Reclamă

Șnițel vienez sau Wiener Schnitzel. Rețetă tradițională austriacă

Rețeta de șnițel vienez este una dintre cele mai renumite și apreciate rețete din bucătăria austriacă. Prepar-o și tu urmărind lista de ingrediente și modul de preparare pe care ți le oferim mai jos.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 23 septembrie 2024, 6:39

Șnițelul vienez este cunoscut pentru crustele sale crocante și carnea fragedă de vițel. Deși simplu în ingredientele sale de bază, precum carne de vițel, făină, ou și pesmet, șnițelul se remarcă prin tehnica de prăjire, care îi conferă o textură perfectă, ușor crocantă la exterior și moale la interior.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Este o mâncare clasică, servită de obicei cu o felie de lămâie. Aceasta adaugă o notă de prospețime șnițelului prăjit.

O altă rețetă interesantă pe care o mai poți prepara, este cea de cordon bleu. Este tot un fel de șnițel, dar umplut cu șuncă și cașcaval.

În continuare, îți oferim rețeta șnițelului vienez, detaliată cu listă de ingrediente și mod de preparare.

Șnițel vienez – Ingrediente

  • 4 felii subțiri de carne de vițel (aprox. 150-200 g fiecare)
  • sare și piper după gust
  • 100-120 g de făină
  • 2 ouă
  • 200 g pesmet
  • ulei vegetal pentru prăjit
  • lămâie (pentru servit).
Reclamă

Rețeta șnițelului vienez – Mod de preparare

Vei începe cu pregătirea cărnii. Feliile din carne de vițel trebuie să fie foarte subțiri, de aproximativ 4-5 mm. Dacă sunt mai groase, le poți bate ușor cu un ciocan de carne, acoperindu-le cu folie de plastic pentru a nu le strivi prea rău.

După ce ai pregătit feliile de carne, le condimentezi pe ambele părți cu sare și piper. Piperul este opțional, dacă dorești îl poți adăuga doar în compoziția de ouă sau îl excluzi.

Reclamă

Descoperă și o rețetă de ciuperci pane în crustă de pesmet cu condimente.

Cum prepari șnițel vienez

Pregătește trei farfurii adânci: una cu făină, una cu ouăle bătute și una cu pesmet. Tăvălește fiecare felie de carne mai întâi prin făină (scutură excesul), apoi prin oul bătut și, la final, prin pesmet, asigurându-te că este acoperită uniform.

Încălzește uleiul într-o tigaie largă și adâncă, la foc mediu. Prăjește fiecare șnițel pe ambele părți până devine auriu și crocant, timp de aproximativ 2-3 minute pe fiecare parte. Uleiul ar trebui să fie suficient de încins pentru a prăji șnițelul rapid, dar nu prea fierbinte pentru a nu arde pesmetul.

Scoate șnițelul pe prosoape de hârtie pentru a elimina excesul de ulei. Servește imediat, cu o felie de lămâie alături. Garniturile tradiționale includ cartofi prăjiți, salată de cartofi sau salată verde.

Istoria șnițelului vienez

Originea șnițelului vienez este subiect de dezbatere, dar cea mai răspândită teorie sugerează că a fost adus în Austria în secolul al XIX-lea de către feldmareșalul Joseph Radetzky, din Italia.

Se crede că șnițelul ar fi fost inspirat de preparatul milanez „cotoletta alla milanese”, un alt fel de carne prăjită în crustă de pesmet. Totuși, există dovezi care arată că variante ale șnițelului se preparau în Austria și înainte de această perioadă.

În cultura austriacă, Wiener Schnitzel este considerat un fel de mâncare național și a fost menționat pentru prima dată într-o carte de bucate austriacă în 1831.

De-a lungul timpului, a devenit emblema bucătăriei vieneze și este servit în restaurantele și tavernele tradiționale (Heuriger) din Viena și alte părți ale Austriei.

Deși șnițelul original se face din carne de vițel, varianta preparată cu carne de porc sau pui este foarte populară. Pe post de garnitură, îți recomandăm să încerci rețeta de cartofi striviți la cuptor, cu usturoi și rozmarin.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Cele 12 semne zodiacale, dispuse în cercuri concentrice, cu un soare stilizat în interior, pe un fundal în nuanțe de mov și albastru.
Horoscop lunar
Horoscopul lunii iunie 2025. Soarta se schimbă radical pentru acești nativi
Horoscopul lunii iunie 2025 spune că nativii din zodiac au parte de o perioadă fantastică. Nu trebuie să se teamă de ceea ce le-ar putea rezerva astrele. Fiecare nouă apariție aduce cu sine transformări...
2
Dakota Johnson la Cannes 2025 pe un fundal deschis la culoare
CaTine
Dakota Johnson a purtat o rochie mulată la Festivalul de film de la Cannes. Vedeta a surprins cu o siluetă de invidiat
Dakota Johnson a purtat o rochie mulată la Festivalul de film de la Cannes, fiind una dintre cele trei ținute alese. Nu au lipsit accesoriile de lux și bretonul deja cunoscut. Zâmbetul nu i-a...
3
O femeie frumoasă care poartă o rochie verde și reprezintă una dintre acele zodii pentru care perioadele dificile se încheie pentru ele în ziua de 25 mai 2025
Horoscop
Perioadele dificile se încheie pentru aceste semne zodiacale în ziua de 25 mai 2025. Nativii care au parte de o schimbare
Perioadele dificile se încheie pentru aceste semne zodiacale în ziua de 25 mai 2025. Astrologii anunță că ziua de 25 mai 2025 aduce o schimbare importantă pentru trei semne zodiacale. Acești nativi vor avea...
4
Jennifer Lopez într-o rochie roz pal pe un fundal închis la culoare
Divertisment
Jennifer Lopez a avut parte de un accident vestimentar din cauza rochiei prea decoltate. Cum arată ținuta care i-a jucat feste
Jennifer Lopez a avut parte de un accident vestimentar din cauza rochiei prea decoltate. Totul s-a întâmplat la Teatrul Stephen Sondheim din New York, cu ocazia aniversării a 98 de ani ai compozitorului John...
5
Nicole Kidman poartă o rochie roșie și păr lung pe un fundal închis la culoare
Divertisment
Nicole Kidman a făcut o gafă de proporții la Cannes. Peruca i-a trădat noua coafură surprinzătoare chiar pe covorul roșu
Vedeta nu se dezice de la aparițiile surprinzătoare. Nicole Kidman a făcut o gafă de proporții la Cannes. A ținut să poarte o perucă, însă aceasta nu a ajutat-o prea mult. Invitată în cadrul...
PARTENERI
×