Tiramisu este un desert tradițional italian, care are la bază pișcoturile Savoiardi însiropate cu cafea. Rețeta clasică se prepară cu cremă de ouă și mascarpone, aromată cu lichior. Însă, pentru cei care nu agreează ouăle crude în compoziție, rețeta se poate adapta, folosind frișcă, ciocolată și nelipsita cremă de brânză, mascarpone.
Urmărește mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu rețeta de tiramisu fără ouă.
Tiramisu cu zmeură și cremă cu ciocolată albă – Ingrediente
- 30 pișcoturi Savoiardi
- 300 ml cafea fiartă și răcită
- 30 ml lichior Amaretto
- 200 gr ciocolată albă
- 200 ml frișcă lichidă
- 500 gr mascarpone
- 1 praf de sare
- 150 gr zmeură proaspătă
- 20 gr pudră de cacao
Tiramisu cu zmeură și cremă cu ciocolată albă – Mod de preparare
Primul pas în procesul de preparare al rețetei de tiramusu constă în a pregăti o cafea după propriul gust. Apoi, cât timp o lași să se răcească, te poți ocupa de prepararea cremei de ciocolată albă.
Rupe ciocolata în bucăți mici și adaug-o într-un vas cu pereți dubli. Pune vasul pe flacăra aragazului setată la intensitate mică. Adaugă în vas frișca lichidă și amestecă intens până când ciocolata este topită și compoziția omogenizată. Lasă amestecul de ciocolată albă și frișcă să se răcească bine.
Cu ajutorul mixerului, procesează compoziția până când capătă cremozitate. Adaugă mascarponele, un praf de sare și o linguriță din lichiorul Amaretto. Amestecă bine toate ingredientele cu ajutorul mixerului, până când obții o cremă compactă și delicioasă.
Dacă dorești o cremă mai dulce, poți adăuga 1-2 linguri de zahăr pudră în timp ce amesteci compoziția cu crema de brânză mascarpone. Pune crema la rece până în momentul asamblării tortului.
Cum asamblezi tortul tiramisu
Când cafeaua s-a răcit, iar crema s-a odihnit la rece, poți să începi asamblarea tortului tiramisu cu zmeură și cremă cu ciocolată albă. Folosește un vas dreptunghiular din sticlă sau unul ceramic pentru a da formă frumoasă tortului.
Amestecă cafeaua răcită cu restul de lichior Amaretto. Așază la baza vasului un rând de pișcoturi trecute pentru o fracțiune de secundă prin cafeaua amestecată cu lichior. Nu este necesar să însiropezi foarte mult pișcoturile. Acestea absorb imediat lichidul, în plus se vor hidrata și de la umiditatea cremei.
Peste primul rând de pișcoturi întinde un strat subțire din crema de ciocolată albă cu frișcă și lichior. Așază din nou un rând de pișcoturi trecute ușor prin cafea, peste stratul de cremă. Repetă procedeul până când se termină ingredientele.
Ultimul strat va fi din cremă. Trece pudra de cacao prin sită deasupra ultimului strat de cremă. Apoi decoresză tortul cu zmeură proaspătă și pune vasul la rece până în momentul serviri.
Porționează frumos deliciosul tort tiramisu cu zmeură și cremă cu ciocolată albă și savurează-l cu poftă alături de cei dragi.