Specialiștii în nutriție ne asigură de anumite beneficii ale consumului de ciocolată. Ciocolata are un puternic rol antioxidant, ajută l scăderea nivelului colesterolului și la reducerea riscurilor afecțiunilor cardiovasculare.
Mai multe despre proprietățile ciocolatei puteți afla din articolul despre beneficiile consumului de ciocolată neagră.
Îți prezentăm mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu celor dragi, un spectaculos tort cu multă ciocolată.
Tort cu cremă de ciocolată și aromă de rom – Ingrediente
Pentru blat cu diametrul de 24 cm:
- 8 ouă
- 200 gr zahăr
- 150 gr făină
- 50 gr pudră de cacao
- 1 praf de sare
- 2 lingurițe esență de rom
Pentru sirop:
- 400 ml apă
- 100 gr zahăr
- 2 lingurițe esență de rom
Pentru crema de ciocolată:
- 500 ml smântână pentru frișcă
- 100 gr zahăr pudră
- 400 gr ciocolată cu lapte
- 2 lingurițe esență de rom
Glazură și decor:
- 100 gr ciocolată neagră
- 50 ml smântână pentru frișcă
- 100 gr ciocolată cu lapte
- opțional, fructe
Tort cu cremă de ciocolată și aroma de rom – Mod de preparare
Înainte de a te apuca de prepararea blatului, asigură-te că ai adus toate ingredientele la temperatura camerei. Pentru reușita blatului, este important ca albușurile să nu fie reci.
Cum prepari blat de tort cu cacao
Pornește cuptorul la 180 de grade Celsius. Separă în două boluri, albușurile de gălbenușuri. Presară puțină sare peste albușuri și lasă-le cel puțin 10 minute la temperatura camerei. Amestecă făina cu pudra de cacao și trece-le prin sită, într-un vas.
Introdu mixerul în albușuri și procesează-le până obții o compoziție spumoasă și cristalină. Adaugă, treptat, zahărul și mixează folosind treapta superioară a mixerului până obții o bezea fermă. Știi că bezeaua este fermă atunci când rămâne fixate pe pereții bolului dacă încerci să-l întorci invers.
Îndepărtează mixerul și folosește în continuare o spatula de silicon. Peste bezeaua de albușuri adaugă gălbenușurile și amestecă ușor cu spatula. Folosește mișcări circulare, de jos în sus, pentru a se menține textura compoziției aerată. După ce s-a omogenizat compoziția, adaugă esența de rom, apoi încorporează, lingură cu lingură, amestecul de făină cu pudră de cacao.
Tapetează forma de copt cu hârtie pergament și întinde compoziția pentru blat de tort în ea. Coace blatul de tort cu cacao pentru 30-35 de minute la 180 grade Celsius. Lasă-l să se răcească mai întâi în forma de copt, apoi transferă-l pe un platou.
Cum prepari crema pentru tort cu cremă de ciocolată și aromă de rom
Pune într-un vas, la foc încet, smântâna pentru frișcă împreună cu zahărul. Amestecă pentru a se topi zahărul și lasă smântâna să se încălzească, dar cu atenție să nu atingă punctul de fierbere. Rupe ciocolata în bucăți mici și adaug-o peste smântâna caldă. Îndepărtează vasul de pe foc și amestecă intens până se topește ciocolata și se omogenizează compoziția.
Lasă compoziția de ciocolată să se răcească, apoi o introduci la frigider pentru 30 de minute. După acest interval, introdu mixerul în cremă și proceseaz-o până capătă cremozitate.
Între timp, pregătește și siropul. Pune apa la fiert împreună cu zahărul și amestecă până când acesta se topește. Stinge focul și adaugă esența de rom. Lasă siropul să se răcească.
Cum asamblezi deliciosul Tort cu cremă de ciocolată și aromă de rom
Secționează blatul răcit în trei părți aproximativ egale, așază-le pe trei platouri și însiropează-le cu siropul răcit.
Încercuiește prima parte de blat cu inelul detașabil de la forma de tort. Împarte crema de ciocolată în patru părți aproximativ egale.
Peste prima parte de blat întinde 1/4 din crema de ciocolată. Așază peste cremă a doua parte de blat și din nou întinde peste aceasta a doua parte din crema de ciocolată. Așază și a treia parte de blat și întinde peste aceasta a treia parte de cremă. Dă tortul astfel asamblat la rece pentru 2-3 ore.
După acest interval, îndepărtează inelul circular din jurul tortului, trecând cu lama unui cuțit de jur împrejurul acestuia. Îmbracă tortul pe laterale cu ultima parte de cremă. Folosește o spatula de tort pentru a nivela frumos crema de ciocolată.
Pregătește glazura de ciocolată amăruie
Pune smântâna la încălzit, urmând pașii ca la crema de ciocolată. Când compoziția este omogenă, las-o 3-4 minute să se tempereze, apoi toarn-o deasupra tortului. Înclină platoul cu tort într-o parte și în cealaltă pentru a se întinde glazura uniform și las-o să se prelingă ușor și pe laterale. Va avea un aspect interesant.
Dă din nou tortul la rece până se întărește glazura. Decorează-l cu bucăți de ciocolată, apoi poți să-l porționezi și să-l servești alături de cei dragi.
Poți opta pentru a decora tortul cu diverse fructe, pentru un plus de culoare și de prospețime.
Orice variantă ai alege, tortul va fi extrem de delicios și spectaculos.