Reclamă

Tapenade. Rețetă de pastă din măsline pentru gustări delicioase

Tapenade este o pastă aromată, originară din sudul Franței, făcută din măsline, capere, anșoa și ulei de măsline. Rețeta se prepară simplu și rapid și se poate adapta după gustul fiecăruia.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 16 septembrie 2024, 5:45
Tapenade este o pastă aromată, originară din sudul Franței, făcută din măsline, capere, anșoa și ulei de măsline / Shutterstock

Pasta de măsline este perfectă ca aperitiv, servită pe pâine prăjită, ca dip delicios pentru legume crude sau chiar ca sos pentru diverse feluri de mâncare. Ingredientele sunt puține și foarte accesibile. Se găsesc cu ușurință în magazinele alimentare. Se poate opta pentru un singur fel de măsline sau pentru o combinație din mai multe feluri.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Combinația de măsline cu capere este una foarte populară în bucătăria mediteraneeană. Adaosul de usturoi și fileuri de anșoa aduce un plus de gust și consistență. Uleiul de măsline completează aromele intense și echilibrează textura delicioasei paste.

Pasta de măsline cu capere și file de anșoa nu este doar gustoasă, ci are și un aport în menținerea sănătății organismului. Măslinele sunt o sursă importantă de acizi grași mononesaturați, în special acid oleic, care este benefic pentru sănătatea inimii.

Grăsimile mononesaturate ajută la reducerea colesterolului LDL („rău”) și la creșterea colesterolului HDL („bun”). Conțin antioxidanți puternici, cum ar fi vitamina E, polifenolii și flavonoidele, care ajută la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ și a deteriorării provocate de radicalii liberi.

Reclamă

Descoperă aici care sunt beneficiile consumului de măsline. Mai jos poți urmări rețeta detaliată pas cu pas, pentru a prepara și tu pasta de măsline.

Tapenade – Ingrediente

  • 200 g măsline negre fără sâmburi (de preferință Kalamata)
  • 2 fileuri de anșoa (din conservă, în ulei)
  • 1 lingură capere (scurse de saramură)
  • 1 cățel de usturoi
  • 2 linguri ulei de măsline extra-virgin
  • 1 lingură zeamă de lămâie (opțional)
  • Pătrunjel proaspăt (opțional, pentru decor)
  • Sare și piper, după gust.

Rețetă de pastă de măsline – Mod de preparare

Adună pe masa de lucru toate ingredientele din listă pentru a le pregăti. Dacă măslinele sunt foarte sărate, le poți ține puțin în apă rece pentru a îndepărta excesul de sare. Lasă-le 15 minute și mai poți schimba apa o dată.

Reclamă

Este important să verifici cât de sărate sunt ingredientele pentru că atât măslinele cât și caperele și anșoa sunt conservate în saramură.

Scurge peștele anșoa de saramură, la fel și caperele. Descoperă aici mai multe tipuri de măsline.

Cum prepari rețeta de tapenade

Într-un robot de bucătărie sau blender, adaugă măslinele, anșoa, caperele și usturoiul curățat. Pornește aparatul și mărunțește ingredientele transformându-le într-o pastă.

Începe să adaugi treptat uleiul de măsline, continuând să mixezi, până când obții o pastă omogenă. Dacă preferi o consistență mai fină, poți adăuga mai mult ulei de măsline.

Adaugă zeama de lămâie, pentru un gust mai proaspăt și acrișor, și asezonează cu piper după gust. Gustă pasta și dacă nu este suficient de sărată, adaugă și puțină sare.

Transferă pasta de măsline într-un bol și, dacă dorești, decoreaz-o cu pătrunjel tocat.

Tapenade poate fi servită imediat sau refrigerată timp de 1-2 ore pentru a lăsa aromele să se îmbine. Este perfectă pe baghetă prăjită, crackers sau ca sos pentru legume proaspete (morcovi, țelină, castraveți).

Poți adăuga și măsline verzi, pentru o variantă mai puțin intensă a tapenadei. Pentru o notă ușor picantă, adaugă un strop de ardei iute tocat.

Poți omite anșoa, dacă dorești o versiune vegetariană, însă anșoa oferă o aromă specifică tapenadei clasice.

Tapenade se păstrează foarte bine în frigider, într-un borcan sigilat, pentru câteva zile. Dacă rămâne puțină tapenade, o poți folosi ca ingredient în paste, ca umplutură pentru pui sau chiar pentru a condimenta pește la grătar.

Din aceeași categorie de gustări delicioase pe bază de măsline mai poți prepara și rețeta de pate de măsline cu capere.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 16 septembrie – 22 septembrie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Schimbările astrale aduc modificări pentru toate zodiile. Horoscopul săptămânii 16 septembrie – 22 septembrie 2024 vine cu surprize în viața personală și profesională. Va avea loc Luna Plină și Eclipsa de Lună în zodia...
2
Porție de plăcintă cu prune pe un șervețel brodat și una pe o farfurie ținută în mâini
Rețete
Plăcintă cu prune și aluat fraged. Un desert simplu și ușor
Această plăcintă cu prune și aluat fraged este un desert clasic, simplu și delicios, perfect pentru sezonul prunelor. Acest tip de plăcintă combină dulceața și aroma prunelor coapte cu textura ușoară și crocantă a...
3
O femeie frumoasă care bea un pahar plin cu apă pentru a se hidrata
Sănătate
Câte pahare de apă sunt recomandate zilnic. Specialiștii au dezvăluit cantitatea necesară pentru a te hidrata
Află câte pahare de apă sunt recomandate zilnic. Pentru o bună funcționare a organismului este important să menții nivelul optim de hidratare. Corpul este alcătuit în proporție de peste 60% din apă. Așadar, apa...
4
O femeie care poartă o rochie albă și stă într-o pădure pentru a ilustra trăsăturile mai puțin cunoscute despre zodii
Horoscop
Trăsături mai puțin cunoscute despre fiecare semn zodiacal. Ce secrete pot ascunde nativii
Există unele trăsături mai puțin cunoscute despre fiecare semn zodiacal. Aceste secrete ale nativilor din zodiac sunt foarte bine păstrate. Astrologii dezvăluie detalii noi despre semnele care ne guvernează destinul. Cu toții cunoaștem „trăsăturile”...
5
Trei mereu copate puse pe o farfurie festivă
Timp liber
Ingredientul secret pentru cele mai bune mere coapte. Cum să prepari rapid desertul preferat al toamnei
Acesta este ingredientul secret pentru cele mai bune mere coapte. Desertul tradițional deschide perfect sezonul de toamnă. Te vei bucura de aromele dulci – acrișoare ale merelor. Descoperă mai departe rețeta simplă și rapidă....
PARTENERI
×