Nutrienții din struguri conțin o serie de beneficii pentru sănătate. Acestea au fost asociate cu prevenirea cancerului, a bolilor de inimă, a tensiunii arteriale crescute sau cu problemele legate de digestie.
Strugurii îngrașă? Ce conțin aceste fructe de toamnă
Este cunoscut faptul că strugurii nu sunt alimente care intră pe lista pe care o întocmești atunci când ești la dietă. În funcție de soiul din care fac parte, strugurii au un indice glicemic cu valori cuprinse între 43 și 59. Nu este nimic care să te alarmeze având în vedere că aportul de fructoză este mare în cazul lor.
Strugurii conțin cantități importante de antioxidanți, fitonutrienți, resveratrol. Cea mai mare cantitatea de natioxidanți se găsește însă în coaja strugurilor. Antioxidanții sunt acele elemente care protejează organismul de acțiunea radicalilor liberi. Pe lângă faptul că sunt importanți pentru stabilirea imunității, strugurii sunt recunoscuți și pentru puterile lor antiinflamatoare.
Cate calorii au 100 de grame de struguri
Potrivit Departamentului Agriculturii din SUA, o cană de struguri roșii sau verzi cu o greutate de aproximativ 151 grame (g) conțin:
- 104 calorii;
- 1,09 g de proteine;
- 0,24 g de grăsime;
- 27,33 g de carbohidrați, dintre care 23,37 g sunt zaharuri;
- 1,4 g de fibre;
- 288 mg de potasiu;
- 15 miligrame (mg) de calciu;
- 0,54 mg de fier;
- 11 mg magneziu;
- 30 mg de fosfor;
- 3 mg sodiu;
- 0,11 mg de zinc;
- 4,8 mg de vitamina C;
- 22 micrograme (mcg) de vitamina K;
- 3 mcg de folat.
Date fiind cifrele de mai sus, răspunsul este nu la întrebare dacă strugurii îngrașă. Acești sunt cu siguranță o alegere sănătoasă în detrimentul unui pachet de biscuiți de exemplu. Un alt lucru demn de luat în considerare este faptul că pe lângă faptul că coaja strugurilor nu se aruncă, nici sâmburii nu trebuie să aibă parte de acest tratament.
Potrivit medicalnewstoday.com, sâmburii din struguri ajută mult la procesul de ardere al grăsimilor și accelerează metabolismul. Pentru a sta liniștită, în cazul în care ești la dietă, consumă strugurii în prima parte a zilei. De asemenea, este extrem de important să ții cont de faptul că de cele mai multe ori cantitatea este problema atunci când consumi un aliment și nu neapărat valoarea calorică.
Calorii struguri albi
- 62 calorii;
- 0.3g grăsimi;
- 2mg sodiu;
- 16g carbohidrați;
- 1g fibre;
- 15g zahăr;
- 0.6g proteine;
- 3.68mg vitamina C;
- 13.4mcg Vitamin K;
- 4.6mcg Vitamin A.
Ce beneficii au strugurii
Strugurii conțin antioxidanți puternici cunoscuți sub numele de polifenoli. Aceștia au proprietăți antiinflamatorii și antioxidante. Unul dintre acestea este resveratrolul. Se găsește în cojile strugurilor roșii. Studiile de laborator au sugerat că resveratrolul poate încetini sau preveni dezvoltarea tumorilor la nivelul limfei, ficatului, stomacului, sânului, colonului, cancerului de piele și al leucemiei, scrie healthline.com.
Polifenolii din struguri, cum ar fi resveratrolul, au acțiuni antioxidante, hipolipemiante și antiinflamatorii care pot ajuta la reducerea riscului de boli cardiovasculare. Acestea pot preveni acumularea de trombocite și reduc tensiunea arterială și riscul de ritm cardiac neregulat.
Creșterea aportului de potasiu poate ajuta la reducerea efectelor negative ale unui exces de sodiu în alimentația zilnică. Strugurii au un conținut ridicat de potasiu. Acest lucru sugerează că pot ajuta la reducerea efectelor sodiului la persoanele cu tensiune arterială crescută. Fibrele sunt importante pentru menținerea unui sistem cardiovascular sănătos, inclusiv a sănătății inimii și a tensiunii arteriale. Strugurii sunt o sursă bună de fibre.
Strugurii conțin apă și fibre. Acestea ajută la hidratare, la menținerea sănătății sistemului digestiv, deci reduce considerabil riscul de constipație.
Strugurii și diabetul
În 2013, rezultatele unui studiu publicat în British Medical Journal au sugerat că anumite fructe, dar nu sucurile, pot reduce riscul diabetului de tip 2 la adulți. În timpul studiului, care a implicat 187.382 de participanți și a durat 22 de ani, doar 6,5% dintre participanți au dezvoltat diabet.
Cu toate acestea, cei care au consumat trei porții pe săptămână de afine, struguri, stafide, mere sau pere au avut un risc cu 7% mai mic de diabet de tip 2 comparativ cu cei care nu le-au consumat. Nivelul relativ ridicat de zahăr găsit în struguri îi determină pe unii oameni să se întrebe dacă sunt siguri pentru consum atunci când există diabetul instalat în organism.
Asociația Americană pentru Diabet încurajează oamenii să consume struguri și alte fructe, atâta timp cât cantitatea de carbohidrați este considerată ca parte a planului lor alimentar. Vitaminele, mineralele și fibrele din struguri satisfac într-un mod sănătos pofta de dulce.
Strugurii în sarcină
Când vine vorba de alimentația în sarcină, pare că restricțiile nu se termină niciodată: fără cofeină, fructe de mare, carne. Femeile gravide ar trebui să fie cu siguranță prudente la ceea ce consumă, deoarece este foarte posibil ca creșterea și dezvoltarea copilului să fie afectate negativ de anumite alimente și băuturi.
Fructele pot oferi femeilor o mulțime de vitamine și minerale sănătoase, care pot fi foarte benefice pentru un nou-născut. Cu toate acestea, unele fructe prezintă riscuri atunci când sunt consumate în timpul sarcinii.
Fructele sunt o variantă sănătoasă pentru gustările dintre mese! Acestea oferă vitamine și minerale care pot ajuta copilul pe tot parcursul sarcinii. Mamele însărcinate necesită alimente bogate în fibre, potasiu, vitamina A și C, acid folic și alți nutrienți pentru a-și menține corpul puternic până la sosirea bebelușului, iar fructele pot fi o sursă excelentă și ușoară.
Uneori este recomandat ca strugurii să fie evitați în dieta femeilor însărcinate. Acest lucru se este din cauza faptului că strugurii conțin resveratrol, un compus toxic care ar putea provoca complicații ale sarcinii. La fel ca și ananasul, totuși, atunci când este consumat cu măsură, strugurii se dovedesc un aliment cu risc scăzut.