cele mai bune sfaturi pentru a scăpa de oboseală, mănâncă mai des. Pentru a-ți menține energia, mănâncă mese regulate și gustări sănătoase la fiecare 3 până la 4 ore. Poate fi mai util decât să mănânci rar și mult. Astfel, consumi constant substanțe nutritive pe care organismul tău le poate folosi când își epuizează resursele.
Verifică medicamentele
Unele medicamente au ca efect advers somnolența. În cazul în care urmezi un tratament împotriva alergiilor sau a răcelilor se poate ca acesta să conțină substanțe ce te pot face să te simți obosită.
Același lucru se poate întâmpla și în cazul antidepresivelor ce susțin producția de serotonină. Poate fi nevoie să discuți cu medicul tău pentru a reduce doza administrată sau a înlocui medicamentul.
Consumă alimente sănătoase și nutritive
Dacă mai cauți sfaturi pentru a scăpa de oboseală, consumă alimente sănătoase și nutritive. Odată cu înaintarea în vârstă, pofta de mâncare scade, de aceea este important să te asiguri că dieta ta conține suficienți nutrienți. Fiecare masă sau gustare ar trebui să includă carbohidrați complecși, proteine și grăsimi sănătoase. Combinarea a minim doi dintre acești macronutrienți poate încetini digestia și absorția, ceea ce poate preveni creșterea bruscă a nivelului de zahăr din sânge.
Un nivel mult prea crescut al zahărului din sânge poate da o senzație de oboseală. Când consumi prea mult zahăr dimineața, riști să experimentezi stări de oboseală pe tot parcursul zilei.
De asemenea, limitează alimentele procesate și rafinate deoarece și acestea pot crește brusc nivelul de zahăr din sânge.
În plus, încearcă să distribui uniform proteinele pe parcursul meselor zilnice. Distribuția neuniformă a proteinelor pe parcursul zilei a fost asociată cu fragilitate, dificultate de înțelegere și oboseală la adulții cu vârste înaintate.
Fă exerciții fizice
Cel mai des recomandate sunt exercițiile aerobice deoarece îmbunătățesc funcția cardiovasculară. Ridicarea unor obiecte sau urcatul scărilor te pot face să te simți mai plină de energie.
Poți încerca antrenamente de rezistență, tai chi sau yoga. Dacă te simți prea obosită poți încerca să te plimbi încet în jurul locuinței și să crești viteza și distanța gradual, o dată la fiecare săptămână.