Tot ce ai de făcut pentru această rețetă este să pregătești un aluat fraged și să tai merele în felii subțiri sau în cuburi.
Pentru ca tarta să fie și mai spectaculoasă, din aluat poți să realizezi un grilaj, pe care îl așezi deasupra merelor. Este foarte simplu de făcut, doar decupezi fâșii din aluat și le împletești simetric deasupra tartei.
Tartele sunt printre cele mai simple deserturi din bucătăria românească. Se pot prepara cu fructe, cu cremă, cu ciocolată și multe alte ingrediente.
Sunt delicioase chiar și în varianta sărată, pentru una dintre gustările zilei. Descoperă aici o rețetă de tartă sărată, cu sparanghel în șuncă afumată și brânzeturi cu roșii cherry.
Iar mai jos, vezi rețeta detaliată pentru tarta simplă și delicioasă cu mere.
Tartă cu mere – Ingrediente
Ai nevoie de câteva ingrediente simple și comune pentru prepararea aluatului de tartă și de alte câteva ingrediente pentru umplutura acestui desert.
Pentru aluat fraged de tartă:
- 300 gr făină
- 150 gr unt cu 82% grăsime
- 25 gr zahăr pudră cu aromă de vanilie
- 1 ou de mărime medie
- un praf de sare
- puțin unt pentru uns forma de copt.
Pentru umplutură:
- 3-4 mere
- 2-3 linguri de zahăr brun
- 1 linguriță cu pudră de scorțișoară
- 2 linguri de griș
- puțină miere pentru decor.
Tartă cu mere – Mod de preparare
Începe cu prepararea aluatului fraged pentru tartă. Acesta necesită un timp foarte scurt de frământare, dar un timp mai îndelungat de relaxat la rece. Este important ca aluatul să stea un timp la rece, pentru a se dezvolta masa de gluten din făină și a se putea modela aluatul mai ușor.
Cum prepari aluatul fraged pentru tartă
Trece făina prin sită într-un bol încăpător și amestec-o cu sarea și zahărul pudră. Creează puțin loc la mijloc și pune acolo un ou și untul rece, tăiat în cuburi. Amestecă rapid toate ingredientele, ajutându-te de vârfurile degetelor. Vei obține un aluat ușor sfărâmicios. Împachetează aluatul într-o folie alimentară și pune-l la rece pentru o oră.
Cum formezi și coci tartă cu mere
Înainte de a scoate aluatul de la rece, pornește cuptorul la 200 de grade Celsius. Unge interiorul formei de copt cu puțin unt sau ulei și modelează 3/4 din cantitatea de aluat la bază și pe pereții formei de copt, într-un strat uniform. Înțeapă aluatul la bază cu o furculiță pentru a nu se deforma în timpul coacerii.
Cealaltă parte de aluat întinde-o pe masa presărată cu făină, într-o foaie circulată, cât diametrul formei de copt. Decupează fâșii din această foaie de aluat de 1-1,5 cm lățime.
Spală merele și taie-le în felii subțiri. Amestecă-le cu scorțișoara, zahărul brun și grișul și adaugă-le în forma de copt, peste aluat.
Creează un grilaj deasupra lor, din fâșiile de aluat.
Decupează marginile inestetice de aluat și pune forma de copt în cuptor.
Coace delicioasa tartă cu mere pentru 25-30 de minute, la 180 de grade Celsius.
După coacere, unge grilajul de aluat cu miere, pentru un aspect lucios. Porționează tarta după răcire.
Dacă dorești și altă rețetă de tartă, complexă și spectaculoasă, poți încerca rețeta de tartă deosebită cu prune și mere.