Clafoutis este un desert tradițional din bucătăria franțuzească și se prepară în special cu cireșe negre. Se servește, de obicei, cald, presărat cu zahăr pudră, sau asezonat cu diverse creme. Este delicios de savurat chiar și cu o cupă din înghețata alături.
Are o textură de budincă și poate fi aromatizat după preferințele fiecăruia. În general vanilia este cea care completează perfect ingredientele din acest desert. Însă puteți folosi și aroma de mentă sau de lămâie. Dacă aveți mentă proaspătă, puteți adăuga câteva frunze rupte în aluatul prăjiturii.
Clafoutis cu cireșe: ingrediente și mod de preparare
Aluatul pentru clafoutis se prepară simplu, în același mod ca și aluatul pentru clătite americane. Dacă ți-am captat atenția, urmărește mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a pregăti și tu celor dragi un delicios desert de sezon.
Ingrediente:
- 4 ouă medii;
- 100 gr zahăr;
- 125 gr făină;
- 250 ml lapte;
- 300 gr cireșe;
- un praf sare;
- 1 păstaie de vanilie, sau 2 lingurițe de esență;
- 20 gr unt;
- zahăr pudră cu aromă de vanilie;
- un cub de unt pentru uns forma de copt.
Mod de preparare
Începe prin a pune untul la topit într-o tigaie mică, apoi lasă-l la răcit. Pornește și cuptorul la 180 de grade Celsius.
Sparge ouăle într-un bol, presară puțină sare peste ele și mixează-le până se omogenizează. Adaugă zahărul și mixează în continuare la treaptă maximă până obții o compoziție spumoasă. Știi că ai obținut această compoziție spumoasă atunci când volumul se dublează.
Adaugă păstaia de vanilie, sau esența, apoi laptele și untul topit și omogenizează compoziția. La final, adaugă făina și din nou omogenizează compoziția.
Tapetează cu unt pereții interiori ai unei forme de copt cu o capacitate de 1-1,5 litri și presară zahăr. În acest fel, prăjitura se desprinde mai ușor după coacere.
Presără la baza formei de copt cireșele, după ce le-ai îndepărtat sâmburii, apoi întinde aluatul de clafoutis peste ele.
Coace deliciosul clafoutis cu cireșe pentru 30-35 de minute, la 180 de grade, sau până când se rumenește frumos la suprafață.
După coacere, lasă prăjitura să se tempereze 5-6 minute, apoi o presari cu zahăr si o savurezi caldă, alături de cei dragi. Este delicioasă această prăjitură cu cireșe din bucătăria franțuzească chiar și rece de la frigider, depinde de gusturile fiecăruia.
Chiar dacă în rețeta originală se folosesc cireșe proaspete, poți folosi, în extrasezon și cireșe din compot, bine scurse. Pe principiul că orice rețetă poate fi adaptată după propriile gusturi, poți folosi, pentru rețeta de clafoutis și alte fructe precum: vișine, afine, zmeură, căpșuni, etc. Important este să respecți cantitățile de ingrediente de la aluat.
În speranța că ți-am stârnit pofta de așa desert delicios și simplu de preparat precum acest clafoutis cu cireșe, îți urăm spor la preparat și poftă bună la savurat!