Reclamă

Tapenade. Rețetă de pastă din măsline pentru gustări delicioase

Tapenade este o pastă aromată, originară din sudul Franței, făcută din măsline, capere, anșoa și ulei de măsline. Rețeta se prepară simplu și rapid și se poate adapta după gustul fiecăruia.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 16 septembrie 2024, 5:45

Pasta de măsline este perfectă ca aperitiv, servită pe pâine prăjită, ca dip delicios pentru legume crude sau chiar ca sos pentru diverse feluri de mâncare. Ingredientele sunt puține și foarte accesibile. Se găsesc cu ușurință în magazinele alimentare. Se poate opta pentru un singur fel de măsline sau pentru o combinație din mai multe feluri.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Combinația de măsline cu capere este una foarte populară în bucătăria mediteraneeană. Adaosul de usturoi și fileuri de anșoa aduce un plus de gust și consistență. Uleiul de măsline completează aromele intense și echilibrează textura delicioasei paste.

Pasta de măsline cu capere și file de anșoa nu este doar gustoasă, ci are și un aport în menținerea sănătății organismului. Măslinele sunt o sursă importantă de acizi grași mononesaturați, în special acid oleic, care este benefic pentru sănătatea inimii.

Grăsimile mononesaturate ajută la reducerea colesterolului LDL („rău”) și la creșterea colesterolului HDL („bun”). Conțin antioxidanți puternici, cum ar fi vitamina E, polifenolii și flavonoidele, care ajută la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ și a deteriorării provocate de radicalii liberi.

Reclamă

Descoperă aici care sunt beneficiile consumului de măsline. Mai jos poți urmări rețeta detaliată pas cu pas, pentru a prepara și tu pasta de măsline.

Tapenade – Ingrediente

  • 200 g măsline negre fără sâmburi (de preferință Kalamata)
  • 2 fileuri de anșoa (din conservă, în ulei)
  • 1 lingură capere (scurse de saramură)
  • 1 cățel de usturoi
  • 2 linguri ulei de măsline extra-virgin
  • 1 lingură zeamă de lămâie (opțional)
  • Pătrunjel proaspăt (opțional, pentru decor)
  • Sare și piper, după gust.

Rețetă de pastă de măsline – Mod de preparare

Adună pe masa de lucru toate ingredientele din listă pentru a le pregăti. Dacă măslinele sunt foarte sărate, le poți ține puțin în apă rece pentru a îndepărta excesul de sare. Lasă-le 15 minute și mai poți schimba apa o dată.

Reclamă

Este important să verifici cât de sărate sunt ingredientele pentru că atât măslinele cât și caperele și anșoa sunt conservate în saramură.

Scurge peștele anșoa de saramură, la fel și caperele. Descoperă aici mai multe tipuri de măsline.

Cum prepari rețeta de tapenade

Într-un robot de bucătărie sau blender, adaugă măslinele, anșoa, caperele și usturoiul curățat. Pornește aparatul și mărunțește ingredientele transformându-le într-o pastă.

Începe să adaugi treptat uleiul de măsline, continuând să mixezi, până când obții o pastă omogenă. Dacă preferi o consistență mai fină, poți adăuga mai mult ulei de măsline.

Adaugă zeama de lămâie, pentru un gust mai proaspăt și acrișor, și asezonează cu piper după gust. Gustă pasta și dacă nu este suficient de sărată, adaugă și puțină sare.

Transferă pasta de măsline într-un bol și, dacă dorești, decoreaz-o cu pătrunjel tocat.

Tapenade poate fi servită imediat sau refrigerată timp de 1-2 ore pentru a lăsa aromele să se îmbine. Este perfectă pe baghetă prăjită, crackers sau ca sos pentru legume proaspete (morcovi, țelină, castraveți).

Poți adăuga și măsline verzi, pentru o variantă mai puțin intensă a tapenadei. Pentru o notă ușor picantă, adaugă un strop de ardei iute tocat.

Poți omite anșoa, dacă dorești o versiune vegetariană, însă anșoa oferă o aromă specifică tapenadei clasice.

Tapenade se păstrează foarte bine în frigider, într-un borcan sigilat, pentru câteva zile. Dacă rămâne puțină tapenade, o poți folosi ca ingredient în paste, ca umplutură pentru pui sau chiar pentru a condimenta pește la grătar.

Din aceeași categorie de gustări delicioase pe bază de măsline mai poți prepara și rețeta de pate de măsline cu capere.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie frumoasă care ține în brațe un inorog
Horoscop
3 zodii manifestă norocul în mod natural. Cine sunt nativii care au parte de reușite
3 zodii manifestă norocul în mod natural. Acești nativi vor avea parte de reușite pe tot parcursul acestei zile. Se anunță o perioadă extraordinară pentru nativii care îndrăznesc să viseze cu ochii deschiși. Cele...
2
O femeie care poartă o rochie albastră și reprezintă una dintre acele zodii care se despart în octombrie 2024
Horoscop
Zodii care se despart în octombrie 2024. Nativii care lasă trecutul în spate
Există trei zodii care se despart în luna octombrie 2024. Acești nativi sunt pregătiți să lase trecutul în spate și să meargă mai departe cu viața lor. Aceste semne zodiacale sfidează așteptările sociale și...
3
Porție de plăcintă cu mere de post pe o farfurie cu fructe de pădure
Rețete
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețetă ușoară și rapidă
Se apropie una dintre perioadele de post și ești în căutare de rețete de deserturi delicioase și ușoare? Trece pe lista de preparat și rețeta de plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Este...
4
Harta cu poziția lui Marte în harta astrală
Horoscop
Poziția lui Marte în harta ta natală. Ce spune despre puterea pe care o poți avea
Poziția lui Marte în harta ta natală poate spune multe despre puterea pe care poți să o primești de la astre. Atunci când cunoști mai multe despre energia acestei planete poți să înveți să...
5
Sufleu de broccoli în vas, alături de broccoli proaspăt
Rețete
Sufleu de broccoli. Un aperitiv gustos și aromat
Pentru o gustare delicioasă și consistentă sau chiar pentru una dintre mesele principale ale zilei îți oferim o rețetă de sufleu de broccoli. Este rețeta unui preparat elegant și aerat, perfect pentru a aduce...
PARTENERI
×