Reclamă

Sparanghel la cuptor. Rețetă simplă și sfaturi pentru preparare

Dacă te-ai hotărât să introduci sparanghelul cât mai des în alimentația ta și ești în căutare de rețete culinare, poți începe cu rețeta de sparanghel la cuptor. Rețeta este simplă și ușoară și te vei bucura de o garnitură delicioasă și sănătoasă.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 21 mai 2024, 6:37

Pe lângă gust și consistență, sparanghelul are și o mulțime de proprietăți benefice asupra sănătății organismului.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Sparanghelul verde, ca de altfel toate legumele verzi, este bogat în antioxidanți, vitamina C, vitamina E, polifenoli, dar și în flavonoide, printre cele mai cunoscute numărându-se quercetina. Mai este bogat și în vitamina K, dar are un conținut ridicat și de vitamina B.

Consumul regulat de sparanghel poate avea efect diuretic, ajutând organismul să elimine sarea în exces, toxinele din rinichi și poate preveni formarea pietrelor la rinichi. Descoperă aici și șapte motive pentru care e recomandat să mănânci sparanghel mai des.

Mai jos, te învățăm cum să prepari sparanghelul la cuptor, într-un mod simplu și delicios, urmând lista de ingrediente și pașii necesari.

Reclamă

Sparanghel la cuptor – Ingrediente

  • 1-2 legături de sparanghel verde
  • 2-3 linguri cu ulei de măsline
  • sare și piper după gust
  • 2-3 căței de usturoi
  • 2-3 crenguțe de rozmarin
  • 100 gr parmezan ras
  • 1 lămâie tăiată în felii
  • 20 gr unt
  • fulgi de ardei iute – opțional.

Rețeta sparanghelului la cuptor – Mod de preparare

Primul pas pentru prepararea rețetei constă în pregătirea sparanghelului. Spală bine sparanghelul și îndepărtează de la fiecare fir partea lemnoasă. De obicei, aceasta are 2-3 cm pe care trebuie să-i elimini, pentru că nu sunt comestibili.

O metodă simplă de a vedea până unde se întinde partea lemnoasă este să îndoi fiecare tulpină până când aceasta se rupe natural la punctul unde începe partea mai fragedă. Descoperă și rețeta de frittata cu sparanghel.

Reclamă

Cum prepari sparanghel la cuptor

După ce ai terminat de îndepărtat partea lemnoasă de la sparanghel, pornește cuptorul la 200 de grade Celsius, pentru a se încălzi. Așază partea fragedă din sparanghel într-o tavă de copt.

Stropește bine firele de sparanghel cu ulei de măsline. Presară sare și piper după gust și amestecă bine pentru a se condimenta uniform. Apoi, întinde bucățile de sparanghel într-un singur strat în tava de copt. Adaugă în tavă și usturoi tocat sau fulgi de ardei iute. Presară pe deasupra și felii de lămâie, dar și crenguțe de rozmarin, pentru un plus de aromă.

Pune tava în cuptorul preîncălzit și coace sparanghelul timp de 12-15 minute, până când este ușor caramelizat pe margini. Timpul poate varia în funcție de grosimea tulpinilor de sparanghel.

După acest interval de timp, presară parmezan răzuit peste sparanghel și bucăți mici de unt. Mai lasă tava în cuptorul oprit până când untul și parmezanul se topesc și îmbracă apetisant bucățile de sparanghel.

Sparanghel la cuptor în tava de copt cu parmezan, unt, rozmarin și felii de lămâie
Rozmarinul și lămâia aduc un plus de arome parmezanului / Shutterstock

Sfaturi suplimentare pentru sparanghel la cuptor

Dacă bucățile de sparanghel nu sunt foarte groase, poți acoperi tava în timpul preparării cu hârtie de copt. Astfel vei evita pătrunderea prea rapidă a sparanghelului sau chiar arderea lui.

Poți folosi și alte condimente și ierburi, cum ar fi cimbrul sau oregano.

Poți servi sparanghelul cu un sos de iaurt și lămâie sau cu un dressing de muștar și miere pentru un plus de savoare.

Dacă îți plac supele cremă, îți recomandăm să încerci și rețeta de supă cremă de sparanghel verde, cu parmezan.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 24 iunie – 30 iunie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Zodiile intră într-o perioadă intensă din toate punctele de vedere. Citește horoscopul săptămânii 24 iunie – 30 iunie 2024 și vezi ce rezervă astrele pentru fiecare nativ în parte. Este momentul ca nativii să...
2
Ruladă de dovlecei cu cremă de brânză porționată pe farfurie, alături de platoul cu ruladă, un dovlecel și usturoi
Rețete
Ruladă de dovlecei cu cremă de brânză. Gustare de vară, savuroasă
Această ruladă de dovlecei cu cremă de brânză poate fi servită ca un aperitiv sau ca gustare și este ușoară și savuroasă. Este un preparat ușor și rafinat, cu o textură moale și cremoasă....
3
O femeie care bea cafeaua la geam, îmbrăcată într-un halat alb
Horoscop
Trei zodii care au parte de transfomare în perioada următoare. Nativii care se pot baza pe Univers
În timpul conjuncției Lunii cu Pluto, schimbarea este inevitabilă. Pe 24 iunie 2024 a avut loc o schimbare majoră care a influențat tranzitele cosmice. Trei zodii care au parte de transfomare în perioada următoare...
4
Un cuplu de îndrăgostiți care ține în brașe un balon cu cuvântul iubire
Horoscop
4 zodii care se îndrăgostesc cel mai repede. Nativii care se află în căutarea sufletului pereche
Cele 4 zodii care se îndrăgostesc cel mai repede se fac imediat remarcate. Acești nativi se află în căutarea sufletului pereche și nu se opresc până nu găsesc persoana potrivită. Descoperă mai jos dacă...
5
portret al unei fete care zâmbește pe un fundal deschis la culoare
Horoscop
3 zodii care sunt favoritele astrelor în această săptămână. Vezi dacă te numeri printre ele
Atunci când planetele se aliniază, nativii au parte de zile perfecte. Află care sunt acele 3 zodii care sunt favoritele astrelor în această săptămână. Cu Mercur cu Rac ce vine alături de Saturn în...
PARTENERI
×