Dacă decizi să te epilezi inghinal, ai grijă să urmezi câțiva pași ca să ocolești experiențele neplăcute și traumatizante pentru piele. Poți găsi o mulțime de sfaturi pentru epilarea inghinală.
Sfaturi pentru epilarea inghinală
Procesul de epilare poate să devină mult mai ușor dacă îți pregătești pielea cu atenție. Pentru că se apropie sezonul cald, ne-am gândit să-ți venim în ajutor cu câteva sfaturi utile. Iată ce poți să faci dacă urmează să te epilezi inghinal.
Pregătește-ți pielea înainte de a începe epilarea
Pentru a preveni iritația și rănirea, este nevoie să-ți pregătești zona inghinală. Mai întâi, spală-ți cu grijă zona de unde dorești să-ți îndepărtezi părul. În cazul în care vrei să te razi, cel mai bine este să faci un duș. Dușul înmoaie pielea și părul. Apoi, folosește lama cât timp locul se menține ud. Evită să te razi când pielea este uscată deoarece riști să te rănești. De asemenea, un duș te poate ajuta și în cazul epilării cu ceară.
Exfolierea regulată ajută și ea. Aceasta împiedică apariția părului încarnat. Se face înainte de a folosi lama sau cu 24 până la 48 de ore înainte de epilarea cu ceară.
Observă în ce direcție crește părul
Un aspect important în cazul epilării este direcția de creșterea a părului. Așa îți stabilești tehnica cea mai potrivită și eviți să tragi contrar sensului de creștere al firului. Această practică se dovedește a fi mai eficientă pentru smulgere. Însă, te ajută să previi și apariția umflăturilor cauzate de lama de ras și a firelor de păr încarnate. În cazul în care nu obții rezultatele la care te așteptai, încearcă să ții pielea strâns cu mâna în timp ce cu cealaltă mână glisezi aparatul de ras cu mișcări scurte.
Mișcarea se inversează când intenționezi să te epilezi cu ceară. Ceara se aplică pe piele în aceeași direcție în care crește părul. Iar odată ce este timpul să îndepărtezi banda de ceară, trebuie întotdeauna să o tragi în direcție opusă.
Hidratează zona cu cremă
După ce ți-ai îndepărtat toate firele de păr nedorite, nu uita să hidratezi zona pe care ai epilat-o. Pielea ta poate fi deosebit de sensibilă după ras sau epilare, prin urmare contează mult să o calmezi cu o loțiune sau o cremă hidratantă. După ras, aplică o loțiune ușoară de îndată ce ieși de la duș. Dacă te-ai epilat cu ceară, mai așteaptă puțin pentru a te hidrata.
În același timp, ai grijă la loțiunile parfumate, indiferent de metoda pe care o alegi pentru a îndepărta părul: nu sunt recomandate pentru sănătatea zonei vaginale. Produsele parfumate pot provoca iritații și reacții alergice în apropierea vaginului, de aceea se recomandă să le eviți.
Cremele hidratante pentru pielea sensibilă sau special concepute pentru zona pubiană sunt în general sigure. În plus, poți căuta ingrediente naturale, cum ar fi: vitamina E, ulei de jojoba sau aloe vera.
Ai grijă la iritațiile provocate de folosirea lamei și la firele de păr încarnate
Se poate să apară iritații sau fire de păr încarcanate când începi să te epilezi cu regularitate. Însă, nu ar trebui să simți iritații de fiecare dată când te razi cu lama sau te epilezi cu ceară. În cazul iritațiilor provocate de lamă, de regulă, acestea sunt cauzate de o tehnică nepotrivită. Evită să folosești lame vechi, iar dacă lama de ras continuă să te irite, ia-o ca pe un semn pentru a o schimba cu una nouă. Aparatele de ras cu mai multe lame și băile cu apă caldă pot reduce semnificativ riscul de apariție a unor reacții adverse. Te ajută să eviți iritațiile si arsurile în zona inghinală.
Odată ce observi astfel de probleme în zona inghinală (în general, la scurt timp după epilare), hidratează suprafața și așteaptă ca inflamația să dispară. De obicei se întâmplă în câteva zile.
Dacă ai pielea sensibilă, evită să folosești lama de ras sau epilarea cu ceară
Folosirea lamei de ras și a epilării cu ceară se numără printre cele mai la îndemână variante de îndepărtare a părului nedorit. Cu toate acestea, s-ar putea ca acestea să nu fie potrivite și pentru tine, mai ales dacă ai pielea sensibilă sau ești predispusă la fire de păr încarnate.
Depilatoarele chimice sunt creme pentru îndepărtarea părului care facilitează eliminarea firelor nedorite. Acestea nu au efectele secundare asociate cu folosirea lamei de ras, epilarea cu ceară și alte metode de înlăturare a părului. Înainte de a utiliza aceste creme, fă întotdeauna un mic test pe o porțiune mică a pielii ca să verifici dacă există o reacție alergică și încearcă să alegi produse pentru pielea sensibilă.
Ia în considerare alte metode de epilare și sfaturi pentru epilarea inghinală
De asemenea, dacă îți dorești să nu mai întâmpini iritații ale pielii la fiecare epilare, poți să optezi pentru o soluție permanentă, cum ar fi electroliza. Tratamentele cu electroliză distrug celulele din foliculii de păr, împiedicându-le să declanșeze o nouă creștere. Însă, ai nevoie de mai multe tratamente pentru rezultate.
La fel este și în cazul epilării cu laser ce-ți poate reduce permanent creșterea părului nedorit. Prin transformarea energiei luminoase în căldură, tratamentele cu laser vaporizează părul și slăbesc foliculul de sub piele pentru a preveni creșterea părului. Această metodă durează de la câteva luni până la câțiva ani. Pentru rezultate permanente se poate să ai nevoie de până la șase ședințe. Când părul crește din nou, descoperi că ai mai puțin sau că acesta are o culoare mai deschisă. Laserul vizează pigmentul închis la culoare. Așa că metoda funcționează cel mai bine la persoanele cu părul închis la culoare și pielea deschisă la culoare.
O altă variantă ar mai fi să te gândești dacă este neapărat necesar să te epilezi pe toată suprafața inghinală. Astfel, poți să-ți protejezi pielea din zonele interioare, mai sensibile. Există mașini de tuns electrice ca să-ți scurtezi părul pubian fără a mai fi nevoie să recurgi la alte metode dureroase sau complicate de eliminare a părului din zona intimă.