Rețeta face parte din bucătăria franțuzească, iar denumirea se datorează formei ceramice în care se coace preparatul. Tian este o formă de copt rotundă și lucioasă din lut.
Rețeta se mai întâlnește și sub denumirea de „Tian provensal”, pentru că provine din sudul regiunii Provence.
Se prepară asemănător cu rețeta de ratatouille, diferența constând în felierea legumelor sub formă de rondele și gratinarea lor la cuptor.
Rețeta de ratatouille se poate prepara și din legume tăiate cuburi, dar și rondele. Se prepară simplu, fie la cuptor, fie pe flacăra aragazului. Descoperă aici și rețeta clasică pentru ratatouille la cuptor.
În continuare poți urmări lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru tian de legume.
Tian de legume – Ingrediente
- 1 vânătă lunguiață de mărime medie
- 1 dovlecel mediu
- 3 cartofi mai mari
- 1 ceapă albă
- 3-4 căței de usturoi
- 4-5 roșii mari
- sare și piper după gust
- 3-4 linguri de ulei de măsline
- 1 linguriță ierburi de Provence
- 50 gr cașcaval sau brânză sărată.
Rețeta de tian provensal – Mod de preparare
Pentru ca aspectul preparatul să fie uniform, optează pentru legume de mărimi aproximativ egale ca și diametru. Astfel, rondelele acestora se vor putea așeza la aceeași înălțime și se vor prepara în același timp.