Transpirația reprezintă o modalitate importantă prin care corpul uman face față temperaturilor mari. Însă, în același timp, procesul acesta este destul de neplăcut.
9 metode eficiente ca să nu mai transpiri excesiv
Transpirația excesivă, cunoscută și sub numele de „hiperhidroză” este o afecțiune și reprezintă, de fapt, o consecință a creșterii secreției glandelor sudoripare. Mulți dintre oamenii care se confruntă cu ea au mărturisit că, pentru ei, este o problemă reală și extrem de neplăcută.
În rândurile de mai jos, găsești 9 metode eficiente ca să nu mai transpiri excesiv. Toate tehnicile funcționează în lupta împotriva transpirației excesive, au spus experții.
Folosește deodoran înainte să te pui la somn
Antiperspirantele funcționează prin blocarea canalelor sudoripare, astfel încât transpirația nu mai poate ajunge la suprafața pielii noastre. Evident, transpirația continuă să fie produsă de glandă, dar ea nu poate ajunge la suprafață.
Deodorantele nu previn transpirația, ci doar elimină mirosul neplăcut produs de bacterii atunci când transpirăm. Uneori, antiperspirantele conțin deodorant. Cele mai multe antiperspirante care există în farmacii sunt conțin săruri metalice numite „clorură de aluminiu”. Antiperspirantele sau antihidroticele obișnuite au un efect de reducere a transpirației de aproximativ 20 până la 60%.
Poartă haine care îți lasă pielea să respire
Una dintre cele mai eficiente metode pentru a preveni transpirația excesivă este reprezentată de purtarea hainelor confecționate din materiale care îți lasă pielea să respire. De asemenea, este important să porți articole vestimentare care au culori deschise, pentru că ele nu vor atrage razele soarelui. Hainele albe sunt cele mai recomandate.
Află ce recomandări au făcut specialiștii pentru a face față transpirației de sub sâni.
Evită anumite feluri de mâncare
Potrivit specialiștilor, dacă îți dorești să nu transpiri, stai departe de mâncărurile picante. Organismul uman reacționează la ingredientele picante la fel ca atunci când sunt prea multe grade Celsius în termometre.
Nici cafeina nu este recomandată, pentru că stimulează glandele suprarenale. Astfel, ea provoacă transpirația palmelor, a picioarelor și a axilelor, au scris jurnaliștii de la Healthline.
Petrece timp în spații în care este un aer răcoros
Nu mai este un secret pentru nimeni că nu transpiri în spațiile în care există aer condiționat. În plus, s-a dovedit că angajații care lucrează în locuri în care aerul nu este unul răcoros, productivitatea lor scade considerabil.
Tratamente medicale
În cazul în care simți că transpiri în exces, poți să ceri sfatului unui medic pentru a afla dacă suferi sau nu de hiperhidroză, potrivit Webmd. Dacă vei primi acest diagnostic delicat, există 5 metode bune care te pot ajuta să ai o viață fără să fii stresată că ai putea să fii pusă în situații neplăcute din cauza transpirației excesive:
- Folosirea unor medicamente anticolinergice, doar la recomandarea unui doctor – ele opresc funcționarea acetilcolinei. Acetilcolina este o substanță chimică produsă de organism cu scopul de a stimula glandele sudoripare;
- Ți se poate prescrie utilizarea unui antiperspirant special realizat, care conține clorură de aluminiu – ele sunt mai puternice decât cele disponibile în farmacii sau în magazine;
- Iontoforeza – procedura constă în utilizarea unui dispozitiv care trimite curenți electrici de intensitate mică în timp ce persoana căreia i-a fost recomandată această metodă stă într-un bazin cu apă. Scopul: blocarea temporară a glandelor sudoripare;
- Injecțiile cu botox (toxină botulinică) – efectele apar în primele zile și durează câteva luni;
- Intervenția chirurgicală – această procedură vizează eliminarea glandelor sudoripare din zona axilelor. O altă variantă este reprezentată de simpatectomia toracică endoscopică.