Poți opta pentru a prepara un singur blat de tort, pe care să-l secționezi în 4-5 părți, dar le poți prepara și separat. Rețeta pentru blaturi se prepară asemănător cu rețeta pentru turta dulce la tavă. Totuși, recomandarea noastră este să prepari blaturile separat. Textura turtei dulce este ușor sfărâmicioasă în interior, iar secționând blatul, există riscul să se transforme în firimituri.
Blaturile de turtă dulce sunt ușor umede și foarte aromate, de aceea nu mai necesită însiropare. Se vor hidrata și de la crema adăugată. Descoperă și rețeta de turtă dulce la tavă, simplă și delicioasă.
În rândurile ce urmează îți oferim rețeta detaliată pentru un tort delicios și spectaculos, specific sărbătorilor de iarnă.
Tort cu blaturi de turtă dulce – Ingrediente
Împarte de la început ingredientele pentru fiecare blat de tort, pentru a le prepara separat. Poți coace câte două sau trei blaturi odată, în tăvi cu diametrul de 24 cm.
Ingrediente pentru un blat:
- 1 ou
- 50 gr zahăr
- 150 gr miere
- 750 gr unt cu 82% grăsime
- 100 gr făină
- 10 gr cacao
- 1 lingură de smântână sau iaurt cremos
- 1 vârf de linguriță cu bicarbonat de sodiu
- 1/2 linguriță cu amestec de condimente pentru turtă dulce
- 1 vârf de linguriță cu sare
- 1/4 linguriță cu praf de copt.
Pentru crema:
- 500 gr mascarpone
- 400 gr ciocolată albă
- 500 ml smântână pentru frișcă (35% grăsime)
- 100 gr zahăr pudră cu aromă de vanilie
- un praf de sare.
Pentru decor:
- figurine de turtă dulce
- merișoare confiate.
Tort cu blaturi de turtă dulce – Mod de preparare
Înainte de a începe amestecarea ingredientelor pentru blaturile de turtă dulce, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius. Apoi, pregătește tăvile de copt, în care așezi hârtie pergament. Poți prepara o singură compoziție, apoi o împarți în 4-5 sau în numărul de blaturi pe care dorești să le aibă tortul.
Dacă nu ai preparat figurine de turtă dulce, le poți prepara și pe acestea pentru a folosi din ele la decorarea tortului. Descoperă și rețeta de turtă dulce decorată cu glazură Royal Icing.
Cum prepari blaturi de turtă dulce pentru tort
Separă albușul de gălbenuș în două boluri. Amestecă albușul până când devine spumos, după ce presari un praf de sare peste acesta. În alt bol, amestecă untul moale cu zahărul, până când devine cremos. Încorporează pe rând: gălbenușul, smântâna în care dizolvăm bicarbonatul și mierea amestecată cu amestecul de condimente pentru turtă dulce. Omogenizează bine compoziția după fiecare ingredient adăugat.
Trece prin sită făina amestecată cu praful de copt și pudra de cacao. Adaugă treptat acest amestec în compoziția de mai sus. Încorporează acest amestec în compoziția de mai sus. Adaugă și bezeaua și întinde compoziția în tava tapetată cu hârtie de copt.
Pune tava în cuptor și coace blatul sau blaturile pentru 20-30 de minute la 180 de grade Celsius.
Cum prepari crema pentru tort cu blaturi de turtă dulce
Așază o crăticioară pe flacăra aragazului și pune 300 ml de smântână lichidă în ea, la încălzit. Las-o să se înfierbânte bine și adaugă ciocolata albă în ea. Amestecă intens pentru omogenizare. Lasă compoziția să se răcească, apoi încorporează în ea brânza mascarpone.
Smântâna pentru frișcă rămasă, amestec-o până când capătă consistență. Adaugă zahărul și amestecă intens până când devine fermă. Încorporează frișca în crema de mascarpone cu ciocolată albă, după răcirea acesteia. Nu uita să adaugi și un praf de sare pentru accentuarea gustului.
Întinde crema între blaturile de tort, dar și deasupra tortului și pune-l la frigider pentru cel puțin 8 ore. În acest interval de timp blaturile se vor hidrata și vei putea porționa tortul ușor. Decorează-l apoi cu figurine de turtă dulce.
Tot pentru sărbătorile de iarnă mai poți prepara și rețeta de tort cu blat de nuci și cremă de mascarpone.