Zahărul este una dintre cele mai dulci plăceri ale vieții, dar consumul în exces poate duce la consecințe ascunse asupra sănătății. În timp ce un răsfăț ocazional este perfect, consumul regulat de prea mult zahăr te poate pune într-o situație complicată.
Zahărul în exces
Pentru a înțelege impactul zahărului asupra sănătății tale, este important să definești ceea ce înseamnă de fapt „prea mult”.
Asociația Americană a Inimii recomandă femeilor să-și limiteze aportul zilnic de zahăr adăugat la cel mult 25 de grame, aproximativ 6 lingurițe. Bărbații ar trebui să consume 37,5 de grame de zahăr, aproximativ 9 lingurițe.
Consumul peste această limită nu va avea efecte secundare, dacă se întâmplă ocazional. Totuși, dacă se depășește această limită în mod constant, atunci poate apărea inflamația cronică, bolile de inimă, diabetul de tip 2 și perturbarea microbiomului intestinal.
Este important să fii atentă la aportul de zahăr și să încerci să limitezi consumul de zaharuri adăugate în dieta ta.
Corpul tău oferă adesea semne de avertizare atunci când consumi prea mult zahăr, permițându-ți să faci ajustări înainte să apară problemele de sănătate.
Ți-e poftă constant de zahăr
Dacă îți dorești în mod constant alimente sau băuturi dulci, poate fi un semn că ai făcut în exces de zahăr. Aportul mare de zahăr poate duce la un ciclu de pofte și consum excesiv din cauza creșterilor și blocărilor de zahăr din sânge.
Acest ciclu se întâmplă din cauza consumului de alimente bogate în zahăr, dar lipsite de nutrienți, încetinesc digestia.
Nivelurile tale de energie fluctuează
Vorbind despre scăderea glicemiei, un alt simptom pe care îl poți avea atunci când consumi prea mult zahăr.
O dietă bogată în zahăr poate duce la vârfuri de energie și căderi bruște, iar dacă întâmpini fluctuații frecvente de energie, s-ar putea să te simți hiperactivă, iar apoi brusc să fii obosită.
Pentru a combate aceste fluctuații încearcă să ai mese echilibrate și să limitezi consumul de zahăr.
Este posibil să ai probleme de sănătate
Zahărul contribuie la apariția cariilor dentare. Când bacteriile bucale metabolizează zahărul, ele produc un acid care slăbește smalțul dinților, ducând la apariția cariilor.
Totodată, consumul în exces de zahăr poate duce la apariția kilogramelor în plus. Excesul de zahăr perturbă metabolismul. Acesta poate deteriora ecosistemul microbiomului nostrum intestinal, care reglează nivelul glucozei din sânge și al insulinei.
Cu alte cuvinte, cu cât mănânci mai mult zahăr, cu atât corpul tău crede că are nevoie de mai mult. Tot acest proces îți va crește pofta de mâncare. În plus, aliment cu zahăr conțin calorii goale, ceea ce înseamnă că oferă energie, dar sunt lipsite de nutrienți esențiali. Produsele cu adaos de zahăr au mai multe calorii Ia o calitate mai scăzută a nutrienților.
Totodată, consumul în exces de zahăr poate duce la durere și rigiditate cronică. Acest lucru se datorează inflamației pe care zahărul o provoacă în organism. Zahărul este un ingredient extrem de inflamator, arată specialiști.