Îmbătrânirea poate fi un lucru frumos, chiar dacă organismul suferă diferite modificări. Din fericire, există alimente care mențin corpul în formă, de regulă, ajutând la încetinirea acestui proces ireversibil. Aceste „superalimente” sunt excelente și trebuie integrate în orice dietă, datorită nutrienților din compoziție.
Alimente care încetinesc procesul de îmbătrânire dupa vârsta de 40 de ani
Nutriționiștii spun că nevoile tale nutriționale se modifică pe măsură ce îmbătrânești. De aceea, este foarte important să ai un plan alimentar bazat pe produse sănătoase, care să-ți ofere energie și care să te mențină în cea mai bună formă.
În primul rând, vârsta de 40 de ani este momentul perfect pentru a începe să îți stabilești obiceiuri sănătoase, astfel încât să poți duce aceste schimbări în deceniile ulterioare. Nutriționiștii spun că organismul suferă modificări specifice încă de la 40 de ani. Mai precis, ei atrag atenția asupra pierderii în masă musculară, schimbări hormonale și modificări ale sistemului osos.
Fiscticul
Face parte din lista de alimente care încetinesc procesul de îmbătrânire dupa vârsta de 40 de ani, datorită capacităților de a combate radicalii liberi.
Radicalii liberi atacă celulele sănătoase ale organismului, iar aceste daune se crede că contribuie la inflamație și la acumularea stresului oxidativ, scriu nutriționiștii.
În mod colectiv, acest lucru poate accelera îmbătrânirea la nivel celular, jucând în același timp un rol fundamental în promovarea afecțiunilor cronice de sănătate, inclusiv a bolilor de inimă și a cancerului.
Specialiștii din domeniul sănătății recomandă alimentele bogate în antioxidanți pentru a ajuta la protejarea celulelor sănătoase de daunele provocate de radicalii liberi din organism, scrie EatThis.com. În această situație, fisticul are o capacitate antioxidantă extrem de ridicată, precum afinele sau rodiile.
Somonul
Somonul este un aliment incredibil de sănătos. Acesta ajută la încetinirea proceselor de îmbătrânire și menține masa musculară. Face parte din categoria proteinelor slabe, dar este bogat în acizi grași Omega-3. Astfel, reușește cu brio să reducă riscul de a dezvolta diferte boli de inimă.
De fapt, un studiu publicat în „Neurology” a constatat că persoanele cu vârste cuprinse între 40 și 50 de ani ale căror globule roșii conțineau niveluri mai ridicate de Omega-3 aveau funcțiile cognitive și o structură generală a creierului mai bune. Află mai multe despre beneficiile consumului de somon.
Merișoarele
Dacă încă nu ești fana acestor fructe, a venit momentul să-ți schimbi părerea. Merișoarele sunt pline de compuși vegetali care pot ajuta la încetinirea procesului de îmbătrânire, în special atunci când se concentrează pe îmbătrânirea cognitivă.
În plus, acestea sunt bogate în vitamina C, un nutrient care combate edectele radicalilor liberi asupra organismului.
Roșiile
Roșiile conțin un antioxidant, licopen, care luptă împotriva semnelor de îmbătrânire. Aceast compus vegetal se găsește inclusiv în pepenele roșu.
S-a constatat că un aport ridicat de licopen ajută la scăderea colesterolului, îmbunătățește sănătatea cardiovasculară și ajută la reducerea riscului de boli de inimă, scrie Healthline.com.
Frunzele verzi, închise la culoare
Frunzele verzi precum cele de spanac sau kale sunt bogate în vitaminele E și K. Acestea pot preveni pierderi de memorie. În plus, studiile au arătat că frunzele verzi feresc organismul de un declin cognitiv.