Reclamă

Sparanghel la cuptor. Rețetă simplă și sfaturi pentru preparare

Dacă te-ai hotărât să introduci sparanghelul cât mai des în alimentația ta și ești în căutare de rețete culinare, poți începe cu rețeta de sparanghel la cuptor. Rețeta este simplă și ușoară și te vei bucura de o garnitură delicioasă și sănătoasă.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 21 mai 2024, 6:37

Pe lângă gust și consistență, sparanghelul are și o mulțime de proprietăți benefice asupra sănătății organismului.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Sparanghelul verde, ca de altfel toate legumele verzi, este bogat în antioxidanți, vitamina C, vitamina E, polifenoli, dar și în flavonoide, printre cele mai cunoscute numărându-se quercetina. Mai este bogat și în vitamina K, dar are un conținut ridicat și de vitamina B.

Consumul regulat de sparanghel poate avea efect diuretic, ajutând organismul să elimine sarea în exces, toxinele din rinichi și poate preveni formarea pietrelor la rinichi. Descoperă aici și șapte motive pentru care e recomandat să mănânci sparanghel mai des.

Mai jos, te învățăm cum să prepari sparanghelul la cuptor, într-un mod simplu și delicios, urmând lista de ingrediente și pașii necesari.

Reclamă

Sparanghel la cuptor – Ingrediente

  • 1-2 legături de sparanghel verde
  • 2-3 linguri cu ulei de măsline
  • sare și piper după gust
  • 2-3 căței de usturoi
  • 2-3 crenguțe de rozmarin
  • 100 gr parmezan ras
  • 1 lămâie tăiată în felii
  • 20 gr unt
  • fulgi de ardei iute – opțional.

Rețeta sparanghelului la cuptor – Mod de preparare

Primul pas pentru prepararea rețetei constă în pregătirea sparanghelului. Spală bine sparanghelul și îndepărtează de la fiecare fir partea lemnoasă. De obicei, aceasta are 2-3 cm pe care trebuie să-i elimini, pentru că nu sunt comestibili.

O metodă simplă de a vedea până unde se întinde partea lemnoasă este să îndoi fiecare tulpină până când aceasta se rupe natural la punctul unde începe partea mai fragedă. Descoperă și rețeta de frittata cu sparanghel.

Reclamă

Cum prepari sparanghel la cuptor

După ce ai terminat de îndepărtat partea lemnoasă de la sparanghel, pornește cuptorul la 200 de grade Celsius, pentru a se încălzi. Așază partea fragedă din sparanghel într-o tavă de copt.

Stropește bine firele de sparanghel cu ulei de măsline. Presară sare și piper după gust și amestecă bine pentru a se condimenta uniform. Apoi, întinde bucățile de sparanghel într-un singur strat în tava de copt. Adaugă în tavă și usturoi tocat sau fulgi de ardei iute. Presară pe deasupra și felii de lămâie, dar și crenguțe de rozmarin, pentru un plus de aromă.

Pune tava în cuptorul preîncălzit și coace sparanghelul timp de 12-15 minute, până când este ușor caramelizat pe margini. Timpul poate varia în funcție de grosimea tulpinilor de sparanghel.

După acest interval de timp, presară parmezan răzuit peste sparanghel și bucăți mici de unt. Mai lasă tava în cuptorul oprit până când untul și parmezanul se topesc și îmbracă apetisant bucățile de sparanghel.

Sparanghel la cuptor în tava de copt cu parmezan, unt, rozmarin și felii de lămâie
Rozmarinul și lămâia aduc un plus de arome parmezanului / Shutterstock

Sfaturi suplimentare pentru sparanghel la cuptor

Dacă bucățile de sparanghel nu sunt foarte groase, poți acoperi tava în timpul preparării cu hârtie de copt. Astfel vei evita pătrunderea prea rapidă a sparanghelului sau chiar arderea lui.

Poți folosi și alte condimente și ierburi, cum ar fi cimbrul sau oregano.

Poți servi sparanghelul cu un sos de iaurt și lămâie sau cu un dressing de muștar și miere pentru un plus de savoare.

Dacă îți plac supele cremă, îți recomandăm să încerci și rețeta de supă cremă de sparanghel verde, cu parmezan.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie care împinge cu mâna o gogoașă și alege să consume un măr
Sănătate
Dieta cu mere. Cum poți să slăbești 7 kilograme într-o săptămână
Pierderea în greutate nu este atât de ușoară pe cât pare, mai ales că revenirea la o viață normală poate duce la acumularea rapidă a kilogramelor pierdute cu atât de mult efort. Exercițiile, dietele...
2
Porții de Bougatsa pe un tocător de lemn
Rețete
Bougatsa. Rețetă de plăcintă grecească cu cremă de griș și vanilie
Bougatsa este o plăcintă tradițională grecească, foarte populară, umplută de obicei cu cremă de griș și vanilie. Se servește adesea la micul dejun sau ca gustare, fiind presărată cu zahăr pudră și scorțișoară. Aluatul...
3
Bianca Censori și Kanye West în timp ce stau de vorbă în fața mașinii lor
Divertisment
Bianca Censori nu a lăsat loc imaginației atunci când a apărut într-un sutien minuscul. Soția lui Kanye West sfidează orice regulă
Bianca Censori nu a lăsat loc imaginației atunci când a apărut într-un sutien minuscul. Soția lui Kanye West sfidează orice regulă atunci când apare în public. De data aceasta a fost surprinsă de paparazzi...
4
Hartă astrală cu toate zodiile pe un fundal negru
Horoscop
Cea mai norocoasă zi a săptămânii pentru fiecare zodie până pe data de 28 iulie 2024
Nativii se vor vindeca de traumele din trecut și li se va permite să gândească altfel. Află care este cea mai norocoasă zi a săptămânii pentru fiecare zodie până pe data de 28 iulie...
5
Vinete Papoutsakia în farfurie, alături de cuțit și furculiță
Rețete
Vinete Papoutsakia. Rețetă delicioasă din bucătăria grecească
Pentru că este sezonul vinetelor, iar gustul lor este delicios acum, nu ezita să le incluzi în cât mai multe preparate culinare. Pe lângă clasicele rețete de salate sau zacuscă, încearcă și rețeta de...
PARTENERI
×