Tartă cu aluat dospit și fructe de pădure presărate cu crumble

Tartele cu fructe sunt printre cele mai simple și delicioase deserturi. Iar această rețetă de tartă cu aluat dospit și fructe de pădure cu crumble este pe cât de simplă, pe atât de delicioasă și spectaculoasă.

Maria Udrea
Publicat: 6 martie 2023, 6:04

Nu trebuie să aștepți sezonul fructelor de pădure pentru a o prepara. merg la fel de bine și fructele congelate, sau chiar o dulceață din fructe de pădure. Iar dacă te întrebi de ce ai nevoie de aluat dospit pentru o tartă și nu de unul clasic, aluatul dospit are avantajul că se dezvoltă frumos pe margini, dacă este lăsat liber. Nu mai este nevoie să modelezi tu aluatul pe pereții tartei. Lași aluatul dospit mai grosier pe margini și se va înălța frumos deasupra umpluturii.

Și dacă, totuși dorești să renunți la aluatul dospit în avantajul celui clasic, îți oferim și o rețetă pentru aluat fraged de tartă. Iar mai jos, poți urmări rețeta tartei cu fructe de pădure și deliciosul crumble.

Tartă cu aluat dospit și fructe de pădure – Ingrediente

Pentru această delicioasă tartă vei pregăti separat trei elemente: aluatul dospit, fructele și aluatul crumble. Împarte lista de ingrediente în funcție de aceste elemente pentru a-ți ușura munca.

Pentru aluat dospit:

  • 1 ou
  • 25-30 gr zahăr
  • 125 gr unt cu 82% grăsime
  • 25 ml lapte
  • 350 gr făină
  • 1 linguriță de sare
  • 1/2 linguriță drojdie uscată
  • 1 ou pentru uns aluatul.

Pentru toppingul de fructe:

Îți sugerăm să alegi fructe proaspete de pădure.

  • 300 gr fructe de pădure.

Pentru crumble:

  • 50 gr unt
  • 80 gr făină
  • 50 gr zahăr pudră
  • 1 praf de sare.

Tartă cu aluat dospit și fructe de pădure – Mod de preparare

Începe cu pregătirea aluatului dospit, care necesită un timp de frământare și un alt timp de dospire. Nu este necesară o dospire îndelungată precum la rețeta de cozonac. În timp ce aluatul se dospește te vei ocupa de fructele congelate și de aluatul pentru crumble.

Cum prepari aluat dospit pentru tartă

Pune laptele la încălzit și topește untul în el. Lasă amestecul deoparte.

Amestecă într-un bol, făina cu zahărul și drojdia uscată. Adaugă oul, apoi toarnă câte puțin din amestecul de lapte cu unt topit, în timp ce amesteci energic până când se omogenizează aluatul. Presară un praf de sare peste aluatul rezultat și începe frământarea acestuia, pe masa presărată cu făină. Apoi, pune aluatul în bol, acoperă-l cu un ștergar și lasă-l 30 de minute la loc cald.

După acest interval de timp pune aluatul în tavă, pe hârtie de copt. Modelează-l într-o foaie rotundă și ridică-i marginile, aplatizând partea de mijloc. Astfel, vei crea o adâncitură la mijlocul aluatului, iar acolo vei pune fructele de pădure ușor decongelate. Unge marginile aluatului cu ou bătut, pentru a le oferi un plus de luciu.

Pentru un aspect lucios, marginile aluatului se ung cu ou bătut / Profimedia Images

Cum prepari aluatul de crumble pentru tartă cu aluat dospit și fructe de pădure

Înainte de pregăti crumble, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius, pentru a avea timp să se încălzească.

Trece făina prin sită într-un bol și amestec-o cu zahărul pudră și un praf de sare. Apoi adaugă untul rece, tăiat în cuburi. Amestecă rapid ingredientele, folosindu-te de vârfurile degetelor până când obții un aluat nisipos. Presară acest aluat nisipos în grămăjoare peste fructele de pădure

Pune tava în cuptor și coace delicioasa tartă cu fructe de pădure și crumble pentru 25-30 de minute, la 180 de grade Celsius.

Tarta se coace pentru 30-35 de minute la 180 de grade Celsius / Profimedia Images

Înainte de a o porționa, las-o să se răcească pentru a nu curge fructele din interior.

Savureaz-o cu poftă alături de cei dragi.

Iar pentru data următoare când mai dorești să prepari o tartă delicioasă, îți recomandăm rețeta de tartă cu brânză și fructe de pădure.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Timp liber
Ce să faci cu ouăle fierte ca să se curețe foarte ușor. Trucuri utile pentru orice gospodină
Se apropie Paștele, iar de pe masă nu trebuie să lipsească ouăle frumos încondeiate. Ciocnirea ouălor de Paște este o tradiție care se păstrează în continuare. Descoperă și tu ce să faci cu ouăle...
2
Timp liber
Când se scot cozonacii din tavă. Trucuri de la gospodine pentru un cozonac reușit
Cozonacii sunt nelipsiți de pe masa de sărbătoarea r românilor. Gospodinele se pregătesc din timp pentru a avea pe masă cele mai bune preparate. Dacă îți dorești să ai parte de cozonaci apetisanți și...
3
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 29 aprilie – 5 mai 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Mișcările astrale vor schimba cursul zodiilor în perioada ce urmează. Săptămâna Patimilor aduce cu sine transformări profunde. Horoscopul săptămânii 29 aprilie – 5 mai 2024 oferă toate informațiile necesare pentru fiecare nativ în parte....
4
Timp liber
Cât timp se fierb ouăle ca să fie tari. Câte minute se țin în apă pe foc
Ouăle roșii nu vor lipsi de pe masa ta de Pește. Cât timp se fierb ouăle ca să fie tari? Află și tu câte minute se țin în apă pe foc. Specialiștii în bucătărie...
5
Horoscop lunar
Horoscopul lunii mai 2024. Nativii vor găsi timp pentru dezvoltare personală și socială
Toată această perioadă vine cu schimbări uriașe pentru nativii din zodiac. Horoscopul lunii mai 2024 oferă promisiuni și noi direcții, atât în viața personală cât și profesională. Este important să nu ne îndepărtăm de...
PARTENERI