Usturoiul se poate integra foarte ușor în foarte multe preparate. Având în vedere cât de des este folosit, am putea spune că este esențial să știi cum să păstrezi usturoiul corect.
Trucul care te ajută să păstrezi usturoiul pentru o perioadă lungă de timp fără să încolțească
Indiferent dacă ai o căpățână de usturoi necurățat sau căței individuali, este important să păstrezi usturoiul în mod corespunzător pentru a obține un gust maxim atunci când vine vrei să-l integrezi în preparate.
Chiar dacă atunci când folosești usturoi încolțit acesta nu prezintă riscuri pentru sănătate, aroma lui nu este la fel de intensă ca a celui păstrat corect.
După ce înveți cum să păstrezi usturoiul proaspăt, îl poți folosi în rețete precum paste cu sos de roșii și smântână sau pui la tigaie cu usturoi. Poți încerca și cartofii prăjiți cu usturoi și parmezan. Oricum ai prefera să-l folosești, iată cum să îți păstrezi corect usturoiul.
Cum să păstrezi corect o căpățână de usturoi necurățată
Dacă ai o căpățână de usturoi, depozitarea ei nu se face în frigider. Va începe să încolțească în câteva zile. Păstrează-l într-un loc răcoros, cu o temperatură între 15 și 18 grade Celsius, cu lumină difuză și circulație a aerului.
Dacă alegi să-l pui într-un recipient etanș, ai șanse mari să înceapă să putrezească. Nici pungile din plastic nu sunt o opțiune bună. Aceștia vor capta umezeala, ceea ce va accelera putrezirea usturoiului. În schimb, poți folosi ambalaje din hârtie. Dacă este păstrat corect, o căpățână de usturoi rămâne intactă până la șase luni.
Cum să păstrezi corect cățeii necurățați de usturoi
Odată ce desparți cățeii de usturoi din căpățână, durata până la încolțire începe să scadă. Cățeii de usturoi necurățați pot rezista între două și trei săptămâni, în funcție de cât de proaspăt era usturoiul când l-ai cumpărat. Păstrează-le la fel ca pe căpățâna de usturoi, în pungi din hârtie.
Cum să păstrezi corect cățeii curățati de usturoi
Cățeii de usturoi curățati trebuie folosiți cât mai repede posibil sau păstrați la frigider pentru aproximativ o săptămână sau mai puțin. În cazul lor e indicat să-i depozitezi într-un recipient etanș pentru a preveni mirosul puternic de usturoi în frigider. Poți face același lucru și cu usturoiul deja tocat.
Usturoiul și-a câștigat popularitatea nu numai pentru aroma pe care o dă preparatelor, ci și pentru numeroasele beneficii pentru sănătate. Este unul dintre cele mai cunoscute ingrediente din întreaga lume și apreciat pentru toate proprietățile pe care le are.
Usturoiul este cel mai adesea folosit pentru combaterea infecțiilor. Este considerat un antibiotic natural datorită proprietăților sale antibacteriene date de alicină. E destul de eficient în tratarea infecțiilor bacteriene, pentru că ajută la distrugerea agenților patogeni.
De asemenea, consumul unor preparate medicale pe bază de usturoi pot inhiba înmulțirea virusurilor și pot stimula sistemul imunitar să lupte contra lor.