În timp ce mulți factori în ceea ce privește dezvoltarea cancerului sunt în afara controlului nostru, există și elemente pe care le putem gestiona. Studiile arată că putem reduce riscul de a face cancer cu ajutorul unei diete sănătoase. Se crede că antioxidanții ar putea fi aliații numărul unu în lupta împotriva cancerului.
Acești antioxidanți puternici ar trebui să facă parte din dieta ta
Radicalii liberi, substanțe chimice reactive care dăunează celulelor noastre, contribuie la dezvoltarea celulelor canceroase.
Antioxidanții protejează organismul de efectele lor nocive prin întărirea funcției celulare și reducerea stresului oxidativ. Studiile sugerează că anumiți antioxidanți din alimente pot reduce riscul de a dezvolta cancer în timp. O dietă sănătoasă te poate ajuta să ai un organism puternic, care să te ajute să te ferești de această boală. Mai jos găsești antioxidanții care nu ar trebui să lipsească din alimentația ta, conform nutriționiștilor.
Licopen
Licopenul este un antioxidant care se găsește în mod normal în roșii. Studiile din ultimii ani au arătat că acest antioxidant previne deteriorarea celulelor și oferă o mulțime de beneficii organismului.
În ceea ce privește lupta împotriva cancerului, cercetările arată că licopenul poate suprima creșterea tumorii și progresia bolii. Licopenul este un membru al familiei carotenoidelor.
Carotenoidele pot fi găsite cu ușurință în: morcovi, dovlecei, roșii, ardei gras și multe altele. Ele oferă alimentelor culoarea roșie, galbenă sau portocalie.
Alimentele cu densitate de carotenoizi ar trebui consumate cu coajă, deoarece cele mai semnificative cantități ale carotenoizilor se găsesc în coajă.
În plus, acești antioxidanți susțin sănătatea ochilor și protejează organismul de dezvoltarea cancerului de col, plămâni, sân și prostată.
Resveratrol
Potrivit specialiștilor, acest antioxidant este un polifenol natural care se găsește în fructele de pădure, struguri, alune și fistic.
Acest antioxidant a fost promovat de-a lungul timpului ca o modalitate de a proteja organismul împotriva cancerului și a bolilor de inimă.
Studiile arată că acest antioxidant luptă împotriva celulelor canceroase prin activarea și dezactivarea căilor moleculare.
Luteina și zeaxantina
Carotenoidele luteina și zeaxantina, care se găsesc în gălbenușul ouălor de găină, s-a dovedit că reduc riscul de cataractă și degenerescență maculară, principalele cauze de orbire la persoanele de 55 de ani și peste.
În ceea ce privește prevenirea cancerului, un studiu din 2019 a constata că participanții cu cel mai mare aport de luteină și zeaxantină au avut cel mai scăzut risc de a dezvolta cancer.
Vitamina A
Vitamina A este un micro nutrient esențial solubil în grăsimi. Acesta susține sănătatea pielii și a ochilor. În plus, vitamina A protejează celulele de deteriorare.
S-a demonstrat că nutrientul acesta poate ajuta la protejarea organismului împotriva cancerului de sân. O dietă bogată în vitamina A a fost asociată, de asemnea, cu un risc mai scăzut de carcinom cu celule scuamoase, o formă comună de cancer de piele.
Alte cercetări au arătat că un derivat de vitamina A poate îmbunătăți eficacitatea terapiei cu radiații în uciderea tumorii. Totodată, studiile arată că vitamina A poate ajuta la îmbunătățirea aspectului pielii. Vitamina A poate fi găsită în pește, ficat de vită, produse lactate și ouă.