Tiramisu cu fistic. O variantă rafinată și delicioasă a desertului italian

Tiramisu cu fistic este un desert rafinat și aromat, ce combină textura cremoasă și ușoară a mascarpone-ului cu gustul inconfundabil al fisticului. Îți oferim mai jos rețeta, pentru a te bucura și tu de gustul delicios al desertului.

Maria Udrea
Publicat: 6 august 2024, 5:21

Fisticul adaugă o notă deosebită de aromă și culoare, transformând acest desert într-unul spectaculos și memorabil. Pișcoturile îmbibate în cafea conferă o notă subtilă de gust amărui, care echilibrează dulceața cremei. Lichiorul de migdale sau de fistic, dacă este folosit, completează armonios celelalte arome.

Acest tiramisu nu numai că impresionează prin gust, dar și prin aspectul său vibrant, datorat fisticului măcinat, transformând orice ocazie într-un moment special. Este un desert perfect pentru a fi servit la finalul unei mese festive sau pur și simplu pentru a răsfăța familia și prietenii cu o delicatesă deosebită.

Descoperă și varianta desertului italian cu căpșuni, iar mai jos vezi rețeta detaliată a tortului tiramisu, cu adaos de fistic.

Tiramisu cu fistic – Ingrediente

Pentru acest delicios desert nu ai de făcut decât să prepari o cremă pe bază de mascarpone și fistic și un sirop de cafea. Mai ai nevoie și de câteva ingrediente pentru asamblare și decor. Împarte ingredientele în funcție de cele trei elemente, după cum poți urmări mai jos.

Pentru cremă:

  • 250 g mascarpone
  • 250 ml smântână pentru frișcă (minimum 30% grăsime)
  • 100 g zahăr pudră
  • 4 gălbenușuri
  • 200 g pastă de fistic (sau fistic măcinat fin)
  • un praf de sare.

Pentru sirop:

  • 250 ml cafea tare
  • 2 linguri lichior de migdale (Amaretto) sau lichior de fistic
  • 2 linguri de zahăr.

Pentru asamblare:

  • 300 g pișcoturi (savoiardi)
  • 50 g fistic măcinat grosier, pentru decor
  • Pudră de cacao sau ciocolată rasă, pentru decor (opțional).

Rețeta de tiramisu cu fistic – Mod de preparare

Începe cu prepararea cafelei care necesită răcire înainte de a fi folosită. Poți prepara cafeaua după propriul gust. După ce se răcește complet, o aromatizezi cu lichior, tot după propriul gust.

Descoperă și câte lingurițe de cafea se folosesc, la o cană de apă.

Cum prepari crema

Într-un bol mare, amestecă gălbenușurile cu zahărul pudră până când devin cremoase și se deschid la culoare. Adaugă mascarpone și pasta de fistic (sau fisticul măcinat fin) și amestecă bine până la omogenizare.

Dacă nu dorești să le folosești crude, gătește-le cu zahărul pe baie de aburi amestecând continuu timp de 10 minute. Apoi, lasă-le la răcit.

Într-un alt bol, bate smântâna pentru frișcă până când devine consistentă. Încorporează frișca bătută în amestecul de mascarpone cu fistic, amestecând ușor cu o spatulă până se omogenizează.

Cum asamblezi tiramisu cu fistic

Înmoaie rapid fiecare pișcot în siropul de cafea, având grijă să nu se înmoaie prea tare.

Așază un strat de pișcoturi la baza unei tăvi dreptunghiulare (aproximativ 20×30 cm). Întinde jumătate din crema de fistic peste stratul de pișcoturi.

Repetă procesul cu un al doilea strat de pișcoturi înmuiate în sirop, urmat de restul de cremă de fistic. Nivelează suprafața cu o spatulă și acoperă tava cu folie de plastic.

Pune tiramisu la frigider pentru cel puțin 4 ore sau, de preferat, peste noapte, pentru a permite aromelor să se întrepătrundă.

Înainte de servire, presară fistic măcinat grosier deasupra și, dacă dorești, puțină pudră de cacao sau ciocolată rasă.

Taie tiramisu cu fistic în pătrate și servește-l rece.

Dacă mai dorești și alte variante ale desertului, poți încerca și rețeta de tiramisu cu zmeură și cremă cu ciocolată albă.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Sănătate
Ingredientul care te ajută să reduci balonarea. Gospodinele îl folosesc în multe preparate gustoase
Acesta este ingredientul care te ajută să reduci balonarea. Gospodinele îl folosesc în mult preparate gustoase. Experții recomandă folosirea ghimbirului pentru ameliorarea stărilor de greață, însă acest ingredient secret este minuna pentru persoanele care...
2
Timp liber
Ingredientul secret pentru cele mai bune mere coapte. Cum să prepari rapid desertul preferat al toamnei
Acesta este ingredientul secret pentru cele mai bune mere coapte. Desertul tradițional deschide perfect sezonul de toamnă. Te vei bucura de aromele dulci – acrișoare ale merelor. Descoperă mai departe rețeta simplă și rapidă....
3
Rețete
Plăcintă cu prune și aluat fraged. Un desert simplu și ușor
Această plăcintă cu prune și aluat fraged este un desert clasic, simplu și delicios, perfect pentru sezonul prunelor. Acest tip de plăcintă combină dulceața și aroma prunelor coapte cu textura ușoară și crocantă a...
4
Sănătate
Băutura proteică pe care vedetele o folosesc pentru a pierde în greutate. Cum reușesc să aibă un abdomen plat în doar câteva zile
Aceasta este băutura proteică pe care vedetele o folosesc pentru a pierde în greutate. Celebritățile susțin că reușesc să aibă un abdomen plat în doar câteva zile cu ajutorul ei. Victoria Beckham este una...
5
Timp liber
Unde așezi crinul păcii pentru a face cele mai frumoase flori. Locul din casă unde îi merge cel mai bine
Te-ai întrebat vreodată unde așezi crinul păcii pentru a face cele mai frumoase flori? Acest loc din casă promite să prelungească durata de viață a plantei tale. Descoperă și tu unde îi merge cel...
PARTENERI