Pe lângă gust și consistență, sparanghelul are și o mulțime de proprietăți benefice asupra sănătății organismului.
Sparanghelul verde, ca de altfel toate legumele verzi, este bogat în antioxidanți, vitamina C, vitamina E, polifenoli, dar și în flavonoide, printre cele mai cunoscute numărându-se quercetina. Mai este bogat și în vitamina K, dar are un conținut ridicat și de vitamina B.
Consumul regulat de sparanghel poate avea efect diuretic, ajutând organismul să elimine sarea în exces, toxinele din rinichi și poate preveni formarea pietrelor la rinichi. Descoperă aici și șapte motive pentru care e recomandat să mănânci sparanghel mai des.
Mai jos, te învățăm cum să prepari sparanghelul la cuptor, într-un mod simplu și delicios, urmând lista de ingrediente și pașii necesari.
Sparanghel la cuptor – Ingrediente
- 1-2 legături de sparanghel verde
- 2-3 linguri cu ulei de măsline
- sare și piper după gust
- 2-3 căței de usturoi
- 2-3 crenguțe de rozmarin
- 100 gr parmezan ras
- 1 lămâie tăiată în felii
- 20 gr unt
- fulgi de ardei iute – opțional.
Rețeta sparanghelului la cuptor – Mod de preparare
Primul pas pentru prepararea rețetei constă în pregătirea sparanghelului. Spală bine sparanghelul și îndepărtează de la fiecare fir partea lemnoasă. De obicei, aceasta are 2-3 cm pe care trebuie să-i elimini, pentru că nu sunt comestibili.
O metodă simplă de a vedea până unde se întinde partea lemnoasă este să îndoi fiecare tulpină până când aceasta se rupe natural la punctul unde începe partea mai fragedă. Descoperă și rețeta de frittata cu sparanghel.
Cum prepari sparanghel la cuptor
După ce ai terminat de îndepărtat partea lemnoasă de la sparanghel, pornește cuptorul la 200 de grade Celsius, pentru a se încălzi. Așază partea fragedă din sparanghel într-o tavă de copt.
Stropește bine firele de sparanghel cu ulei de măsline. Presară sare și piper după gust și amestecă bine pentru a se condimenta uniform. Apoi, întinde bucățile de sparanghel într-un singur strat în tava de copt. Adaugă în tavă și usturoi tocat sau fulgi de ardei iute. Presară pe deasupra și felii de lămâie, dar și crenguțe de rozmarin, pentru un plus de aromă.
Pune tava în cuptorul preîncălzit și coace sparanghelul timp de 12-15 minute, până când este ușor caramelizat pe margini. Timpul poate varia în funcție de grosimea tulpinilor de sparanghel.
După acest interval de timp, presară parmezan răzuit peste sparanghel și bucăți mici de unt. Mai lasă tava în cuptorul oprit până când untul și parmezanul se topesc și îmbracă apetisant bucățile de sparanghel.
Sfaturi suplimentare pentru sparanghel la cuptor
Dacă bucățile de sparanghel nu sunt foarte groase, poți acoperi tava în timpul preparării cu hârtie de copt. Astfel vei evita pătrunderea prea rapidă a sparanghelului sau chiar arderea lui.
Poți folosi și alte condimente și ierburi, cum ar fi cimbrul sau oregano.
Poți servi sparanghelul cu un sos de iaurt și lămâie sau cu un dressing de muștar și miere pentru un plus de savoare.
Dacă îți plac supele cremă, îți recomandăm să încerci și rețeta de supă cremă de sparanghel verde, cu parmezan.