Poate fi vorba de o interacțiune negativă cu un alt medicament pe care îi iei, o problemă de sănătate care survine odată cu supradoza, sau orice alt efecte adverse.
Suplimente și medicamente frecvent folosite care pot da dependență
Acestea pot fi efectele multor medicamente prescrise destul de des, dar și al câtorva suplimente. În opinia expertului în sănătate Simran Shamanur, citat de Shefinds, aceste medicamente și suplimente care pot da dependență trebuie monitorizate cu precauție.
Analgezice opioide
Opioidele pot duce rapid la dependență. Pe lângă faptul că produc efecte adverse ca somnolența și constipația, acestea implică și riscul unei supradoze.
Din acest motiv, este esențial să fii extrem de atentă când iei aceste medicamente. Potrivit medicului citat, acestea nu pot fi luate decât la prescripția unui specialist și pe o durată extrem de scurtă. Acesta recomandă identificarea unor metode alternative de management al durerii, cum ar fi terapia fizică sau analgezice care se pot elibera la farmacie fără rețetă.
Benzodiazepine
După opioide, benzodiazepinele constituie o altă opțiune cu risc potențial de adicție. Prescrise pentru afecțiuni ca anxietatea și insomnia, pot forma un obicei de consum. Însă renunțarea bruscă la benzodiazepine poate fi periculoasă, context în care supravegherea medicală devine esențială.
Dr. Shamanur sugerează ca recurgerea la benzodiazepine, chiar dacă atenuează simptome psihice dificile, să fie numai pe termen scurt. În locul lor specialistul recomandă abordări non-farmaceutice cum ar fi terapia cognitiv-comportamentală (CBT) pentru managementul pe termen lung al anxietății sau insomniei. Din fericire, există multe metode naturale de control al stresului.
Medicamente stimulante
Medicamentele prescrise deseori pentru tulburarea de deficit de atenție și hiperactivitate (ADHD), pot fi utilizate impropriu datorită efectelor lor energizante, ducând la dependență.
Aceste medicamente pot fi utilizate sub stricta supraveghere a unui medic și nu trebuie consumate simultan cu altele, punctează dr. Shamanur. Controalele regulate la un specialist sunt cruciale, completează acesta.
Somnifere
Somniferele fără prescripție pot da la rândul lor dependență. În timp își pot pierde eficiența, necesitând doze mai mari. Dr. Shamanur recomandă identificarea unor metode non-farmaceutice pentru tulburările de somn. De exemplu menținerea unui program de somn consistent, crearea unui mediu de dormit favorabil și evitarea băuturilor cu cofeină înainte de culcare.
În plus, există câteva suplimente din plante pe care să le iei în calcul în locul somniferelor.
Suplimente de slăbit
Suplimente pentru slăbit pot părea un remediu rapid dacă dorești să scapi de câteva kilograme. Însă acestea pot veni cu multe efecte adverse. Suplimentele de slăbit pot da adicție și, în plus, este posibil să nu aibă rezultatele dorite. Unele dintre ele pot chiar să conțină substanțe dăunătoare, care aduc serioase riscuri pentru sănătate.
O abordare mai sănătoasă a pierderii în greutate include o dietă echilibrată și exercițiu fizic regulat. Află care sunt obiceiurile oamenilor care nu iau ușor kilograme în plus.
Cum poți să eviți dependența de medicamente și suplimente
Suplimente și medicamente frecvent folosite care pot da dependență. Descoperă câteva strategii recomandate de specialiști pentru a minimaliza dependența de medicamente și suplimente.
- Consultă un profesionist în sănătate: Apelează la un doctor sau farmacist înainte să iei orice medicament sau supliment nou.
- Urmează riguros prescripțiile medicului: Respectă cu strictețe dozajul prescris și durata medicației.
- Fii conștient de riscuri: Înțelege potențialele efecte adverse și riscurile asociate cu orice medicație sau supliment.
- Explorează alternativele: Ia în calcul tratamente non-medicamentoase și schimbări ale stilului de viață ca alternative la medicație, oricând este posibil.
- Monitorizează utilizarea lor: Fii precaut în ceea ce privește durata de utilizare a medicației sau suplimentului. Discută prompt despre toate motivele tale de îngrijorare cu un specialist în sănătate.
În definitiv, este crucial să abordezi medicamentele și suplimentele cu precauție, fiind foarte atent la potențialul lor adictiv. Luând măsuri pro-active de reducere la minim a riscurilor, ai făcut un pas semnificativ pentru siguranța organismului și creierului tău.