Reclamă

Spaghetti alla Puttanesca. Rețetă tradițională, italiană

Spaghetti alla Puttanesca este un fel de mâncare tradițional italian, specific regiunii Napoli. Este cunoscut pentru aromele sale puternice și îndrăznețe, datorate combinației de anșoa, usturoi, măsline și capere.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 2 iulie 2024, 6:43

Acest preparat simplu, dar extrem de gustos, se prepară ușor și este perfect pentru o cină rapidă și savuroasă. Numele "Puttanesca" provine de la cuvântul italian "puttana", care înseamnă prostituată, și există mai multe teorii despre originea denumirii, inclusiv faptul că era un fel de mâncare popular printre prostituatele, care aveau nevoie de o masă rapidă și ușor de preparat între clienți. Indiferent de originea numelui, rețeta rămâne un fel de mâncare adorat pentru combinația sa delicioasă de arome.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Rețetele de paste sunt printre cele mai des preparate, nu doar în Italia, ci în toate bucătăriile lumii. Sunt foarte apreciate pentru simplitatea și rapiditatea preparării, dar și pentru gust și sațietate. Sunt foarte versatile, pentru că pastele se pot combina într-o mulțime de moduri.

O altă rețetă tradițională italiană pe care ți-o recomandăm s-o încerci este rețeta de spaghete milaneze. Este o rețetă de paste cu bacon și ciuperci, în sos de roșii.

Mai jos, îți oferim lista de ingrediente și pașii necesari preparării spaghetelor din bucătăria napoletană.

Reclamă

Spaghetti alla Puttanesca – Ingrediente

  • 400 g de spaghetti
  • 4-6 fileuri de anșoa, tocate mărunt
  • 3-4 căței de usturoi, tocați mărunt
  • 400 g de roșii pasate (sau roșii proaspete tocate)
  • 100 g de măsline negre fără sâmburi, feliate
  • 2 linguri de capere, clătite și scurse
  • 1 ardei iute mic (opțional), tocat mărunt
  • 4 linguri de ulei de măsline
  • sare și piper după gust
  • pătrunjel proaspăt, tocat (pentru decor).

Rețeta spaghetelor din bucătăria napoletană – Mod de preparare

Pentru prepararea acestei rețete, vei fierbe pastele în modul clasic, timp în care vei prepara și sosul în care se vor răsfăța.

Fierbe pastele într-o oală mare cu apă sărată, conform instrucțiunilor de pe pachet, până când devin al dente. Scurge-le și păstrează o cană din apa în care au fiert.

Reclamă
Persoană adăugând spaghetele scurse în tigaia cu sos
Spaghetele se fierb separat, apoi se adaugă în sosul din tigaie / Shutterstock

Descoperă aici și cum să fierbi paste al dente. Sunt sfaturi de la un chef un italian.

Cum prepari sosul pentru Spaghetti alla Puttanesca

Încălzește uleiul de măsline într-o tigaie mare, așezată pe flacăra aragazului aprinsă la intensitate medie. Adaugă fileurile de anșoa și gătește-le până când se topesc în ulei.

Curăță usturoiul și toacă-l mărunt, apoi adaugă-l în tigaie. Dacă folosești ardei iute, adaugă-l și pe acesta și gătește ingredientele până când se degajă bine aromele.

Adaugă roșiile pasate și lasă sosul să fiarbă la foc mic timp de 10-15 minute, până se îngroașă. Apoi, adaugă măslinele feliate și caperele și mai lasă sosul să fiarbă încă 5 minute.

Potrivește gustul cu sare și piper, ținând cont că anșoa și caperele sunt deja sărate.

Când sosul este gata, adaugă pastele scurse și amestecă-le bine cu sosul. Dacă este necesar, mai adaugă câte puțin din apa păstrată de la fierberea pastelor pentru a ajunge la consistența dorită.

Mai gătește preparatul Spaghetti alla Puttanesca pentru încă 2-3 minute, astfel încât pastele să absoarbă aromele sosului.

În timpul servirii poți adăuga pătrunjel proaspăt tocat deasupra, pentru un plus de aromă și prospețime.

Porție de Spaghetti alla Puttanesca în farfurie, alături de legume și verdeață proaspătă
Combinația de anșoa, usturoi, măsline și capere, înnobilează gustul pastelor / Shutterstock

Tot din bucătăria tradițională italiană, îți mai recomandăm să încerci și rețeta de spaghete aglio e olio.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Cele 12 semne zodiacale, dispuse în cercuri concentrice, cu un soare stilizat în interior, pe un fundal în nuanțe de mov și albastru.
Horoscop lunar
Horoscopul lunii iulie 2024. Zodiile renunță la măști și își arată adevărata personalitate
Este perioada ideală pentru vindecare și pentru a face pace cu trecutul mai puțin pozitiv. Citește horoscopul lunii iulie 2024 și află detalii despre toate zodiile în parte. Atunci când începe sezonul Leului toți...
2
O fetiță frumoasă cu o baghetă în mână
Horoscop
Cea mai norocoasă zi a lunii iulie 2024 pentru fiecare semn zodiacal. Află când sunt astrele de partea ta
Cele mai norocoase zile din iulie 2024 sunt influențate de multe tranzite astrologice semnificative care au loc pe parcursul lunii. Află care e cea mai norocoasă zi a lunii iulie 2024 pentru fiecare semn...
3
O femeie machiată natural
Frumusețe
Cu ce poți înlocui fondul de ten vara. Soluții pentru un look impecabil
În ultimul timp, femeile optează pentru un look cât mai natural. De la vizionarea tutorialelor de machiaj până la mărturisirile specialiștilor din industria frumuseții, din ce în ce mai multe recomandări se referă la...
4
Cuplu care ține o hartă în mână
Horoscop
Zodii care au toate șansele să lase tot și să călătorească în lume. Nativii care apreciază experiențele noi
Cutreierea globului este un vis pentru călătorii cu sete de nou și aventură. În astrologie există puține zodii care au o poftă mare de călătorie. Explorarea colțurilor lumii și experimentarea atracției magnetice a culturilor...
5
Prăjitura răsturnată cu piersici pe un platou de sticlă cu picior
Rețete
Prăjitura răsturnată cu piersici, pentru răsfățul unei zile de vară
Prăjitura răsturnată cu piersici este un desert clasic, cu o prezentare spectaculoasă și un gust delicios. Baza caramelizată cu piersici adaugă o notă de dulceață și savoare, în timp ce aluatul este pufos și...
PARTENERI
×