Avantajul supelor cremă este acela că poți combina ingredientele preferate după propriul gust. În plus, le vor adora și copii pentru că sunt cremoase și nu se mai văd ingredientele ce le compun. Gustul dulce al cartofilor dulci este completat de gustul acrișor al sucului de portocală și dens, înțepător al ghimbirului și usturoiului. O nebunie de gusturi și arome ce te cuceresc instant.
Urmărește mai jos rețeta completă cu listă de ingrediente și mod de preparare pas cu pas, pentru a prepara și tu o astfel de supă cremă.
Supă cremă de cartofi dulci – Ingrediente
- 750 gr cartofi dulci;
- 150 gr morcovi;
- 1 ceapă mare;
- 2-3 căței de usturoi;
- 15 gr ghimbir răzuit;
- 1250 ml supă de pui sau de legume;
- 200 ml smântână de gătit;
- sucul de la o portocală;
- 50 gr unt;
- 2 linguri de ulei;
- Sare și piper;
- boia de ardei și rondele de chives pentru decor.
Rețetă de supă cremă de cartofi dulci – Mod de preparare
Începi prin a pregăti toate ingredientele, să le ai la îndemână când pornești aragazul. Ingredientele se vor prepara într-un timp scurt, deci este necesar să le ai deja pregătite. Curăță ceapa, usturoiul, morcovii și cartofii și toacă-le mărunt. Curăță și ghimbirul și răzuiește-l fin.
Pune untul la topit cu puțin ulei într-o oală încăpătoare. Când untul este topit, adaugă ceapa curățată și tocata mărunt. Las-o să se caramelizeze, amestecând-o pentru a nu se arde. Adaugă usturoiul și amestecă-l cu ceapa pentru câteva secunde, să-și degaje bine aroma. Apoi adaugă cartofii și morcovii, amestecă continuu pentru a trece toate ingredientele prin untul din oală.
Toarnă supa de legume sau de pui, las-o să fiarbă până când se formează spumă. Aceasta trebuie înlăturată constant cu o spumieră. Acoperi oala cu capac și lași supa să fiarbă la foc mic pentru aproximativ 15-20 de minute.
La final de fierbere, adaugă sare și piper, ghimbirul răzuit și sucul de portocală. Pune aceste ingrediente treptat și gustă supa, astfel îi potrivești gustul după cum îți place.
Ridică oala de pe foc, lasă supa să se tempereze puțin și treci totul printr-un blender. Pune din nou supa să fiarbă și adaugă smântâna de gătit. Mai lasă supa cremă de cartofi dulci să fiarbă 8-10 minute, amestecând continuu.
În timpul servirii adaugă în bolul cu supă cremă de cartofi dulci rondele de chives, sau ceapă verde, pentru un plus de prospețime. Presară și puțină boia de ardei pe deasupra, pentru o pată de culoare. Servește supa cremă fierbinte, cu crutoane aromate, sau cu diverse aluaturi crocante.
Îți oferim și o rețetă de crutoane aromate, simplă și rapid de preparat.
Iată câteva dintre beneficiile consumului de cartofi dulci
Cartofii dulci au un conținut bogat in potasiu, mineral cu rol în moderarea efectelor sodiului asupra organismului. Consumul acestora este benefic în reglarea tensiunii arteriale. În același timp echilibrează și proporția de acizi și baze din organism.
Cartofii dulci conțin și o cantitate mare de vitamina C, cu rol în întărirea sistemului imunitar. Consumând în mod regulat cartofi dulci, organismul se poate apăra mult mai bine împotriva virusurilor și bacteriilor.
Consumul de cartofi dulci poate duce la îmbunătățirea funcției vizuale, datorita conținutului ridicat de vitamina A. Tot la sănătatea ochilor contribuie și vitaminele C si E conținute de cartofii dulci și previn apariția afecțiunilor degenerative.