9 alimente care îți stimulează creierul. Ele ajută la îmbunătățirea funcției congnitive

Ai aici lista cu 9 alimente care îți stimulează creierul, potrivit experților. Ele ajută la îmbunătățirea funcției congnitive. Așa cum știi, acest proces mintal are legătură cu memoria, gândirea, învățarea, atenția, percepția, luarea deciziilor și limbajul.

Alina Drăgușin
Publicat: 3 august 2023, 7:03
Sănătatea cognitivă poate fi menținută prin învățarea unor lucruri noi, cu ajutorul exercițiilor fizice, a meditației / Shutterstock

Sănătatea cognitivă poate fi menținută prin învățarea unor lucruri noi, cu ajutorul exercițiilor fizice, a meditației. Rezultate bune s-au identificat și după folosirea unor remedii naturiste și, desigur, adăugând în dietă anumite alimente.

9 alimente care îți stimulează creierul

Vârsta reprezintă cel mai mare factor de risc pentru a experimenta declinul cognitiv, însă, există și alte cauze. Este vorba despre: istoricul familiei, nivelul de educație, leziunile cerebrale, inactivitatea fizică și afecțiunile cronice precum boala Parkinson, bolile de inimă și accidentul vascular cerebral, dar și diabetul. Crezi sau nu, alimentele pe care le consumi îți pot afecta și sănătatea cognitivă.

Există o listă cu produse care joacă un rol esențial în susținerea funcției creierului, păstrarea memoriei și bunăstarea cognitivă generală. Studiile arată că dietele sărace în grăsimi ajută în lupta împotriva declinului cognitive. Același lucru se întâmplă și în cazul modelelor alimentare care includ dietele mediteraneene DASH și MIND.

În cazul în care îți dorești să incluzi anumite produse în regimul tău sănătos care susține funcția cognitivă, află care sunt cele 9 alimente care îți stimulează creierul. Fiecare are beneficii unice pentru funcțiile cognitive.

Ouăle

Reprezintă o sursă naturală de oxidanți și nutrienți care ajută sănătatea creierului. Ele conțin colină (150 de miligrame într-un ou mare), luteină și zeaxantină (252 de micrograme într-un ou mare), potrivit publicației Eat This,Not That!. Colina din ouă ajută sănătatea creierului indiferent de vârstă și stadiul lui. Acest macronutrient îndeplinește o acțiune importantă la nivelul memoriei, a gândirii și a stării psihice. Totodată, joacă un rol esențial în legătură cu ficatul și contribuie la menținerea nivelului optim de energie.

Noile cercetări au concluzionat că luteina are un rol mare asupra funcțiilor cognitive. Ea a fost asociată multă vreme cu sănătatea ochilor, fiind folosită des pentru prevenirea afecțiunilor oculare.

Ciuperci

La fel ca ouăle, acestea sunt bogate în antioxidanți. Celebrele ciuperci Champignon au de 12 ori mai multă cantitate de L-Ergothioneina (EGT), care este un puternic antioxidant aminoacid. El luptă împotriva procesului de îmbătrânire, are beneficii asupra funcțiilor cognitive și reduce stresul. În „British Journal of Nutrition“, cercetătorii au caracterizat ergothioneina drept „vitamina longevității“.

Nuci

Sunt bogate în grăsimi sănătoase, proteine, zinc , fier și fibre. Conform rezultatelor studiului „The Walnuts And Healthy Aging“, dacă mănânci între 30 și 60 de grame de nuci zilnic, timp de 2 ani, poți ajuta la încetinirea declinului cognitiv.

Afine sălbatice

Au cantități mai mari de antociani și fenolici totali, spre deosebire de soiurile de afine de cultură. Cele din prima categorie oferă beneficia unice asupra sănătății funcțiilor tale cognitive. Potrivit unei cercetări publicate în „Nutritional Neuroscience“, persoanele care au consumat pudră de afine sălbatice în fiecare zi, timp de 6 luni, și-au îmbunătățit viteza de percepție. Iar cei cuprinși în categoria de vârstă 75 – 80 de ani au înregistrat o îmbunătățire mai mare.

Ceaiuri

Acestea sunt reprezentate de ceaiul negru, ceaiul verde, ceaiul alb și ceaiul oolong. Cel din urmă mai este numit și Wulong sau ceai bleu-verde. Statisticile au arătat că persoanele care au folosit aceste ceaiuri și-au diminuat riscul de degradare a funcțiilor cognitive și, evident, cel de demență.

Somon

Conține acidul docosahexaenoic (DHA), care este unul dintre acizii grași polinesaturați de tip Omega 3. În același timp, el joacă un rol important în dezvoltarea adecvată a creierului, a cunoașterii. Acizii grași Omega 3 sunt extrem de importanți pentru starea psihică, dar și pentru sistemul cardiovascular.

Conform nutriționiștilor, somonul este mult mai mult decât o sursă de grăsimi sănătoase – acizi grași Omega 3 și Omega 6. Acest tip de pește are și: proteine, calciu, magneziu, seleniu, potasiu, fier, vitamina A, vitamina B6, vitamina B12, vitamina C, folați, niacină, tiamină, acid pantotenic, carbohidrați, sodiu și calorii. Descoperă care sunt beneficiile consumului de somon.

Portocale

Au o mulțime de nutrienți. Ele joacă un rol pozitiv în sănătatea funcțiilor cognitive atunci când sunt introduse într-o dietă echilibrată. Sucul acestui fruct citric aduce aport mare de vitamina C, calciu, magneziu, potasiu, tiamină. Desigur, are și vitamina A, vitamina B1, vitamina B2, vitamina B 3 și alte vitamine. Experiții în beauty susțin că portocalale, prin antioxidanții componenți, reduc efectele îmbătrânirii.

Legumele cu frunze verzi

Pot încetini declinul cognitiv în rândul persoanelor aflate la o vârstă înaintată. Unele studii indică această concluzie datorită cantității de nutrienți, inclusiv luteină, folați și betacaroten. Sspanacul, măcrișul, varza kale, pătrunjel, broccoli și varza de Bruxelles se numără printre legumele cu frunze verzi care îți stimulează creierul.

Pepene verde

Are mulți nutrienți care susțin sănătatea creierului, iar printre aceștia se numără licopenul. El este un pigment roșu natural, un carotenoid, și îndeplinește mai multe benefici pentru funcționarea armonioasă a organismului uman. Află mai multe despre consumul de pepene roșu și despre beneficiile semințelor de pepene.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Horoscop
2 zodii care scapă de ghinion, potrivit astrologilor. Vezi dacă te numeri printre ele
Acești nativi își schimbă percepția asupra vieții, a relațiilor și a planurilor profesionale. Vezi care sunt cele 2 zodii care scapă de ghinion, potrivit astrologilor. Cosmosul le-a oferit mai mult noroc unora decât altora,...
2
Rețete
Plăcintă cu dovleac de post. Rețetă simplă și ușoară
Această plăcintă cu dovleac de post este ușor crocantă la exterior, datorită foilor de plăcintă coapte, și are o umplutură parfumată și dulce, înmiresmată cu scorțișoară. Dovleacul copt oferă o aromă dulce, caldă și...
3
Horoscop
Pluto în Vărsător aduce schimbări majore. Cât va dura perioada de transformare pentru nativii din zodiac
Pluto în Vărsător aduce schimbări majore. Cei mai mulți nativi din zodiac se vor bucura de transformările acestea. Chiar dacă Pluto a intrat în Vărsaăor pe 19 noimebrie, puterea acestei planeta va persista în...
4
Horoscop
Un eveniment neașteptat ar putea avea loc în viața a două zodii. Cum se schimbă destinul lor la finalul lunii noiembrie 2024
Un eveniment neașteptat ar putea avea loc în viața a două zodii. Destinul lor s-ar putea schimba complet la finalul lunii noiembrie 2024. Ultima parte a acestui an pare să vină cu multe momente...
5
Știri
Cheryl Cole și-a luat rămas bun de la Liam Payne. Cântăreața a participat la înmormântarea tatălui fiului ei alături de colegii săi din One Direction și o mulțime de vedete
Cheryl Cole și-a luat rămas bun de la Liam Payne. Cântăreața a participat la înmormântarea tatălui fiului ei alături de colegii săi din One Direction și o mulțime de vedete. Cheryl și Liam Payne...
PARTENERI