Nutrienții din alimente, cum ar fi zincul, cuprul, vitamina C, vitamina E și betacarotenul, pot ajuta la reducerea riscului de declin al sănătății ochilor cauzat de înaintarea în vârstă. Alți nutrienți care susțin sănătatea ochilor sunt acizii grași omega-3, cuprul, luteina și zeaxantina.
Alimente recomandate pentru sănătatea ochilor
Aceste alimente sunt ușor de procurat, se găsesc în mai toate magazinile, inclusiv în cele locale și nu sunt nici greu de integrat în dieta zilnică. Gustul lor va da o aromă specială preparatelor tale.
Pune-le pe lista de cumpărături pentru data viitoare când mergi la magazin și promitem că nu vei regreta. De asemenea, ochii tăi s-ar putea să-ți mulțumească mai târziu.
Peşte
Multe specii de pește sunt surse bogate de acizi grași omega-3. Peștele gras are ulei în intestin și în țesutul corpului, așa că consumul lui oferă niveluri mai mari de ulei de pește bogat în omega-3. Printre peștii care conțin cele mai benefice niveluri de omega-3 se numără tonul, somonul, păstrăvul, macroul, sardinele, hamsiile, heringul.
Dieta poate influența puternic sănătatea ochilor, iar acizii grași omega-3 sunt o componentă cheie.
Nuci și leguminoase
Nucile sunt, de asemenea, bogate în acizi grași omega-3. Nucile conțin, de asemenea, un nivel ridicat de vitamina E, care poate ajuta la protejarea ochilor de daune legate de vârstă.
Nucile se găsesc frecvent pe rafturile magazinelor. Nucile și leguminoasele care pot ajuta la menținerea sănătății ochilor sunt nucile, nucile braziliene, caju, arahide.
Semințe
La fel ca nucile și leguminoasele, semințele sunt bogate în omega-3 și sunt o sursă bogată de vitamina E. Semințele sunt disponibile pentru cumpărare în majoritatea magazinelor alimentare și online. Semințele bogate în omega-3 sunt semințele de chia, semințele de in, semințele de cânepă.
Citrice
Citricele sunt bogate în vitamina C. Asemenea vitaminei E, vitamina C este un antioxidant pe care specialiștii în optometrie îl recomandă pentru a combate leziunile oculare cauzate de înaintarea în vârstă.
Citricele bogate în vitamina C sunt lămâile, portocalele.
Legume cu frunze verzi
Legumele cu frunze verzi sunt bogate în luteină și zeaxantină și sunt o sursă ridicată de vitamina C prietenoasă pentru ochi. Cele mai cunoscute legume cu frunze verzi sunt spanacul și varza.
Morcovi
Morcovii sunt bogați atât în vitamina A, cât și în beta-caroten, cel care conferă morcovilor culoarea portocalie.
Vitamina A joacă un rol esențial în sănătatea ochilor. Este o componentă a unei proteine numite rodopsina, care ajută retina să absoarbă lumina.
Cartofi dulci
Ca și morcovii, cartofii dulci sunt bogați în beta-caroten și sunt o sursă bogată în vitamina E antioxidantă.
Carnea de vită
Carnea de vită este bogată în zinc, ceea ce o recomandă pe lista cu alimente benefice sănătății ochilor. Zincul poate ajuta la întârzierea pierderii vederii legate de vârstă și a degenerescenței maculare.
Ochiul însuși conține niveluri ridicate de zinc, în special în retină și în țesutul vascular din jurul retinei. Carnea precum pieptul de pui și muschiul de porc conțin și ele zinc, dar la niveluri mai mici decât carnea de vită.
Ouă
Ouăle sunt o sursă mare de luteină și zeaxantină, care pot reduce riscul de pierdere a vederii cauzată de vârstă. Ouăle sunt, de asemenea, surse potrivite de vitamine C și E și zinc.
Apă
Lichidele sunt esențiale pentru viață și sănătatea ochilor. Bea multă apă pentru a preveni deshidratarea. Aceasta din urmă poate duce de cele mai multe ori la simptomul de ochi uscați.