Nu trebuie să aștepți sezonul fructelor de pădure pentru a o prepara. merg la fel de bine și fructele congelate, sau chiar o dulceață din fructe de pădure. Iar dacă te întrebi de ce ai nevoie de aluat dospit pentru o tartă și nu de unul clasic, aluatul dospit are avantajul că se dezvoltă frumos pe margini, dacă este lăsat liber. Nu mai este nevoie să modelezi tu aluatul pe pereții tartei. Lași aluatul dospit mai grosier pe margini și se va înălța frumos deasupra umpluturii.
Și dacă, totuși dorești să renunți la aluatul dospit în avantajul celui clasic, îți oferim și o rețetă pentru aluat fraged de tartă. Iar mai jos, poți urmări rețeta tartei cu fructe de pădure și deliciosul crumble.
Tartă cu aluat dospit și fructe de pădure – Ingrediente
Pentru această delicioasă tartă vei pregăti separat trei elemente: aluatul dospit, fructele și aluatul crumble. Împarte lista de ingrediente în funcție de aceste elemente pentru a-ți ușura munca.
Pentru aluat dospit:
- 1 ou
- 25-30 gr zahăr
- 125 gr unt cu 82% grăsime
- 25 ml lapte
- 350 gr făină
- 1 linguriță de sare
- 1/2 linguriță drojdie uscată
- 1 ou pentru uns aluatul.
Pentru toppingul de fructe:
Îți sugerăm să alegi fructe proaspete de pădure.
- 300 gr fructe de pădure.
Pentru crumble:
- 50 gr unt
- 80 gr făină
- 50 gr zahăr pudră
- 1 praf de sare.
Tartă cu aluat dospit și fructe de pădure – Mod de preparare
Începe cu pregătirea aluatului dospit, care necesită un timp de frământare și un alt timp de dospire. Nu este necesară o dospire îndelungată precum la rețeta de cozonac. În timp ce aluatul se dospește te vei ocupa de fructele congelate și de aluatul pentru crumble.
Cum prepari aluat dospit pentru tartă
Pune laptele la încălzit și topește untul în el. Lasă amestecul deoparte.
Amestecă într-un bol, făina cu zahărul și drojdia uscată. Adaugă oul, apoi toarnă câte puțin din amestecul de lapte cu unt topit, în timp ce amesteci energic până când se omogenizează aluatul. Presară un praf de sare peste aluatul rezultat și începe frământarea acestuia, pe masa presărată cu făină. Apoi, pune aluatul în bol, acoperă-l cu un ștergar și lasă-l 30 de minute la loc cald.
După acest interval de timp pune aluatul în tavă, pe hârtie de copt. Modelează-l într-o foaie rotundă și ridică-i marginile, aplatizând partea de mijloc. Astfel, vei crea o adâncitură la mijlocul aluatului, iar acolo vei pune fructele de pădure ușor decongelate. Unge marginile aluatului cu ou bătut, pentru a le oferi un plus de luciu.
Cum prepari aluatul de crumble pentru tartă cu aluat dospit și fructe de pădure
Înainte de pregăti crumble, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius, pentru a avea timp să se încălzească.
Trece făina prin sită într-un bol și amestec-o cu zahărul pudră și un praf de sare. Apoi adaugă untul rece, tăiat în cuburi. Amestecă rapid ingredientele, folosindu-te de vârfurile degetelor până când obții un aluat nisipos. Presară acest aluat nisipos în grămăjoare peste fructele de pădure
Pune tava în cuptor și coace delicioasa tartă cu fructe de pădure și crumble pentru 25-30 de minute, la 180 de grade Celsius.
Înainte de a o porționa, las-o să se răcească pentru a nu curge fructele din interior.
Savureaz-o cu poftă alături de cei dragi.
Iar pentru data următoare când mai dorești să prepari o tartă delicioasă, îți recomandăm rețeta de tartă cu brânză și fructe de pădure.