Pe lângă gust și consistență, sparanghelul are și o mulțime de proprietăți benefice asupra sănătății organismului.
Sparanghelul verde, ca de altfel toate legumele verzi, este bogat în antioxidanți, vitamina C, vitamina E, polifenoli, dar și în flavonoide, printre cele mai cunoscute numărându-se quercetina. Mai este bogat și în vitamina K, dar are un conținut ridicat și de vitamina B.
Consumul regulat de sparanghel poate avea efect diuretic, ajutând organismul să elimine sarea în exces, toxinele din rinichi și poate preveni formarea pietrelor la rinichi. Descoperă aici și șapte motive pentru care e recomandat să mănânci sparanghel mai des.
Mai jos, te învățăm cum să prepari sparanghelul la cuptor, într-un mod simplu și delicios, urmând lista de ingrediente și pașii necesari.
Sparanghel la cuptor – Ingrediente
- 1-2 legături de sparanghel verde
- 2-3 linguri cu ulei de măsline
- sare și piper după gust
- 2-3 căței de usturoi
- 2-3 crenguțe de rozmarin
- 100 gr parmezan ras
- 1 lămâie tăiată în felii
- 20 gr unt
- fulgi de ardei iute – opțional.
Rețeta sparanghelului la cuptor – Mod de preparare
Primul pas pentru prepararea rețetei constă în pregătirea sparanghelului. Spală bine sparanghelul și îndepărtează de la fiecare fir partea lemnoasă. De obicei, aceasta are 2-3 cm pe care trebuie să-i elimini, pentru că nu sunt comestibili.
O metodă simplă de a vedea până unde se întinde partea lemnoasă este să îndoi fiecare tulpină până când aceasta se rupe natural la punctul unde începe partea mai fragedă. Descoperă și rețeta de frittata cu sparanghel.