Reclamă

Șnițel vienez sau Wiener Schnitzel. Rețetă tradițională austriacă

Rețeta de șnițel vienez este una dintre cele mai renumite și apreciate rețete din bucătăria austriacă. Prepar-o și tu urmărind lista de ingrediente și modul de preparare pe care ți le oferim mai jos.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 23 septembrie 2024, 6:39

Șnițelul vienez este cunoscut pentru crustele sale crocante și carnea fragedă de vițel. Deși simplu în ingredientele sale de bază, precum carne de vițel, făină, ou și pesmet, șnițelul se remarcă prin tehnica de prăjire, care îi conferă o textură perfectă, ușor crocantă la exterior și moale la interior.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Este o mâncare clasică, servită de obicei cu o felie de lămâie. Aceasta adaugă o notă de prospețime șnițelului prăjit.

O altă rețetă interesantă pe care o mai poți prepara, este cea de cordon bleu. Este tot un fel de șnițel, dar umplut cu șuncă și cașcaval.

În continuare, îți oferim rețeta șnițelului vienez, detaliată cu listă de ingrediente și mod de preparare.

Șnițel vienez – Ingrediente

  • 4 felii subțiri de carne de vițel (aprox. 150-200 g fiecare)
  • sare și piper după gust
  • 100-120 g de făină
  • 2 ouă
  • 200 g pesmet
  • ulei vegetal pentru prăjit
  • lămâie (pentru servit).
Reclamă

Rețeta șnițelului vienez – Mod de preparare

Vei începe cu pregătirea cărnii. Feliile din carne de vițel trebuie să fie foarte subțiri, de aproximativ 4-5 mm. Dacă sunt mai groase, le poți bate ușor cu un ciocan de carne, acoperindu-le cu folie de plastic pentru a nu le strivi prea rău.

După ce ai pregătit feliile de carne, le condimentezi pe ambele părți cu sare și piper. Piperul este opțional, dacă dorești îl poți adăuga doar în compoziția de ouă sau îl excluzi.

Reclamă

Descoperă și o rețetă de ciuperci pane în crustă de pesmet cu condimente.

Cum prepari șnițel vienez

Pregătește trei farfurii adânci: una cu făină, una cu ouăle bătute și una cu pesmet. Tăvălește fiecare felie de carne mai întâi prin făină (scutură excesul), apoi prin oul bătut și, la final, prin pesmet, asigurându-te că este acoperită uniform.

Încălzește uleiul într-o tigaie largă și adâncă, la foc mediu. Prăjește fiecare șnițel pe ambele părți până devine auriu și crocant, timp de aproximativ 2-3 minute pe fiecare parte. Uleiul ar trebui să fie suficient de încins pentru a prăji șnițelul rapid, dar nu prea fierbinte pentru a nu arde pesmetul.

Scoate șnițelul pe prosoape de hârtie pentru a elimina excesul de ulei. Servește imediat, cu o felie de lămâie alături. Garniturile tradiționale includ cartofi prăjiți, salată de cartofi sau salată verde.

Istoria șnițelului vienez

Originea șnițelului vienez este subiect de dezbatere, dar cea mai răspândită teorie sugerează că a fost adus în Austria în secolul al XIX-lea de către feldmareșalul Joseph Radetzky, din Italia.

Se crede că șnițelul ar fi fost inspirat de preparatul milanez „cotoletta alla milanese”, un alt fel de carne prăjită în crustă de pesmet. Totuși, există dovezi care arată că variante ale șnițelului se preparau în Austria și înainte de această perioadă.

În cultura austriacă, Wiener Schnitzel este considerat un fel de mâncare național și a fost menționat pentru prima dată într-o carte de bucate austriacă în 1831.

De-a lungul timpului, a devenit emblema bucătăriei vieneze și este servit în restaurantele și tavernele tradiționale (Heuriger) din Viena și alte părți ale Austriei.

Deși șnițelul original se face din carne de vițel, varianta preparată cu carne de porc sau pui este foarte populară. Pe post de garnitură, îți recomandăm să încerci rețeta de cartofi striviți la cuptor, cu usturoi și rozmarin.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Felii de pâine unse și presărate cu verdeață
Sănătate
Cele mai bune alternative la pâine. Îți pot îmbunătăți sănătatea
Pâinea este un produs alimentar de bază în meniul zilnic al unui om. Cu toate acestea, cum preocupările pentru sănătate sunt din ce în ce mai multe, ai mai jos cele mai bune alternative...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 7 octombrie – 13 octombrie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii vor avea parte de schimbări datorită mișcării retrograde a lui Jupiter. Citește horoscopul săptămânii 7 octombrie – 13 octombrie 2024 și vezi ce se întâmplă cu fiecare zodie în parte. Vor avea loc...
3
Tort Malakoff pe platou, alături de două cești cu ceai și două farfurii cu o paletă de inox
Rețete
Tort Malakoff. Rețetă tradițională din bucătăria austriacă
Rețeta de tort Malakoff poate fi alegerea potrivită pentru un eveniment deosebit în familie sau pur și simplu pentru a-i impresiona pe cei dragi. Nu este o rețetă complexă, iar ingredientele sunt simple și...
4
Harta astrală pe un fundal colorat
Horoscop
Combinații de zodii șef-angajat. Cu ce nativ s-ar putea să nu te înțelegi la locul de muncă
Dacă nu poți să-ți dai seama de ce tu și superiorii nu ajungeți la un acord, astrologia poate fi de vină. Ai mai jos combinații de zodii șef-angajat care au toate șansele să persiste...
5
Dulceață de gutui rase în bol și în borcan, alături de gutui proaspete
Rețete
Dulceață de gutui rase, cu gust aromat și textură cremoasă
S-au copt gutuile, vrei să le conservi aroma pentru mai târziu și ești în căutare de rețete savuroase? Încearcă să prepari dulceață de gutui rase, o delicioasă rețetă tradițională românească, specifică toamnei, când gutuile...
PARTENERI
×