Zacusca a devenit cea mai apreciată conservă de legume din bucătăria românească. Există o multitudine de rețete de zacuscă. Ingredientele de bază sunt vinetele coapte și ardeii copți, însă importantă este proporția cantităților dintre acestea.
În rețeta clasică din caietul îngălbenit de vreme al bunicii, proporția era de 4:3:2:1, ingredientele fiind: vinete, ardei, ceapă și roșii. Respectând aceste proporții, obții gustul optim al rețetei de zacuscă. Dar pe lângă aceste ingrediente principale, mai poți adăuga și altele, pe care ți le oferim mai jos împreună cu modul de preparare al rețetei.
Zacuscă de vinete cu ardei copți – Ingrediente
- 4 kg de vinete coapte
- 3 kg de ardei gras și capia copți
- 2 kg de ceapă tocată
- 1 kg de roșii tocate
- 250 ml ulei de floarea soarelui
- 1 lingură de sare
- 1 linguriță de piper
- 2 foi de dafin
- 2-3 lingurițe de zahăr.
Rețetă de zacuscă de vinete cu ardei copți – Mod de preparare
Începe cu pregătirea vinetelor și ardeilor. Spală bine vinetele, șterge-le și așază-le în tăvi de cuptor. Pune-le la copt pentru aproximativ 40 de minute, la temperatura de 200 de grade Celsius.
Spală ardeii, șterge-i și procedează cu ei în același mod ca în cazul vinetelor. După coacere, scoate tăvile din cuptor, presară sare atât peste vinete, cât și peste ardei și acoperă-le cu folie de prospețime. Lasă-le așa 10-15 minute, pentru a le putea decoji cu ușurință.
Curăță vinetele și ardeii umezindu-ți mâinile cu apă rece. Nu curăța legumele introducându-le sub jet de apă rece, pentru a nu risipi sucul gustos al acestora.
După curățare, pune vinetele și ardeii la scurs în site separate. Apoi, toacă mărunt atât vinetele, cât și ardeii.
Pregătește și celelalte ingrediente necesare pentru a prepara zacuscă de vinete cu ardei copți. Spală roșiile, opărește-le în apă fiartă cu puțină sare, apoi decojește-le și toacă-le mărunt. Curăță ceapa și toac-o mărunt. Când ai toate aceste ingrediente pregătite, poți începe prepararea lor.
Cum prepari zacusca de vinete
Așază o cratiță încăpătoare pe flacăra aragazului și pune uleiul în ea. Lasă-l să se înfierbânte și adaugă ceapa. Călește ușor ceapa, amestecând continuu în ea să nu se ardă. Nu o căli în exces, ci doar până când se pătrunde ușor. Adaugă puțin din sucul ardeilor copți și continuă să fierbi ceapa până când este bine pătrunsă. Astfel, nu vei mai obține acel gust de ceapă prăjită care nu este sănătos.
Adaugă roșiile tocate peste ceapă și lasă sosul de roșii cu ceapă să fiarbă, până când se reduce consistent. Adaugă și puțină sare, piper, foile de dafin și 1-2 lingurițe de zahăr. Zahărul este important pentru a regla aciditatea roșiilor.
Când sosul este bine fiert, poți adăuga vinetele tocate și ardeii tocați. Amestecă bine toate aceste ingrediente pentru a se omogeniza în cratiță.
Îndepărtează foile de dafin pentru a nu deveni amare. Mai adaugă puțină sare și piper și pune cratița cu zacuscă de vinete cu ardei copți șa cuptor, la 175 de grade Celsius. Setează timpul pentru 45 de minute. Pe parcurs, mai amestecă în zacuscă să nu se prindă de pereții cratiței, pe margini. Gustă zacusca și mai potrivește-i gustul cu sare, piper și zahăr.
Pune zacusca fierbinte în borcane sterilizate. Închide borcanele cu capacele din dotare și lasă-le în cuptorul cald, cu focul stins, până când se răcesc.
Vezi mai multe imagini cu zacusca în GALERIA FOTO!
Te vei bucura de gustul delicios al zacustei în sezonul rece, dar mai ales în perioadele de post. Și dacă ai dat star preparării conservelor pentru iarnă îți mai recomandăm și o rețetă de tocăniță de roșii cu ardei.