Pielea și corpul tău sunt o reflectare a ceea ce consumi, spune Alain Michon, directorul medical la Clinica pentru piele din Ottawa. Este totuşi posibil ca alimentaţia să stea la baza unui aspect sănătos în ceea ce priveşte pielea, unghiile sau părul? Iată ce spun cercetările și experții.
Alimente pentru sănătatea unghiilor, părului şi a pielii
Aşa cum cercetătorii ştiinţifici susţin ideea că anumite alimente pot păstra sănătatea inimii, şi aspectul exterior al corpului tău poate obţine beneficii pe termen lung.
Totul datorită unei diete zilnice echilibrate.
Nutriția poate fi o modalitate de a putea îmbunătăţi aspectul părului, pielii şi unghiilor.
Dieticienii şi dermatologii sugerează anumite alimente care nu ar trebui să lipsească din farfurie.
Pește gras
Fructele de mare bogate în acizi grași omega-3 pot aduce beneficii părului și pielii.
„Acizii grași omega-3 ar putea ajuta la reducerea inflamației și înroșirii corpului și a pielii”, spune Tomaschko, un medic privat din Buffalo, N.Y.
„Sunt, de asemenea, o sursă bogată de proteine, vitamina E antioxidantă și biotină, un nutrient care susține producția de keratină.”
Cartofi dulci
Tomaschko sugerează că cartofii dulci sunt bogați în beta-caroten, despre care spune că este un precursor al vitaminei A.
„Vitamina A ajută la producția de keratină și este esențială pentru sănătatea pielii și a unghiilor”, spune Tomaschko.
Un studiu din 2004 a indicat că antocianinele din cartofii dulci au proprietăți antioxidante care pot îmbunătăți inflamația pielii, relatează Health Line.
Antioxidanții pot ajuta, de asemenea, la protejarea împotriva radicalilor liberi, care pot declanșa îmbătrânirea prematură.
Un studiu din 2012 a sugerat că persoanele cu deficiență de vitamina A pot avea efecte dăunătoare asupra părului și pielii lor.
Nuci şi seminţe
Medicul Tomaschko spune că unele semințe, în special cele de floarea soarelui, sunt surse bune de: biotina, proteină și vitamina E.
Paula Doebrich, specialist în nutriţie, spune că nucile şi migdalele sunt bogate şi în vitamina E antioxidantă. Aceasta ajută la combaterea daunelor oxidative.
Vitamina E are și proprietăți antiinflamatorii. Pot ajuta la absorbția energiei din lumina UV și pot proteja împotriva daunelor pielii și a semnelor vizibile de îmbătrânire, cum ar fi liniile fine și petele solare.
Avocado
O porţie de piure de avocado conține 23 de miligrame de vitamina C, 16,1 micrograme de vitamina A și aproximativ 5 miligrame de vitamina E.
O recenzie din 2017 a sugerat că consumul de fructe și legume ajută la sănătatea pielii.
Vitamina C este de obicei asociat cu consumul acestora. Vitamina C de asemenea ajută la producerea de colagen și poate reduce aspectul ridurilor. Află cum poți ajuta fructul de avocado să se coacă mai repede. Vezi ce recomandă specialiștii.
Ouă
Proteinele sunt o parte esențială a unei diete sănătoase pentru păr, spune Paula Doebrich, expert în nutriţie.
„Părul nostru este format dintr-o proteină numită keratină, așa că o dietă insuficientă în proteine poate face părul să devină fragil”, spune Doebrich.
Un ou foarte mare are aproape șapte grame de proteine.
Stridii
„Stridiile sunt o sursă excelentă de zinc”, spune Doebrich. „Zincul este necesar pentru creșterea părului și repararea țesuturilor.”
O porţie de stridii conține 97,5 miligrame de zinc. Acești pești sunt, de asemenea, bogaţi în proteine – 14,2 grame per porţie.
Alimente bogate în apă
Să bei o cană de apă nu este singura modalitate de a creşte aportul de apă în organism. Tomaschko spune că unele alimente au un conținut ridicat de apă, inclusiv: castraveți, pepene, țelină, merele și salata verde.
Cum influnțează alimentele sănătatea părului, a unghiilor și a pielii
O analiză ştiinţifică din 2020, extrasă din 24 de articole care au inclus mai mult de 1.700 de pacienți a sugerat că o dietă mediteraneană bogată în legume crude și ierburi proaspete, precum și dietele bogate în proteine și soia pot fi o terapie complementară utilă pentru alopecia fără cicatrici.
Cercetările din 2016 au indicat că femeile care au urmat diete cu glicemie scăzută, bogate în carbohidrați complecși, vitamine A, B și C și minerale precum zincul și magneziul ar putea avea mai puțină cădere a părului în timpul menopauzei.
Un studiu din 2019, efectuat pe două femei de 39 și 41 de ani, a sugerat că limitarea aportului de ton bogat în mercur ar putea inversa căderea părului la menopauza timpurie.
De asemenea, o analiză din 2019 a indicat că deficiențele de micronutrienți, cum ar fi dietele lipsite de biotină, vitaminele A și C și zincul ar putea afecta sănătatea părului.
O analiză din 2022 a sugerat că o dietă pe bază de plante ar putea aduce beneficii pielii. Unghiile sunt bogate în cheratină, iar nutriția le poate afecta sănătatea.
Rezultatul unei cercetări din 2010 a indicat că aproape orice deficiență nutrițională, cum ar fi calciul sau fierul, ar putea afecta creșterea unghiilor.
O cercetare din 2019 a sugerat că persoanele cu deficiențe de micronutrienți, cum ar fi biotina, vitaminele A și C și zincul, au mai multe șanse de a avea unghii și piele mai puțin sănătoase.