Reclamă

Tian de legume. Rețetă din bucătăria franțuzească

Dacă dorești să aduni toată savoarea legumelor de pe piață într-un singur preparat, rețeta de tian de legume îți va satisface pe deplin dorința.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 20 octombrie 2023, 5:51

Rețeta face parte din bucătăria franțuzească, iar denumirea se datorează formei ceramice în care se coace preparatul. Tian este o formă de copt rotundă și lucioasă din lut.

Rețeta se mai întâlnește și sub denumirea de „Tian provensal”, pentru că provine din sudul regiunii Provence.

Se prepară asemănător cu rețeta de ratatouille, diferența constând în felierea legumelor sub formă de rondele și gratinarea lor la cuptor.

Rețeta de ratatouille se poate prepara și din legume tăiate cuburi, dar și rondele. Se prepară simplu, fie la cuptor, fie pe flacăra aragazului. Descoperă aici și rețeta clasică pentru ratatouille la cuptor

În continuare poți urmări lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru tian de legume.

Reclamă

Tian de legume – Ingrediente

  • 1 vânătă lunguiață de mărime medie
  • 1 dovlecel mediu
  • 3 cartofi mai mari
  • 1 ceapă albă
  • 3-4 căței de usturoi
  • 4-5 roșii mari
  • sare și piper după gust
  • 3-4 linguri de ulei de măsline
  • 1 linguriță ierburi de Provence
  • 50 gr cașcaval sau brânză sărată.

Rețeta de tian provensal – Mod de preparare

Pentru ca aspectul preparatul să fie uniform, optează pentru legume de mărimi aproximativ egale ca și diametru. Astfel, rondelele acestora se vor putea așeza la aceeași înălțime și se vor prepara în același timp.

Reclamă

Dacă îți lipsesc ierburile de Provence din cămară, poți pregăti un mix de ierburi uscate, după propriul gust. Poți folosi cimbru, busuioc, oregano, rozmarin etc. Descoperă aici despre perioada de valabilitate a condimentelor și cum se depozitează corect.

Cum prepari rețeta de tian de legume

Clătește vânăta și dovlecelul, șterge-le, apoi taie-le în felii rotunde de aproximativ 4-5 mm. Așază rondelele de legume pe o suprafață plană și presară sare peste ele. Lasă-le la deshidratat 12-15 minute. Astfel te aiguri că preparatul tău nu va fi unul zemos. În schimb, vei mai scăpa și de gustul amărui al vinetei.

Între timp, curăță ceapa, usturoiul și cartofii. Clătește-le cu apă și lasă-le să se scurgă. Apoi, le feliezi și pe acestea în rondele de dimensiuni aproximativ egale. Pornește și cuptorul la 180 de grade Celsius.

Unge cu ulei de măsline interiorul unui vas rotund cu diametrul de 24-26 cm și așază la baza lui rondele de usturoi. Șterge feliile de vânătă și de dovlecel cu prosoape de hârtie, până când tot lichidul lăsat este absorbit.

Apoi, începe să așezi rondelele de legume în vas. Așază rânduri verticale, sub formă de spirală, pornind de la marginea vasului către centru. Intercalează rondelele de legume între ele pentru a crea un curcubeu de culori., dar și de gusturi.

Presară ierburile uscate peste legume și printre ele, apoi stropește-le cu ulei de măsline.

Tian de legume înainte de introducere la cuptor
Ierburile de Provence pot fi înlocuite cu un mix de ierburi preferate / Shutterstock

Pune vasul în cuptor și coace deliciosul tian de legume pentru 45-50 de minute. Nu necesită alte lichide decât uleiu, pentru că legumele prin deshidratare vor lăsa sucul lor delicios în vas.

Cu 10 minute înainte de expirarea timpului, scoate vasul din cuptor și presară pe deasupra brânza răzuită. Aceasta va gratina frumos legumele și le va aduce un plus de gust.

Legume gratinate în vas alb
Cașcavalul poate fi înlocuit cu orice tip de brânză sărată / Shutterstock

Tianul de legume poate fi servit atât cald, cât și rece. Poate constitui chiar și garnitura pentru friptura preferată.

Tot din aceeași categorie de rețete cu multe legume, îți mai recomandăm pentru data viitoare o rețetă de ghiveci de legume cu orez, gustoasă și sățioasă.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Flori și plante care aduc ghinion puse pe o tăblie de lemn
Timp liber
Flori care aduc ghinion. Nu se țin în casă și nu se pun în buchetele pentru evenimente
Felul în care îți decorezi casa poate spune multe despre personalitatea ta. Obiectele de decor trebuie alese cu mare atenție, la fel și plantele. Specialiștii în Feng Shui susțin că există anumite flori care...
2
O femeie frumoasă care stă într-un lac și ține în mâini luna pentru a ilustra ce impact are Luna Plină în Gemeni pe data de 27 noiembrie 2023
Horoscop
Lună Plină în Gemeni pe 27 noiembrie 2023. Cum sunt afectate zodiile
Luna Plină în Gemeni pe 27 noiembrie 2023 aduce vești bune pentru cei mai mulți nativi din zodiac. Totuși, anumiți nativi vor fi afectați în mod negativ și vor avea de înfruntat unele probleme....
3
Patru turte cu ceapă verde într-o tavă
Rețete
Turte cu ceapă verde, preparate la tigaie. Rețetă de post
Pentru gustări delicioase și consistente sau pentru a înlocui pâinea la micul dejun, îți oferim o rețetă de turte cu ceapă verde la tigaie. Turtele din aluat de pâine, preparate la tigaie sunt una...
4
Două pahare, unul cu apă plată și unul cu apă minerală cu fructe pentru a ilustra cât de sănătoasă este apa plată în comparație cu apa minerală
Sănătate
Cât de sănătoasă este apa minerală în comparație cu apa plată. La ce concluzii au ajuns specialiștii
Specialiștii au dezvăluit cât de sănătoasă este apa minerală în comparație cu apa plată. Dacă și tu te numeri printre iubitorii de apă carbogazoasă, atunci poate ar fi bine să arunci o privire asupra...
5
O prințesă cu coroniță, zodia norocoasă a lunii decembrie 2023, care ține în frâu un ponei într-o pădure înzăpezită
Horoscop
Zodia norocoasă a lunii decembrie 2023. El este nativul care se afirmă pe toate planurile
Zodia norocoasă a lunii decembrie 2023 este reprezentată de Capricorn. Acest nativ va reuși să se afirme cu ușurință pe toate planurile și se va face remarcat în fața celorlalți. Ultima lună din an...
PARTENERI
×