Se spune că parfumul florilor de salcâm are un efect ușor sedativ asupra sistemului nervos. Acest efect duce la ameliorarea anxietății și a iritabilității.
Cu siguranță ai auzit și de efectele miraculoase ale mierii de albine recoltată din florile de salcâm. Este printre cele mai apreciate tipuri de miere de albine, având oferind o multitudine de proprietăți terapeutice. Are un conținut bogat de proteine, vitamine și aminoacizi, dar și săruri minerale. Este considerată un excelent tonic. Descoperă aici mai multe informații despre efectele benefice ale consumului de miere!
Din păcate mierea de salcâm nu o poți prepara în casă, însă poți prepara un delicios sirop din flori de salcâm. Îți oferim mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru prepararea siropului.
Sirop concentrat din flori de salcâm – Ingrediente
- 500 gr flori de salcâm
- 2,5 litri de apă
- 1,5 kg zahăr
- 1 lămâie bio.
Rețetă de sirop din flori de salcâm – Mod de preparare
Nu ai nevoie de foarte multe ingrediente pentru prepararea siropului, însă modul de preparare se face în mai multe etape.
Este important de cunoscut și câteva aspecte despre florile de salcâm. Dacă optezi pentru a aduna singură florile, acestea vor trebui culese după prânz, când razele de soare sunt mai puternice, iar inflorescența se deschide la maximum. Adună florile din salcâmii crescuți mai departe de străzi pentru a te asigura că florile nu sunt poluate și pline de praf.
După ce ai adunat florile de salcâm, separă-le de codițe și clătește-le bine în mai multe ape reci. Lasă-le la scurs într-o sită.
Vezi mai multe imagini cu pașii de preparare a siropului în GALERIA FOTO!
Cum prepari sirop concentrat din flori de salcâm
Pune apa într-o cratiță, sau într-o oală cu pereți mai înalți. Așază oala pe flacăra aragazului, iar când apa atinge punctul de fierbere, adaugă florile de salcâm bine scurse. Micșorează intensitatea focului la minim și lasă florile de salcâm să fiarbă, pentru aproximativ 30-40 de minute. Apoi stinge focul și acoperă vasul cu un ștergar de bucătărie curat sau cu un tifon. Lasă florile de salcâm la infuzat pentru 24 de ore.
A doua zi, strecoară lichidul printr-un tifon curat. Stoarce bine și florile din tifon pentru a nu pierde din aroma lor. Pentru început, adaugă zahărul și pune oala la foc de intensitate medie. Amestecă cu o spatulă până când zahărul este topit. Apoi, micșorează intensitatea focului spre minim și lasă siropul să fiarbă până când se reduce consistent, aproape la jumătate.
Ca reper, consistența siropului trebuie să fie puțin mai fluidă decât cea pentru rețeta de dulceață.
Spală bine lămâia, tai-o în felii sau bucăți mai mici și adaug-o în sirop, cu 15 minute înainte de a stinge focul.
Cât timp fierbe siropul, ocupă-te de sterilizarea sticlelor sau a borcanelor. Este indicat să pui siropul în recipiente mai mici, pentru a-l consuma pe tot atunci când desfaci recipientele.
Sterilizează sticlele sau borcanele și pune siropul fierbinte în ele. Stoarce și feliile de lămâi pentru a profita din plin și de aroma acestora. În plus, sucul de lămâie împiedică zaharisirea siropului, dacă îl păstrezi mai mult timp.
Închide bine capacele sticlelor sau borcanelor cu sirop concentrat din flori de salcâm. Așază o pătură peste ele și lasă-le acolo până se răcesc definitiv.
Apoi, le poți eticheta și depozita la loc răcoros și ferit de lumină. Poți păstra siropul până la doi ani în cămară sau în beci.