Iată câteva recomandări ale specialiștilor și chirurgilor ortopezi legate de alimentele pe care trebuie să le evităm dacă dorim să scădem riscul de osteoporoză, arată Huffington Post.
3 alimente și băuturi care afectează sănătatea oaselor
Dr. Liz Matzkin atrage atenție că un consum de alcool poate provoca, chiar și în cantități mici, probleme sănătății oaselor.
„Un consum crescut de alcool poate altera abilitatea corpului de a absorbi nutrienți importanți, benefici pentru sănătatea osoasă, precum calciu, vitamina D și magneziu”, explică medicul.
De asemenea, hormonii au un rol important în menținerea unor oase puternice. Hormonii încetinesc ciclul de remodelare a osului și perturbă nivelurile hormonale, potrivit asistentei medicale Angelina Waller de la Advanced Orthopedics din Denver.
Mai ales cei care se confruntă cu probleme osoase, trebuie să fie foarte vigilenți cu consumul de alcool. Dr. Matzkin recomandă să nu se depășească o băutură alcoolică pe zi.
Cafeina
Din păcate, iubitorii de cafea trebuie să fie precauți. Cafeina nu aduce defel beneficii oaselor. Și nu numai cafeaua. Treceți pe listă băuturile energizante, băuturile carbogazoase, ceaiul și suplimentele. De fapt, orice produs care conține cofeină.
Ca și în cazul alcoolului, nu se impune abstinența, ci moderația.
„Cafeina s-a demonstrat că accentuează pierderea calciului și scade rata sa de absorbție. În ambele cazuri influența e negativă în ceea ce privește sănătatea oaselor“, adaugă dr. Matzkin. Aceasta recomandă în schimb ca opțiuni viabile cafeaua decofeinizată sau ceaiul, sau și mai bine, un pahar mare de apă.
Food and Drug Administration recomandă maxim 400 de miligrame de cafeină zilnic. Vitamina D, foarte eficientă în construcția osului, este de asemenea afectată de cafeină. Aceasta poate interfera cu absorbția vitaminei D. Cafeina produce scăderea absorbției de calciu și crește pierderea de calciu în urină.
Băuturile garbogazoase sunt o adevărată capcană pentru oase.
„Băuturile carbogazoase conțin zaharuri și pot conține, de asemenea, acid fosforic și cafeină”, completează dr. Matzkin. Consumate în cantități însemnate, consecințele negative asupra sănătății oaselor sunt certe.
Tărâțele de grâu
Teoretic, tărâțele de grâu sunt sănătoase, însă specialiștii avertizează că pot avea un efect negativ asupra oaselor. „Au niveluri crescute de acid fitic, care poate impacta negativ absorbția calciului”, adaugă dr. Matzkin.
Din fericire, poți opta pentru fulgi de ovăz, care nu conțin niveluri ridicate de acid fitic, un antinutrient de origine vegetală. Fasolea, spanacul și sfecla pot conține, în egală măsură, antinutrienți care pot scădea absorbția de calciu.
Însă dacă se lasă la înmuiat boabele uscate de fasole sau se optează pentru gătirea spanacului și a sfeclei, impactul se diminuează, datorită conținutului lor de oxalați.
Dacă totuși nu poți renunța la tărâțele de grîu, le poți lăsa la înmuiat, germinat sau fermentat. Au o mulțime de beneficii pentru sănătate, deci nu e nevoie să le elimini complet din dieta ta, ci doar să le consumi moderat.
Sarea
În general consumul mare de sare este asociat mai degrabă cu riscul de hipertensiune decât cu cel de pierdere osoasă. Însă persoanele vârstnice și cele cu probleme legate de oase trebuie să fie precaute la consumul de sare.
„Mare atenție la sarea care se poate ascunde în cărnuri, snackuri și alimente procesate ca mezelurile. Consumul excesiv de sare (peste 2.300 de miligrame zilnic) poate duce la pierderea calciului”, punctează dr. Matzkin.
Potrivit unui studiu din 2018 realizat de Journal of the American College of Nutrition, consumul excesiv de sare crește semnificativ riscul de osteoporoză. De menționat că 2.300 de miligrame zilnic echivalează cu o linguriță de sare de masă, conform Food and Drug Administration.