Alimentele bogate în carbohidrați sunt disponibile în diferite forme, texturi și arome. De asemenea, valoarea nutrițională diferă de la un caz la altul. Carbohidrații sănătoși sunt o sursă importantă de energie, fibre, vitamine și minerale.
Alimente bogate în carbohidrați care nu îngrașă
Alimentele minim procesate înseamnă că mâncăm aceste produse într-o formă apropiată de modul în care au fost cultivate. Aceștia sunt carbohidrații de care nu este necesar să te ferești, căci te ajută să ai o dietă echilibrată și nutritivă.
În esență, ceea ce trebuie să faci este să eviți consumul de carbohidrați procesați. Aceștia și-au pierdut o mare parte din nutrienți și aduc calorii goale. Evident, în cantități rezonabile, nu vor face rău nimănui. Spre exemplu, cartofii pur și simplu feliați și copți oferă o varietate de vitamine și minerale. Cu toate acestea, atunci când sunt transformați în cartofi prăjiți sau chipsuri, valoarea lor nutritivă este umbrită de grăsimile saturate, crescând semnificativ densitatea calorică și conținutul de grăsimi.
Pâinea și pastele
Nu renunța la acești carbohidrați doar pentru că ai auzit că nu-ți fac bine. Chiar și alimentele ca acestea, cu un conținut ridicat de carbohidrați sunt importante pentru o bună nutriție. Eliminarea tuturor carbohidraților poate fi contraproductivă pentru sănătatea ta, ducând la deficiențe semnificative, spun nutriționiștii.
Ține cont că pâinea și pastele sunt alimente bogate în carbohidrați care nu îngrașă, mai ales pentru că sunt făcute din cereale integrale, scrie EatThis.com.
Merele și perele
Aceste fructe sunt considerate bogate în carbohidrați din cauza fructozei. Cu toate acestea, faptul că sunt atât de benefice pentru sănătate, umbresc orice idee că te-ar putea îngrășa. Mai exact, merele și perele de mărime medie consumate cu tot cu coajă oferă 4,8 și 5,5 grame de fibre.
Ovăzul
Fulgii de ovăz sunt extrem de sănătoși pentru organism și sunt o sursă impresionantă de fibre.
De asemenea, ovăzul este cunoscut pentru beneficiile sale în reglarea nivelului de zahăr din sânge. De aceea, este un aliment prietenos, mai ales pentru persoanele care suferă de diabet de tip 2.
Cartofii dulci
Cartofii dulci sunt alimente bogate în carbohidrați care nu îngrașă. Pentru mai multă varietate și gust în farfurie, nutriționiștii recomandă consumul de cartof dulce. Cartofii dulci sunt plini de antioxidantul betacaroten, pe care corpul uman îl transformă în vitamina A. O singură porție de cartofi dulci asigură aportul total necesar de betacaroten de care ai nevoie într-o zi.
Lintea și năutul
O ceașcă de năut conține aproximativ 12 grame de fibre și aproximativ 45 de grame de carbohidrați. Așadar, sunt benefice pentru sănătate și nu ai niciun motiv să te ferești de ele dacă le consumi în cantități controlate.
Bananele
Un aliment îndrăgit, bogat în carbohidrați, banana este un fruct sănătos și nutritiv. Are un conținut ridicat de potasiu și are capacitatea de a reduce tensiunea arterială. Așadar, bananele au grijă de inima ta. Dacă te îngrijorează nivelul de zahăr al bananelor, alege să consumi unele necoapte, verzi. Acestea au mai puțin zahăr și ajută la digestie, scrie Trifecta.com