Bucătăria franțuzească este renumită pentru finețea texturii deserturilor, dar și pentru delicatețea și atenția acordate modului lor de preparare. Adesea, aceasta este asociată cu romantismul.
În plus, se știe deja că vinurile cele mai bune din lume provin din Franța, la fel și brânzeturile și deserturile rafinate.
Printre deserturile franțuzești, renumite în întreaga lume se numără croissantele, sufleurile, eclerele, rețetele de clafoutis, rețetele de macarons si crème brûlée.
Urmărește mai jos o rețetă specială de sufleu, alături de lista de ingrediente și pașii necesari. O poți încerca și tu. Garantat, papilele tale gustative vor fi răsfățate, iar cei dragi ție vor avea ocazia să savureze un desert delicios.
Sufleu de vanilie – Ingrediente
- 4 ouă medii
- 400 ml lapte
- 2 batoane de scorțișoară
- 100 gr făină
- 100 gr zahăr tos
- 30 gr zahăr vanilinat
- 50 gr unt cu peste 80% coefficient de grăsime
- 1 praf de sare
- puțin zahăr și puțin unt pentru tapetat formele de copt
- zahăr pudră cu aroma de vanilie (pentru decor)
- topping de fructe (opțional)
Rețetă de sufleu de vanilie – Mod de preparare
Modul de preparare al acestui desert delicios și aerat nu este complicat, însă compoziția necesită mai mult timp de pregătire înainte de coacere.
Cum se pregătește compoziția pentru sufleul de vanilie
Pune la fiert într-un ibric, 300 ml de lapte, batoanele de scorțișoară și untul. Lasă ibricul la foc mic și lasă ingredientele să fiarbă până la primul clocot, apoi stinge focul. Amestecă constant în timpul fierberii pentru a se dilua untul și a se dispune uniform în conținutul laptelui.
Separă albușurile de gălbenușuri. Pune albușurile în bolul mixerului și presară puțină sare peste ele. Pune gălbenușurile în alt bol și adaugă peste ele zahărul vanilinat. Amestecă-le intens până când se deschid la culoare, apoi diluează-le cu 100 de mililitri de lapte rece. Peste această compoziție, adaugă treptat compoziția de lapte cu unt, fierbinte, în timp ce amesteci intens pentru omogenizare.
Fierbe compoziția obținută pentru aproximativ 10 minute sau până când capătă textura unei budinci. Stinge focul și lasă compoziția la răcit.
Între timp, pregătește două forme de copt, boluri sau vase ramekin cu diametrul de 12 centimetri. Unge interiorul vaselor cu unt și presară zahăr atât la bază cât și pe pereții laterali. Zahărul presărat va ajuta aluatul să se desprindă ușor de pe pereții vasului, după coacere.
Cum coci deliciosul sufleu de vanilie
Pornește cuptorul la 190 de grade Celsius. Când compoziția de gălbenușuri cu lapte s-a răcit, începe să mixezi albușurile până când devin cristaline. Adaugă treptat zahărul și mixează în continuare până când bezeaua devine fermă, similară cu cea pentru rețeta de pandișpan sau blat de tort.
Încorporează treptat bezeaua de albușuri în compoziția de gălbenușuri răcită. Omogenizează ușor compoziția obținută, folosind o spatula. Împarte compoziția în cele două vase termorezistente și pune-le la cuptor pentru 20 de minute, la 190 de grade Celsius.
După stingerea focului, lasă vasele cu sufleu în cuptor pentru 5 minute, apoi mai lasă-le alte 5 minute cu ușa cuptorului întredeschisă. Acest procedeu este necesar pentru a nu se deforma desertul la contactul cu aerul rece.
Servește deliciosul desert presărat cu zahăr pudră sau glazurat cu topping de fructe.
Spor și poftă bună!