Există mai multe lucruri care pot stimula creierul, însă nimic nu ajută mai mult decât adăugarea în farfurie a alimentelor potrivite.
Alimente care hrănesc, protejează și stimulează creierul
Acești nutrienți sunt utili în protecția contra stresului oxidativ, reduc inflamația și susțin dezvoltarea și repararea celulelor creierului. De fapt, o dietă prietenoasă pentru creier stimulează memoria, concentrarea și capacitatea de învățare. În egală măsură, aceasta reduce riscul declinului cognitiv asociat cu înaintarea în vârstă, precum și bolile neurodegenerative.
Așadar, care sunt alimentele ideale pe care să le încorporezi în mesele tale pentru a hrăni, proteja și stimula creierul? Dieteticianul nutriționist american Lisa Andrews, citată de publicația Shefinds, comentează cu privire la beneficiile fiecărui super-aliment amintit în continuare, care dinamizează vizibil funcțiile creierului.
Nuci
Nucile se numără printre cele mai sănătoase gustări, oferind nenumărate atuuri pentru sănătate. Nucile, în special, sunt un aliat incontestabil al sănătății creierului datorită conținutului lor bogat de acizi grași omega-3. S-a dovedit științific că acest tip de grăsime reduce inflamația din organism, ceea ce rezultă în protejarea funcției cognitive, explică Andrews.
O cercetare de dată recentă reflectă efectele benefice ale nucilor pentru funcția cognitivă și sănătatea de ansamblu a creierului. Așadar, nucile reprezintă un adaos fantastic la orice dietă prin optimizarea puterii de concentrare și a acuității mentale.
Avocado
Fructul de avocado, cu textura sa cremoasă și aroma bogată, oferă mai mult decât un gust uimitor. Are puterea de a hrăni creierul. Andrews subliniază contribuția lui semnificativă ca grăsime monosaturată, fiind știut că reduce colesterolul și protejează inima și creierul în fața deteriorării. Incluzând avocado în dieta ta, nu susții doar sănătatea creierului, ci și funcția sa cognitivă.
Rodii
Rodia este un fruct delicios și cu un gust special, care poate fi și o protecție împotriva declinului cognitiv. Potrivit expertei menționate, abundența lor de polifenoli și alte substanțe chimice vegetale cu proprietăți anti-inflamatorii e crucială pentru păstrarea sănătății creierului.
Potrivit lui Andrews, cercetările sugerează că rodiile pot fi de ajutor în protejarea creierului de demență. Ceea ce îl transformă într-un aliat remarcabil când vine vorba de un focus îmbunătățit și longevitate cognitivă.
Spanac și verdețuri cu frunze
Verdețurile cu frunze, inclusiv spanacul, sunt vedete în materie de sănătate a creierului și putere de concentrare. Pot fi incluse în dietele recunoscute pentru potențialul lor de a întârzia degenerarea neuronală. Verdețurile cu frunze sunt bogate în vitamina C, beta-caroten și alți antioxidanți care întârzie îmbătrânirea creierului, completează experta.
Această categorie de legume sunt remarcabile prin abilitatea lor de a susține focusul și funcția cognitivă. Încorporarea lor în mesele tale poate da un stimul nutrițional sănătății creierului, accelerând puterea de concentrare.
Afine
Există multe motive pentru a face din fructele de pădure o parte regulată a dietei tale. Aceste fructe mici, dar foarte puternice oferă o gamă largă de beneficii.
Afinele, lăudate pentru proprietățile lor antioxidante, pot face minuni pentru creier și focus. Nutriționista citată evidențiază conținutul lor mare de antocianine. Acestea nu doar că susțin sănătatea creierului, ci au un impact pozitiv pe axa intestin-creier, o conexiune cheie între sistemul gastrointestinal și cel neurologic.
În general, afinele sunt un aliment fantastic și cu o mare forță de stimulare a unui focus îmbunătățit și a clarității cognitive. Însă trebuie să fii atentă, avertizează specialiștii, la acele alimente contraindicate când vine vorba de menținerea sănătății creierului.