Gustul desăvârșit al acestui tort și aspectul elegant sunt date de finețea cremei. Însă, aceasta este completată de textura foilor de nucă, care permit inserția cremei de ciocolată, astfel încât secțiunea de tort să devină uniformă.
Rețeta nu este complicată și nici ingredientele nu sunt complexe. Este un tort preparat cu nuci, alune de pădure, ciocolată și blaturi din albușuri. Foile din bezea se prepară cu nucă amestecată cu alune de pădure, fără adaos de făină. Alunele de pădure le oferă o savoare deosebită. În contrast de culori și gusturi cu acest minunat tort, este tortul Esterhazy, din bucătăria ungurească.
Descoperă mai jos rețeta detaliată pentru prepararea tortului Richard.
Tort Richard – Ingrediente
Rețeta acestui tort se compune doar din două elemente: blaturile de bezea și crema de ciocolată. Opțional, poți adăuga puțină frișcă la decor sau cremă de mascarpone, pentru un aspect mai interesant și un contrast de culori.
Pentru 2 blaturi de 32×43 cm fiecare:
- 8 albușuri
- 1 praf de sare
- 200 gr zahăr
- 1 linguriță extract de vanilie
- Sucul de la 1/2 lămâie
- 150 gr nuci
- 100 gr alune de pădure
- 50 gr pesmet alb.
Pentru cremă:
- 4 ouă
- 200 gr zahăr
- 1 linguriță extract de vanilie
- 1 praf de sare
- 50 gr pudră de cacao
- 400 gr unt moale cu 82% grăsime.
Pentru decor:
- 100 gr frișcă
- 100 gr mascarpone
- alune de pădure.
Rețeta de tort Richard – Mod de preparare
Începe cu prepararea cremei de cacao cu unt, care necesită un timp de fierbere pe baie de aburi și un timp de răcire. Blaturile se prepară într-un timp mai scurt pentru că sunt subțiri.
Poți prepara crema de seara, iar a doua zi doar încorporezi în ea untul moale.
Cum prepari crema de ciocolată
Pune ouăle întregi într-un bol termorezistent și amestecă-le cu zaharul, sarea și vanilia. Trece pudra de cacao prin sită, direct peste ingredientele din bol. Amestecă bine cu un tel, până când aceasta este încorporată în compoziție.
Așază bolul cu compoziția pentru cremă deasupra unei cratițe cu apă fiartă, așezată pe flacăra aragazului. Partea inferioară a bolului nu trebuie să atingă apa din cratiță. Setează flacăra aragazului la intensitate minimă și amestecă bine compoziția din bol, cu un tel, până când crema capătă consistență.
Lasă crema deoparte și pune untul moale în bolul mixerului. Pornește mixerul și amestecă untul până când devine mai cremos. Apoi, adaugă câte puțin din crema de cacao, în timp ce amesteci pentru omogenizare. Lasă crema să se răcească și prepară blaturile.
Cum prepari foile de bezea pentru tort Richard
Pentru reușita blaturilor de bezea, albușurile nu se folosesc foarte reci. Pune albușurile în bolul mixerului, presară sare peste ele și amestecă-le până când devin spumoase. Adaugă treptat zahărul, vanilia și sucul de lămâie, în timp ce amesteci energic până când obții o bezea fermă.
Încorporează ușor în bezea nucile și alunele măcinate și amestecate cu pesmetul. Împarte compoziția în două părți, pe care le întinzi în tăvile de cuptor tapetate cu hârtie de copt.
Coace foile de bezea pentru 15 minute la 180 de grade Celsius, cu funcția de ventilație setată. După coacere, lasă foile de bezea să se răcească, apoi secționează-le în câte patru părți, pe lățime.
Pentru a monta tortul, împarte crema de cacao în 8 părți. Unge foile de bezea cu câte o parte de cremă și suprapune-le uniform. Îmbracă tortul în a opta parte de cremă. Dacă nu ai un platou atât de lung pe care să așezi tortul, secționează tortul în două părți. Astfel vei avea două torturi.
Opțional, pentru a decora deliciosul tort Richard, prepară o cremă de mascarpone cu frișcă. Decorează tortul cu ea în partea superioară. Adaugă și alune de pădure și pune tortul la rece pentru cel puțin 8 ore.
Apoi, îl poți porționa și savura, alături de familie și prieteni.