Zacuscă de vinete cu ardei copți

Chiar dacă ai o rețetă proprie de zacuscă, îți recomandăm să încerci și rețeta noastră de zacuscă de vinete cu ardei copți. Este simplă, rapidă și ușoară și are un gust deosebit datorită proporției de legume coapte.

Maria Udrea
Publicat: 11 august 2022, 6:42

Zacusca a devenit cea mai apreciată conservă de legume din bucătăria românească. Există o multitudine de rețete de zacuscă. Ingredientele de bază sunt vinetele coapte și ardeii copți, însă importantă este proporția cantităților dintre acestea.

În rețeta clasică din caietul îngălbenit de vreme al bunicii, proporția era de 4:3:2:1, ingredientele fiind: vinete, ardei, ceapă și roșii. Respectând aceste proporții, obții gustul optim al rețetei de zacuscă. Dar pe lângă aceste ingrediente principale, mai poți adăuga și altele, pe care ți le oferim mai jos împreună cu modul de preparare al rețetei.

Zacuscă de vinete cu ardei copți – Ingrediente

  • 4 kg de vinete coapte
  • 3 kg de ardei gras și capia copți
  • 2 kg de ceapă tocată
  • 1 kg de roșii tocate
  • 250 ml ulei de floarea soarelui
  • 1 lingură de sare
  • 1 linguriță de piper
  • 2 foi de dafin
  • 2-3 lingurițe de zahăr.

Rețetă de zacuscă de vinete cu ardei copți – Mod de preparare

Începe cu pregătirea vinetelor și ardeilor. Spală bine vinetele, șterge-le și așază-le în tăvi de cuptor. Pune-le la copt pentru aproximativ 40 de minute, la temperatura de 200 de grade Celsius.

Spală ardeii, șterge-i și procedează cu ei în același mod ca în cazul vinetelor. După coacere, scoate tăvile din cuptor, presară sare atât peste vinete, cât și peste ardei și acoperă-le cu folie de prospețime. Lasă-le așa 10-15 minute, pentru a le putea decoji cu ușurință.

Curăță vinetele și ardeii umezindu-ți mâinile cu apă rece. Nu curăța legumele introducându-le sub jet de apă rece, pentru a nu risipi sucul gustos al acestora.

După curățare, pune vinetele și ardeii la scurs în site separate. Apoi, toacă mărunt atât vinetele, cât și ardeii.

Pregătește și celelalte ingrediente necesare pentru a prepara zacuscă de vinete cu ardei copți. Spală roșiile, opărește-le în apă fiartă cu puțină sare, apoi decojește-le și toacă-le mărunt. Curăță ceapa și toac-o mărunt. Când ai toate aceste ingrediente pregătite, poți începe prepararea lor.

Cum prepari zacusca de vinete

Așază o cratiță încăpătoare pe flacăra aragazului și pune uleiul în ea. Lasă-l să se înfierbânte și adaugă ceapa. Călește ușor ceapa, amestecând continuu în ea să nu se ardă. Nu o căli în exces, ci doar până când se pătrunde ușor. Adaugă puțin din sucul ardeilor copți și continuă să fierbi ceapa până când este bine pătrunsă. Astfel, nu vei mai obține acel gust de ceapă prăjită care nu este sănătos.

Adaugă roșiile tocate peste ceapă și lasă sosul de roșii cu ceapă să fiarbă, până când se reduce consistent. Adaugă și puțină sare, piper, foile de dafin și 1-2 lingurițe de zahăr. Zahărul este important pentru a regla aciditatea roșiilor.

Când sosul este bine fiert, poți adăuga vinetele tocate și ardeii tocați. Amestecă bine toate aceste ingrediente pentru a se omogeniza în cratiță.

Îndepărtează foile de dafin pentru a nu deveni amare. Mai adaugă puțină sare și piper și pune cratița cu zacuscă de vinete cu ardei copți șa cuptor, la 175 de grade Celsius. Setează timpul pentru 45 de minute. Pe parcurs, mai amestecă în zacuscă să nu se prindă de pereții cratiței, pe margini. Gustă zacusca și mai potrivește-i gustul cu sare, piper și zahăr.

Pune zacusca fierbinte în borcane sterilizate. Închide borcanele cu capacele din dotare și lasă-le în cuptorul cald, cu focul stins, până când se răcesc.

Vezi mai multe imagini cu zacusca în GALERIA FOTO!

Borcanele cu zacuscă se lasă în cuptorul cald până când se răcesc / Rețetefeldefel.ro

Te vei bucura de gustul delicios al zacustei în sezonul rece, dar mai ales în perioadele de post. Și dacă ai dat star preparării conservelor pentru iarnă îți mai recomandăm și o rețetă de tocăniță de roșii cu ardei.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Rețete
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
Dacă ești în căutare de rețete culinare tradiționale pentru masa de Paște, îți oferim drept inspirație și rețeta de friptură de miel cu vin și usturoi. Este simplă, rapidă și ușoară. Friptura de miel...
2
Timp liber
Cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Trucuri ca să iasă perfecte
Paștele se apropie și gospodinele își doresc să pună pe masă cele mai bune preparate. Descoperă cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Mai jos găsești câteva trucuri ca...
3
Horoscop
3 zodii au noroc în dragoste până pe 7 mai 2024. Luna aceasta promite sentimente intense
Luna mai 2024 ne aduce atât de mult noroc în dragoste încât s-ar putea să fim fericiți toată luna. Anumiți nativi sunt îndrăgostiți și pot ajunge să facă pasul cel mare. Ai mai jos...
4
Timp liber
Ouă vopsite cu șervețele. Cum poți avea cele mai frumoase modele
În mod tradițional, ouăle de Paște se vopsesc în Joia Mare. Creștinii ortodocși obișnuiesc să înroșească ouăle de Paște sau să le ofere diferite modele spectaculoase. Îți oferim în cele ce urmează o nouă...
5
Horoscop lunar
Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024. Taurii au noroc în relațiile de iubire
Specialiștii în astrologie au pregătit surprize de proporții pentru nativii din zodiac. Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024 vine cu unele transformări pe plan sentimental. Descoperă ce se potrivește pentru tine în funcție de...
PARTENERI