Afinele sunt fructe de pădure foarte apreciate pentru gustul dulce-acrișor, dar și pentru beneficiile pe care le oferă sănătății organismului. Au un conținut bogat în antioxidanți și vitamina C, benefice pentru menținerea unui sistem imunitar puternic. Dar mai conțin și vitaminele A și E, vitamine din complexul B, vitamina K, fier, calciu, mangan, zinc, fosfor, seleniu și cupru.
Datorită conținutului bogat în vitamine, minerale și antioxidanți, afinele sunt recomandate a fi consumate zilnic, în sezonul lor de coacere. Pot fi consumate ca atare sau sub formă de sucuri, în salate de fructe, salate de legume cu brânzeturi, în iaurt amestecat cu cereale, sau în deserturi.
Specialiștii consideră afinele ca fiind cel mai benefic fruct pentru sănătatea creierului. Dar pe lângă beneficiile pe care le au asupra creierului, afinele sunt recomandate și pentru sănătatea inimii. De asemenea, sunt ideale și pentru gestionarea zahărului din sânge, precum și la menținerea greutății corporale, datorită conținutului ridicat de fibre.
Te poți bucura de aceste proprietăți ale afinelor și dacă le conservi pentru sezonul rece. Le poți congela, poți prepara gem sau dulceață, dar și un delicios sirop a cărei rețete ți-o oferim mai jos cu listă completă de ingrediente și mod de preparare pas cu pas.
Sirop de afine pentru iarnă – Ingrediente
- 2 kg afine proaspete;
- 1500 gr de zahăr;
- sucul de la o lămâie;
Rețetă de sirop din afine de pădure – Mod de preparare
Începe cu pregătirea afinelor pe care le cureți de codițe și de impurități și le speli bine. Lasă afinele într-o sită să se scurgă de apă.
Pregătește o cratiță de inox, sau o oală în care adaugi afinele și zahărul. Adaugă mai întâi un strat de afine care să acopere baza cratiței. Presară un strat de zahăr peste ele pe care îl distribui uniform. Continuă cu alt rând de afine, altul de zahăr și tot așa până când se termină ingredientele. Este necesar ca ultimul strat să fie din zahăr așa încât toate afinele să fie acoperite.
Acoperă cratița cu un tifon curat și pune-o la loc răcoros pentru câteva ore. În acest interval de timp zahărul va începe să se topească datorită umidității pe care o degajă afinele. Amestecă bine afinele cu siropul format și pune cratița la frigider de pe o zi pe alta. Astfel, afinele se vor deshidrata și vor degaja aroma lor în siropul din cratiță.
A doua zi pune o sită peste o altă cratiță și pune tifonul în ea. Răstoarnă afinele cu sirop cu tot peste tifonul din sită și lasă-le să se scurgă bine. Presează afinele în tifon pentru a beneficia din plin de toată seva lor. Adaugă în cratița cu sirop și sucul de lămâie. Pune siropul la fiert la foc mediu pentru aproximativ 10 minute.
Sterilizează sticlele și pune siropul fierbinte în ele.
Vezi mai multe imagini cu siropul de afine în GALERIA FOTO!
Închide-le ermetic cu capacele din dotare, apoi acoperă-le cu o pătură. Lasă-le să se răcească lent pentru a asigura o conservare perfectă deliciosului sirop de afine pentru iarnă.
Te poți bucura de gustul lui nu doar savurat în pahar ci poți glazura cu el și delicioasele clătite sau pancakes.