Dovleacul este un membru al familiei cucurbitaceae și este una dintre sutele de specii de plante numite frecvent tărtăcuțe. Rudele sale includ pepenele verde, dovleceii și castraveții. Dovleacul este hrănitor datorită conținutului de proteine, carbohidrați, carotenoizi, vitamine și minerale.
Tot ce trebuie să știi despre dovleac
Dovleacul poate fi folosit ca ingredient alimentar. Acesta îmbunătățește gustul rețetelor și le oferă acestora un plus de culoare.
Din punct de vedere tehnic, dovleacul este un fruct pentru că provine din partea purtătoare de semințe a unei plante cu flori.
Cu toate acestea, mulți oameni îl tratează ca pe o legumă datorită gustului său savuros. Poate fi consumată atât pulpa consistentă, cât și semințele delicioase.
Dovlecii sunt adesea combinați cu condimente cum ar fi nucșoara și scorțișoara, în special în deserturile de sezon. În lunile de toamnă, dovlecii sunt disponibili peste tot în magazine și la ferme.
De asemenea, dovlecii sunt disponibili pe tot parcursul anului ca piure la conservă. Dovleacul vine în multe forme, dimensiuni, culori și greutăți. Unii dovleci cântăresc mai puține kilograme și sunt mai mult ornamentali decât comestibili.
Beneficiile dovleacului pentru piele
Dovleacul este un aliment bogat în substanțe nutritive benefice pentru sănătatea și hidratarea pielii, inclusiv minerale, fibre, vitamina C, carotenoide și uleiuri esențiale.
Dovleacul conține beta-caroten, care reduce inflamația și poate ajuta la prevenirea cancerului de piele. În plus, beta-carotenul din dovleac poate ajuta la încetinirea procesului de îmbătrânire.
Cercetările au arătat că uleiul de dovleac este un remediu minunat pentru eczeme.
Dovleacul poate ajuta la pierderea în greutate
Dovleacul este sărac în calorii și bogat în fibre, ceea ce poate ajuta la pierderea în greutate. Fibrele pot ajuta la menținerea senzației de sațietate și poate reduce semnificativ apetitul.
Consumul de fibre încurajează, de asemenea, mișcările intestinale regulate. Totodată, fibrele ajută la reducerea nivelului de zahăr din sânge și al colesterolului.
Dovleacul poate proteja organismul de daunele oxidative
Culoarea portocalie îndrăzneață a unui dovleac copt înseamnă că este plin de beta-caroten, un antioxidant puternic. Antioxidanții protejează organismul de radicalii liberi care provoacă leziuni celulelor. În timp, daunele pot duce la boli precum cancerul și demența.
Antioxidanții neutralizează radicalii liberi și îi împiedică să dăuneze celulelor. Dacă celulele tumorale încep să se formeze, beta-carotenul poate împiedica creșterea lor.
Beta-carotenul determină, de asemenea, organismul să elibereze celule care pot ataca celulele canceroase.
Consumul de dovleac poate să îmbunătățească vederea
În timp ce beta-carotenul protejează celulele de radicali liberi, corpul tău transformă acest nutrient în vitamina A.
Organismul folosește vitamina A pentru a produce o proteină necesară pentru ca ochii tăi să funcționeze corect.
Vitamina A sprijină și alte părți ale ochiului, cum ar fi corneea, care concentrează lumina pentru a putea vedea clar. Totodată, vitamina A este necesară pentru sănătatea pielii și a rinichilor.
Dovleacul susține sănătatea inimii
Specialiștii de la Healthline sugerează că dovleacul este recomandat ca parte a unei diete sănătoase pentru inimă.
Dovleacul oferă o listă lungă de nutrienți precum vitamina A, B1, B6, C, acid folic și manganul. Dovleacul oferă calciu, potasiu și magneziu, care te poate ajuta să îmbunătățești sănătatea inimii.
Consumul de dovleac poate crește imunitatea
Dovleacul conține nutrienți care promovează imunitatea organismului. Dovleacul este bogat în vitaminele A, E și C, acizi grași omega-3, zinc, seleniu, fier și magneziu.
Consumul de dovleac poate ajuta la gestionarea bolilor legate de sistemul imunitar și poate reduce frecvența cu care te îmbolnăvești.
La ce să fii atentă atunci când consumi dovleac
Deși dovleacul este de obicei sigur pentru consum, este adesea combinat cu ingrediente bogate în zahăr și grăsimi.
Când cumepri conserve de dovleac, verifică foarte bine eticheta pentru a te asigura că nu are adaos de zahăr sau sare.
Plăcintele cu dovleac, rulourile și latte—urile cu condimente sunt de obicei încărcate cu zahăr, așa că păstreze aceste deserturi pentru ocazii speciale. Semințele de dovleac sunt sigure pentru consum și pot avea o mulțime de beneficii pentru organism.
Semințele de dovleac ar trebui consumate fără coajă. Consumul semințelor cu coajă ar putea provoca probleme digestive, spun specialiștii.
De asemenea, dacă te confrunți cu probleme digestive este recomandat să eviți consumul de dovleac.