Acest desert mic, dar rafinat, este dovada că simplitatea ingredientelor și o execuție atentă pot duce la un rezultat memorabil. Sunt perfecte pentru a impresiona invitații sau pentru a-ți satisface pofta de dulce în momentele speciale. Pot fi savurate alături de o cafea bună sau, de ce nu, alături de un coniac.
Tot din categoria acestor deserturi mici și delicate îți mai recomandăm să încerci rețeta de praline din ciocolată cu alune de pădure și marțipan. Mai jos, îți oferim rețeta trufelor de ciocolată, detaliată pas cu pas.
Trufe de ciocolată cu coniac – Ingrediente
- 200 g ciocolată neagră (minim 70% cacao)
- 100 ml smântână lichidă pentru frișcă (minim 30% grăsime)
- 30 g unt (la temperatura camerei)
- 2-3 linguri coniac de calitate
- 1 linguriță extract de vanilie (opțional)
- cacao pudră pentru tăvălit.
Rețeta trufelor de ciocolată cu coniac – Mod de preparare
Vei începe cu prepararea compoziției de ciocolată. Rupe ciocolata în bucăți mici și pune-o într-un bol termorezistent.
Într-o crăticioară așezată pe flacăra aragazului, aprinsă la intensitate medie încălzește smântâna lichidă până aproape de punctul de fierbere (fără să clocotească). Toarn-o peste ciocolată. Lasă ingredientele să stea 2-3 minute, apoi amestecă-le ușor cu o spatulă sau tel mic, până când ciocolata se topește complet și compoziția devine lucioasă.
Adaugă untul în compoziție și amestecă până la omogenizare. Untul conferă o textură fină și cremoasă trufelor.
Încorporează coniacul și, dacă dorești, extractul de vanilie. Gustă pentru a ajusta intensitatea aromelor, dar nu exagera cu coniacul pentru a nu copleși gustul ciocolatei.
Acoperă bolul cu folie alimentară și lasă compoziția să se răcească la temperatura camerei, apoi pune-o la frigider pentru cel puțin 2 ore, până devine fermă, dar ușor modelabilă.
Descoperă și o rețetă de bomboane de cocos cu ciocolată, din doar trei ingrediente.
Cum formezi delicioasele trufe de ciocolată cu coniac
Scoate compoziția din frigider și las-o 5-10 minute să se înmoaie ușor la temperatura camerei.
Folosind o linguriță sau o lingură pentru înghețată mică, ia porții din compoziție și modelează-le în formă de biluțe cu palmele (poți purta mănuși pentru a evita topirea prea rapidă).
Tăvălește fiecare biluță prin pudra de cacao, acoperindu-le uniform. Opțional, poți tăvăli trufele și în nucă de cocos rasă, fistic măcinat, alune de pădure prăjite și tocate sau chiar fulgi de ciocolată. Din compoziția respectivă ies aproximativ 20-25 de trufe.
Așază trufele pe o tavă sau într-o cutie tapetată cu hârtie de copt și păstrează-le la frigider până în momentul servirii.
Pentru a le servi elegant aranjează trufele într-o cutie frumoasă sau pe un platou decorat cu frunze de mentă. Pudrează-le ușor cu cacao suplimentar, chiar înainte de servire.
Servirea alături de un espresso tare sau un pahar de coniac va amplifica aromele bogate ale desertului.
Dacă dorești să prepari astfel de deserturi simple și ușoară, îți mai recomandăm rețeta de praline Tiramisu. Este o rețetă de bomboane cu aromă de cafea și lichior