Una dintre cele mai simple, rapide și ușoare rețete de paste, din bucătăria italiană, este această rețetă de spaghete cu ulei și usturoi. Se prepară din ingrediente simple, sănătoase și ieftine: spaghete, ulei de măsline, usturoi, ardei iute și pătrunjel. Opțional, se poate adăuga în timpul servirii puțin parmezan pentru un plus de gust și consistență.
În plus, rețeta se prepară într-un timp relativ scurt. În 10-12 minute este gata. Urmărește mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas, pentru a găti și tu acest preparat simplu, ușor și delicios.
Spaghete aglio e olio – Ingrediente
Ingredientele pentru această rețetă sunt atât de comune încât nu mai trebuie să mergi la magazin după ele. Cu siguranță le găsești în propria cămară.
Ingrediente pentru fierberea pastelor:
- 200 gr spaghette;
- 2 litri de apă;
- 2 lingurițe sare.
Ingrediente pentru sos:
- 30 ml ulei masline;
- 3 căței de usturoi;
- 1 ardei iute, roșu, sau 1/2 linguriță fulgi de chili;
- 1/2 legatură de pătrunjel verde;
- sare și piper, după gust;
- opțional, parmezan pentru servit.
Rețetă de spaghete aglio e olio – Mod de preparare
Pune apa la fiert într-un vas cu pereții înalți, dacă dispui de o oală specială pentru fiert paste. Când apa atinge punctul de fierbere, adaugă sarea și amestecă intens până aceasta se topește. Nu adăuga sarea de la început, în apa rece, fiindcă se va prelungi timpul de fierbere al apei. În plus, dacă vasul nu este de calitate, sarea lăsată nediluată poate afecta baza vasului.
Adaugă spaghetele. Fierbe pastele atât cât este recomandat pe ambalajul acestora, nu mai mult. Apoi, pune-le într-o sită, la scurs. Păstrează 200-250 ml din apa în care au fiert. Este indicat ca spaghetele să rămână ușor al dente după fierbere, pentru că vor mai trece printr-un proces termic de gătire împreună cu uleiul de măsline și usturoiul.
Cum prepari sosul pentru paste cu ulei și usturoi
Pune o tigaie adâncă pe plită, la foc mic și adaugă uleiul în ea. Curăță usturoiul, toacă-l rondele și adaugă-l în uleiul încins. Adaugă și jumătate din ardeiul iute, tocat mărunt. Cealaltă jumătate o poți adăuga în timp ce savurezi delicioasele spaghete aglio e olio, pentru un plus de prospețime. Dacă adori preparatele foarte picante, nu îndepărta semințele de la ardei. Amestecă ingredientele din tigaie până când usturoiul își schimbă ușor culoarea, apoi adaugă apa oprită de la fierberea spaghetelor.
Spală pătrunjelul verde, toacă-l mărunt și adaugă-l în tigaie. Oprește puțin și pentru momentul servirii. Adaugă pastele scurse și amestecă-le ușor să se întrepătrundă cu aromele ingredientelor din tigaie. Mai lasă-le pe foc pentru maxim un minut, timp în care mai presari puțină sare și puțin piper, proaspăt măcinat.
Savurează delicioasele spaghete aglio e olio calde, decorate cu pătrunjel verde, ardei iute și puțin parmezan.
Spor și poftă bună!
Iar dacă după așa preparat gustos și sățios crezi că vei simți poftă și de ceva dulce, îți recomandăm o rețetă de prăjitură fără coacere cu biscuiți și cremă caramel.