Uleiul de măsline este unul dintre cele mai apreciate alimente datorită calităților sale excepționale în promovarea sănătății.
Este un element de bază nutrițional al dietei mediteraneene, despre care s-a demonstrat în zeci de studii că poate contribui la longevitate, având numeroase beneficii pentru sănătatea cardiovasculară. Dar poate ajuta și la slăbit? Iată ce spun specialiștii consacrați în domeniul nutriției, notează Womansworld.
Uleiul de măsline, un aliat al slăbitului
„Luați doar două linguri de ulei de măsline în fiecare dimineață”, sugerează experta în nutriție Maria Loi, îndemnând angajații restaurantului său din New York să testeze acest truc simplu provenit din Grecia, țara ei natală.
„Am vrut să le întăresc imunitatea în timpul pandemiei”, explică Loi, care le-a oferit și trei mese mediteraneene gratuite pe zi angajaților săi.
„Au pierdut până la 20 de kilograme pe parcusul unui an, au renunțat la medicamentele prescrise și au reușit chiar să inverseze diabetul de tip 2, o boală cronică gravă. Oamenii erau fost sceptici, până când au văzut rezultatele”, spune ea.
Ajută la prevenirea pariției problemelor de sănătate
Studiile arată că un consum regulat de ulei de măsline poate ajuta la reducerea bacteriilor care generează boli, la stimularea creșterii bacteriilor protectoare, precum și la creșterea producției de acizi grași cu lanț scurt (SCFA).
Dietele bogate în ulei de măsline ar putea crește nivelurile de bacterii lactice benefice (LAB). Ajută la modificarea raportului de bacterii intestinale într-un mod care protejează împotriva cancerului de colon.
Accelerează slăbitul la femei
Uleiul de măsline este format din 55% până la 83% acid oleic, un acid gras care funcționează ca un supresor marcant al poftei de mâncare. Un studiu al Universității Brown arată că femeile care urmează o dietă bogată în ulei de măsline pot consuma mai multe calorii pe zi, dar pot pierde semnificativ mai multe kilograme decât femeile cu o dietă tradițională săracă în grăsimi. .
Ajută la slăbit când e inclus în dieta mediteraneană
Studiile sugerează că atât acidul oleic, cât și polifenolii din uleiul de măsline îmbunătățesc sănătatea. Blocarea absorbției grăsimilor, accelerarea metabolismului și calmarea inflamației interne sunt doar câteva atuuri ale acestuia.
„Grăsimile din uleiul de măsline sunt foarte sănătoase. Ele pot ajuta în cazul rezistențeu la insulină, fiind bogate în antioxidanți”, adaugă Melina Jampolis, expertă în nutriție. Pentru pierderea în greutate, ea recomandă una până la 2 linguri pe zi, ca parte a unei diete mediteraneene sănătoase.
Există și alte dovezi ale rolului benefic al uleiului de măsline.
Cercetătorii europeni au descoperit că, în timp ce alte uleiuri au avut un efect nul, două linguri de ulei de măsline pe zi modifică membranele celulare într-un mod care poate îmbunătăți semnificativ controlul zahărului din sânge.
Un control mai bun al zahărului din sânge duce la un depozit mai mic de grăsimi, în special pe abdomen.
Ce este uleiul de măsline, un superaliment prietenos cu sănătatea
Uleiul de măsline este lichidul obținut prin presarea fructelor măslinului. Istoria sa începe acum 6.000 de ani, având originile în Orientul Mijlociu, înainte de a se răspândi în Marea Mediterană, unde a devenit o parte cheie a dietei mediteraneene.
Uleiul de măsline conține compuși antiinflamatori și antioxidanți, cum ar fi polifenolii, care ajută la protejarea împotriva aterosclerozei. Compușii săi susțin reducerea stresului oxidativ, îmbunătățesc funcția vaselor de sânge și scade producția de molecule inflamatorii, care joacă un rol cheie în apariția aterosclerozei.
Ulei de măsline extravirgin
Uleiul de măsline extravirgin este derivat din presarea inițială a măslinelor. Se poate lăuda cu un conținut minim de acid și are în general un preț mai mare.
Se remarcă prin nuanța de un verde vibrant și aroma robustă de măsline, fiind o alegere excelentă ca bază pentru dressingul salatelor.
Ulei de măsline virgin
Uleiul de măsline virgin este, la rândul lui, o opțiune viabilă. Este o versiune nerafinată a uleiului de măsline obținut prin metoda de presare la rece și este inferior calitativ acestuia.
Deși are un punct de fum mai mic, ceea ce îl face nepotrivit pentru gătit la temperaturi înalte, se potrivește pentru preparate la căldură scăzută.
Ulei de măsline light
Uleiul de măsline light este supus unei rafinări suplimentare pentru a elimina toată culoarea și aroma. E important de reținut că termenul „light” se referă doar la aspectul și gustul său, nu la conținutul caloric. Uleiul de măsline ușor conține la fel de multe calorii ca și celelalte tipuri de ulei de măsline. Reduce riscul bolilor cardiace și îmbunătățește tensiunea arterială.